ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολόρθοι ενάντια στον πόλεμο

Οι καλλιτέχνες στην πρώτη γραμμή, ενάντια στον πόλεμο

Σε αντιπολεμικό προσκλητήριο καλούν τους Ελληνες καλλιτέχνες τα σωματεία ηθοποιών, εικαστικών και μουσικών, θεωρώντας χρέος του καλλιτέχνη να συμβάλει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Καλούνται όλοι οι άνθρωποι των Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και όλοι οι εργαζόμενοι, όπου κι αν ανήκουν, να ξεσηκωθούν μαζικά, σε παλλαϊκή πανστρατιά και να βροντοφωνάξουν καθαρά και αποφασιστικά «όχι στον πόλεμο», την Παρασκευή, στην πλατεία Κοτζιά, στις 12.30 το μεσημέρι.

Μια ώρα πριν οι ηθοποιοί θα συγκεντρωθούν στο ΣΕΗ (Κάνιγγος 33) για να προετοιμάσουν το αντιπολεμικό δρώμενό τους. Ενα μεγάλο τζιπ - «πετρελαιοπηγή» θα μεταφέρει τους δολοφόνους των λαών, που ισοπεδώνουν πόλεις, τρομοκρατούν την Ανθρωπότητα και ασελγούν κατά του Πολιτισμού, τους Μπους, Μπλερ, κ.ά. Δίπλα θα στέκονται οι «εχθροί», οι χώρες» που υπέστησαν τα δεινά των ιμπεριαλιστών (Αφγανιστάν, Ιράκ, Σερβία, κ.ά.). Μπροστά, μαυροφορεμένες γυναίκες θα μεταφέρουν ένα παιδικό φέρετρο με το σιωπηλό ερώτημα στα χείλη και στα δακρυσμένα μάτια: «Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να... "σώζουν" τους λαούς, σκοτώνοντάς τους; Ποιος διόρισε "προστάτες" της παγκόσμιας ειρήνης, αυτούς τους απολίτιστους, τους γκάνγκστερ που δολοφονούν αμάχους για μια χούφτα δολάρια;».

Οι λαοί, αντίπαλοι των συνένοχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και της ανοχής, του φόβου, της αδιαφορίας, του ραγιαδισμού και όσων έχασαν την πίστη τους στη δύναμη των λαών, θα αποδείξουν τη δύναμή τους. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η εθνική κληρονομιά, τα μνημεία, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, το αύριο των παιδιών, είναι αξίες για τις οποίες έχει νόημα ο αγώνας, οι θυσίες, το όραμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην καταστροφή του Μακρυγιάννη

Την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) επαναφέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Λιάνας Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκου προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν την περιπέτεια των αλλεπάλληλων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για το ΝΜΑ, την αποδειγμένη ακαταλληλότητα του χώρου στου Μακρυγιάννη και τις παρανομίες που έγιναν με καταστροφή των σημαντικών ευρημάτων, τη μη δημοσίευσή τους και τη διακοπή των ανασκαφών. Οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν ότι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του '99, με την οποία ακυρώθηκε η αρχιτεκτονική «λύση» των Ιταλών που επιλέχθηκε με τον 3ο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν, «θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο αυτεπάγγελτης έρευνας από τον εισαγγελέα, γιατί αντί να προτείνει τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, που δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί το 2002, προτείνει τη διεξαγωγή και νέου διαγωνισμού και ένταξη των ευρημάτων στα υπόγεια του ΝΜΑ». Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι μη σύννομη χαρακτηρίζεται, από επιστημονικούς φορείς, και η πρόσφατη πολεοδομική άδεια για τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις. Επιπλέον, η άδεια δόθηκε χωρίς να ολοκληρωθεί και κατατεθεί η οριστική μελέτη του ΝΜΑ, την οποία το ΚΚΕ ζητά από τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά δεν του δόθηκε.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν θα εγκαταλείψει την αδιέξοδη προσπάθεια για ανέγερση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Αν θα δώσει εντολή για αποκατάσταση των ανεπίτρεπτων καταστροφών στον αρχαιολογικό χώρο και την ένταξη του κτιρίου στον κατά παράβαση και του άρθρου 10 νέο αρχαιολογικό νόμο. Αν θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές με την κήρυξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Αν θα ανευρεθεί νέος χώρος σύμφωνος με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει επικυρώσει και η ελληνική Βουλή. Επίσης, ρωτούν ποιο είναι το κόστος των διαγωνισμών, των διαφόρων οργανισμών και ιδρυμάτων και από πού χρηματοδοτείται το ΝΜΑ.

Τέλος, οι βουλευτές κατέθεσαν και νέα αίτηση κατάθεσης εγγράφων, αφού δεν κατατέθηκε η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ μετά το 1999, για τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το φάκελο της οριστικής μελέτης του μουσείου. Ο τελευταίος ζητείται για τρίτη φορά...

Απαξιώνεται το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σταδιακά απαξιώνεται. Η αποκλειστική ευθύνη είναι της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟ, που αλλάζοντας πριν 10 χρόνια το θεσμικό πλαίσιο των κρατικών σκηνών άνοιξαν το δρόμο της απαξίωσης του ΚΘΒΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την κατρακύλα του θεάτρου, οικονομική, καλλιτεχνική κλπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τρέχουσα θεατρική περίοδο δεν έγιναν 674 παραστάσεις, με ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και έτσι δεν εισπράχθηκαν 310 εκατ. δρχ. από εισιτήρια.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση με τις πέντε αίθουσες που διαθέτει το ΚΘΒΕ, θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει 40 παραγωγές έργων αντί των 7 που ανέβασε την περίοδο 2001-2002 και 9 την περίοδο 2002-2003.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο διάστημα της θεατρικής περιόδου οι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν ανενεργές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ακόμη δεν άνοιξε (η παράσταση πάει από αναβολή σε αναβολή) και η παιδική σκηνή άνοιξε μόλις το Φλεβάρη.

Αποκαλυπτικά είναι τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με παλαιότερες εποχές, που το ΚΘΒΕ είχε λιγότερη χρηματοδότηση, δε διέθετε αντίστοιχο εξοπλισμό, ούτε πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό, και με 2 σκηνές μόνο παρουσίαζε υπερδιπλάσιο αριθμό παραστάσεων.

Σήμερα, οι υποδομές παραμένουν ανεκμετάλλευτες, το ανθρώπινο δυναμικό αναξιοποίητο και το ταμείο του ελλειμματικό περίπου κατά 1 δισ. δρχ.

Ο Ταύρος στη Μεσόγειο

Υπό τη βαριά σκιά του πολέμου και πιστεύοντας ότι «η συνεργασία, η συνύπαρξη και η αλληλοτροφοδότηση λύνουν τα προβλήματα», ξεκινά σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη η αρχαιολογική έκθεση «Ο Ταύρος στο Μεσογειακό Κόσμο - Μύθοι και λατρείες». Οι οργανωτές της έκθεσης - Ελληνες και Ισπανοί - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι ο δρόμος για να γνωρίσουμε τους άλλους».

Η ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα τον ταύρο και τη θέση που κατείχε στον αρχαίο μεσογειακό χώρο φιλοξενήθηκε ήδη στη Βαρκελώνη και περιλαμβάνει πρωτότυπα αρχαία έργα τέχνης, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά ή είναι ελάχιστα γνωστά. Τα εκθέματα από τα μουσεία Βερολίνου, Βατικανού, Εθνικού Αρχαιολογικού της Ισπανίας κ.ά. καλύπτουν τη γοητευτική διαδρομή στο γήινο, το φυσικό και «μεταφυσικό» περιβάλλον του μινωικού και μυκηναϊκού πολιτισμού στο Αιγαίο, στην Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και αλλού. Η Ελλάδα συμμετέχει με 64 έργα. Από τις θεματικές ενότητες ξεχωρίζουν: Η Αρπαγή της Ευρώπης, Ταυροκέφαλοι θεοί, ο Επουράνιος, ο Χθόνιος και ο Ζωοδότης Ταύρος, ο Ταύρος της Βροχής και του Νερού, τα λατρευτικά σύμβολα, σημαντικά ιερά με αναθήματα πήλινων ταύρων, τα Ταυροκαθάψια, οι Γρανιτένιοι Ταύροι της Ιβηρίας, η θυσία του Ταύρου, ο Ταύρος και η μεταθανάτια ζωή κ.ά.

Απλήρωτοι στο Φεστιβάλ Δράμας

Απλήρωτοι είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Σύμφωνα με επιστολή - καταγγελία, το Φεστιβάλ και η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας δεν πλήρωσαν τους εργαζόμενους που δούλεψαν για τη διοργάνωση του περασμένου Σεπτέμβρη. Οπως σημειώνεται στην επιστολή, ο υπεύθυνος των οικονομικών του Φεστιβάλ «απουσιάζει» όποτε οι εργαζόμενοι τον ψάχνουν για να μάθουν πότε θα πληρωθούν. Ανάλογη κατάσταση υπήρχε και στις προηγούμενες διοργανώσεις. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Φεστιβάλ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο εργασίας για μερικούς μήνες το χρόνο για πολλούς από τους συμβασιούχους, αφού η Δράμα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. Προφανώς, οφείλεται απάντηση από τους αρμόδιους.

Ο ρόλος της επιστήμης

Η κοινωνική ευθύνη και ο ρόλος της επιστήμης, δοσμένη μέσα από την τέχνη, θα προβληθεί από την παράσταση και τη συζήτηση στην οποία καλούν η Πολιτιστική Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ αύριο Πέμπτη (7μμ) στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3). Μετά την παράσταση του έργου «Κοπεγχάγη», του Μάικλ Φρέιν, με τους Κώστα Καζάκο, Τάκη Βουτέρη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου θα γίνει συζήτηση για το περιεχόμενό της, με τον Κώστα Καζάκο και πανεπιστημιακούς καθηγητές. Οι ενδιαφερόμενοι για την παράσταση - συζήτηση να απευθύνονται στο θυρωρείο της ΚΟΑ (Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου).

Αφιερωμένο στην ειρήνη θα είναι το φετινό, 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας που θα διεξαχθεί από 19 - 25/10. Ετσι, η φετινή διοργάνωση θα έχει κεντρικό θεματικό άξονά της τον πόλεμο και τη μετανάστευση και θα αναπτυχθεί σε δύο αίθουσες, με οχτώ ζώνες προβολών. Οι σκηνοθέτες που θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να βρουν σχετικές δηλώσεις στην ιστοσελίδα www.docfeskalamata.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ