Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καταστροφές στην παραλίμνια περιοχή

Οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις άνεμοι στην πόλη των Ιωαννίνων, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, είναι μεγάλες, κατά κύριο λόγο στην παραλίμνια περιοχή, αλλά και σε άλλα σημεία του νομού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έγιναν συνολικά 38 κλήσεις για παροχή βοήθειας, δέκα για άντληση υδάτων και τρεις για πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις. Συχνές ήταν οι διακοπές ρεύματος, αλλά και του νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας της Δευτέρας, ενώ το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων παρέμεινε κλειστό για δύο μέρες.

Τις μέρες που πέρασαν, η σφοδρή θύελλα προκάλεσε στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων κύματα που έφτασαν ακόμα και τα πέντε μέτρα και «έπνιξαν» στην κυριολεξία μαγαζιά και σπίτια στην παραλίμνια περιοχή Μάτσικα, ενώ δεν προκλήθηκαν ζημιές στο Νησί της λίμνης. Πολλοί από τους πληγέντες κάνουν λόγο για την κακή κατασκευή των φρεατίων που στάθηκαν η αιτία να πλημμυρίσουν πιο εύκολα τα μαγαζιά τους.

Κλαδιά δέντρων, απομεινάρια από αυτοσχέδια υπόστεγα, καλάμια από τη λίμνη και πλάκες που βρίσκονταν σωριασμένα σε όλο το μήκος της περιοχής, έδιναν την εικόνα της καταστροφής. Αρκετά σημεία του πλακόστρωτου, που είναι πολύ κοντά στη λίμνη, έχουν καταστραφεί, καθώς η πίεση του νερού «έφαγε» τον πεζόδρομο υπόγεια, δημιουργώντας τρύπες έως την επιφάνεια της κατασκευής.

Ακόμα, κάποια παλιά οικοδομήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ ξηλώθηκαν στέγες σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου από κτηνοτροφικές μονάδες, στάβλους, βιοτεχνίες, αλλά και του αποθηκευτικού χώρου αρχείων της Αστυνομίας που φυλάσσονταν εκεί από το 1970, με αποτέλεσμα τα απόρρητα έγγραφα να πετάνε στον αέρα και να σκαλώνουν σε διάφορα σημεία της περιοχής... Στην περιοχή του Περάματος, η οποία είναι και αυτή παραλίμνια, ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος σωριάστηκε στο έδαφος από το δυνατό αέρα. Δέντρα ξεριζώθηκαν και σε άλλα σημεία του νομού, έσπασαν τζαμαρίες και κεραίες. Τέλος, ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε την περιοχή του Μετσόβου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ