Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Εκδήλωση τιμής στους νεκρούς πατριώτες

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 22 νεκρούς πατριώτες του μπλόκου της Καλογρέζας πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας με τη συμμετοχή του δήμου. Κάτοικοι της Καλογρέζας ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στην πλατεία Αναπήρων και κατέληξαν στην πλατεία Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο αντιστασιακός Χριστόφορος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο χρονικό, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η συνοικία της Καλογρέζας όπως και όλη η Ν. Ιωνία ξεκίνησαν αμέσως την αντίσταση κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, πρωτοστατώντας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, με κύριο καθοδηγητή και αιμοδότη το ΚΚΕ. Στις 15 Μάρτη του 1944, περίπου, 2.000 χιτλερικοί μαζί με δωσιλόγους και ταγματασφαλίτες, εισέβαλαν στην Καλογρέζα και επιδόθηκαν σε ένα όργιο τρομοκρατίας, εκτέλεσαν 21 παλικάρια από τη συνοικία και έναν Ιταλό αντιφασίστα.

Ο ομιλητής, απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αναποτελεσματικότητα των αγώνων, υπογράμμισε πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όπως και η θυσία των πατριωτών της Καλογρέζας. Και τόνισε την ανάγκη για παλλαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή του πολέμου κατά του Ιράκ.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν, εκ μέρους της Βουλής ο αντιπρόεδρός της Κ. Γείτονας και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Χαραλάμπους

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης που κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει τη βάση της Σούδας και να εναρμονιστεί με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ενάντια στον άδικο αυτό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Από το ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του Κόμματος. Στεφάνια, επίσης, κατέθεσαν εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Ν. Ιωνίας και Καλογρέζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ