Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Σαρώνει» η υπέρταση

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ελληνες πάσχουν από ιδιοπαθή υπέρταση, δηλαδή ένα στα πέντε άτομα του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα της υπέρτασης σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε ποσοστό 25%, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου.

Αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής μιας εξειδικευμένης αντιυπερτασικής αγωγής είναι η σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ποσοστό 30% περίπου, των εγκεφαλικών επεισοδίων 40% και της στεφανιαίας νόσου κατά 18-20%. Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι από τον υπερτασικό πληθυσμό μόνο το 1/3 υποβάλλεται και συμμορφώνεται στην εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, το 1/3 αγνοεί ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο, για διάφορους λόγους, θεραπεύεται ανεπαρκώς.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας Αχ. Τουρκαντώνης, με την ευκαιρία του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αρτηριακής Υπέρτασης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 20 έως 22 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ