ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καθημερινή κινητοποίηση και πλούσιες εκδηλώσεις

Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ κι ο άλλος πόλεμος που εξαπολύει το κεφάλαιο απέναντι στις εργασιακές σχέσεις, στα δημοκρατικά δικαιώματα και φυσικά, στο δικαίωμα στην ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, μπαίνει στο στόχαστρο της καθημερινής δράσης της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, μπροστά και στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που πραγματοποιούνται στις 9 του Απρίλη. Παράλληλα, λοιπόν, με την προσπάθεια της ΠΚΣ για την ενημέρωση των φοιτητών, την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, την έκδοση αγωνιστικών αποφάσεων και τη διαρκή αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών και σπουδαστών, η ΠΚΣ πραγματοποιεί και μια σειρά ενδιαφέρουσες και επίκαιρες εκδηλώσεις μέσα στις σχολές. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στα τρία Τμήματα της Νομικής Αθήνας, στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου, με θέμα: «Πόλεμος και διπλωματία», θα μιλήσει ο Αχιλλέας Καταρτζής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

-- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα: «Οικονομία και πόλεμος», στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα «Πληροφορία και πόλεμος», στις 4 μ.μ., θα μιλήσει ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

-- Στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ) του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη 1 το μεσημέρι, για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος, θα μιλήσει ο Δήμος Μπαρτζώκας, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος και Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

-- Στο Γεωτεχνικό Θεσσαλονίκης, για την αγροτική ανάπτυξη, στις 12 το μεσημέρι, στο Α' αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου, για το νόμο των λογιστών, στη 1 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Αθήνας, για το χαρακτήρα της επανάστασης του 1821, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει η Δώρα Μόσχου, ερευνήτρια του ΚΜΕ.

-- Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ και αίτημα να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο 3, θα μιλήσουν οι: Η. Κουσκουβέλης, αναπληρωτής καθηγητής ΔΕΟΠΣ, Η. Θερμός, πρόεδρος τμήματος ΔΕΟΠΣ, Σ. Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Σήμερα η εκδήλωση στο Πάντειο

 Αντικειμενικά η συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα περιστραφεί γύρω από το θέμα του βάρβαρου πολέμου κατά του λαού του Ιράκ
Αντικειμενικά η συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα περιστραφεί γύρω από το θέμα του βάρβαρου πολέμου κατά του λαού του Ιράκ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, που αντικειμενικά θα περιστραφεί γύρω από το θέμα του βάρβαρου πολέμου κατά του λαού του Ιράκ, πραγματοποιεί η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 6.30 το απόγευμα.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρύτανης του Παντείου, Ι. Βαβούρας, και θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Ηλίας Νικολόπουλος, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, Αγάπιος Παπανεοφύτου, για την αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, Θεόδωρος Μαριόλης για το ρόλο της ΕΕ και Τάσος Καραγιάννης για τα προβλήματα του σύγχρονου πανεπιστημίου.

Η Επιτροπή της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που συγκροτήθηκε πρόσφατα στο Πάντειο, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών, έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξή της για όλους τους τομείς δράσης που αφορούν τα σύγχρονα προβλήματα του λαού. «Εχουμε έναν κοινό σκοπό», σημειώνει. «Να μην υποταχτούμε στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά μας στη δουλιά, στη μόρφωση, στη δημοκρατία, στην ειρήνη». Η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση του «Ενιαίου Εκπαιδευτικού Χώρου» στην ΕΕ (που σημαίνει εμπορευματοποίηση και μετάλλαξη της ανώτατης εκπαίδευσης). Αναφέρουν, λοιπόν, αναλυτικά τους στόχους τους για όλα τα μέτωπα πάλης και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και τους ενδιάμεσους αγωνιστικούς σταθμούς.

  • Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και τι συνέπειες και πολιτικές προεκτάσεις δημιουργούν», πραγματοποιεί και η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, καθηγητής ΑΠΘ, Λεωνίδας Αγγελής, καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής (τμήμα Νηπιαγωγών) και Θανάσης Κρουστάλλης φιλόλογος.
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Η ΠΑΣΠ και τα «παιχνίδια πολέμου»

«Παιχνίδια πολέμου» ήταν ο τίτλος προκήρυξης της ΠΑΣΠ στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής. Ιδού ορισμένα «μαργαριτάρια» για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, η ανάγκη αναπτέρωσης του ηθικού των πολιτών των ΗΠΑ έγινε επιτακτική. Ετσι επακολούθησε ένας μεγάλος πόλεμος αντιποίνων απέναντι στο λαό του Αφγανιστάν με τη δικαιολογία ότι υπέθαλπαν (εννοείται ο λαός) τον υπαίτιο της συμφοράς τους, το πάλαι ποτέ δημιούργημά τους, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Ωστε η «ανάγκη αναπτέρωσης των πολιτών των ΗΠΑ» ήταν ένα από τα βασικά αίτια του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου;! Καλό το πάτημα για τους κάθε λογής βοηθούς των Αμερικάνων δολοφόνων. Και εμείς που νομίζαμε πως τα πετρέλαια και ο έλεγχος της περιοχής ήταν ο λόγος...

«Μας άνοιξαν τα μάτια» όμως, οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ και για το ρόλο της ΕΕ και της Ελληνικής Προεδρίας στον πόλεμο. Δείτε τη βαθυστόχαστη ανάλυση:

«Υστερα από την αρνητική στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας ο προεδρεύων των υπ. Εξωτερικών κ. Παπανδρέου εξέφρασε την κοινή άποψη της ΕΕ για την άρνηση του πολέμου». Και συνεχίζουν: «ξαφνικά όμως πέντε χώρες ενταγμένες στην ΕΕ...», «και τρεις υποψήφιες προς ένταξη», «εξέφρασαν τη συμπόρευσή τους με την πολιτική των ΗΠΑ».

Δηλαδή, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που βομβάρδιζαν μαζί με τους Αμερικάνους τη Γιουγκοσλαβία, έχουν αρνητική στάση; Η ελληνική κυβέρνηση (την οποία εκπροσωπεί η ΠΑΣΠ στις σχολές) βοήθησε για κοινή πολιτική της ΕΕ για την άρνηση του πολέμου; Ναι, βοήθησε, για να βγει μια απόφαση που μιλούσε για πόλεμο (ως «έσχατη λύση») και χειροκροτήθηκε ακόμα και από τον Μπους! Βοηθάει ακόμα στην ενιαία στάση, παραδίδοντας τη Σούδα στους δολοφόνους και στέλνοντας πλοία στον Περσικό.

Η ΠΑΣΠ αποδεικνύεται φιλοαμερικανότερη των φιλοαμερικανών, αφού φροντίζει να δώσει πάτημα και στο επόμενο αιματοκύλισμα των ιμπεριαλιστών κατά του λαού της Β. Κορέας. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Γιατί όμως ο Μπους θέλει να κάνει πόλεμο στο Ιράκ; Για να απαλλάξει τον κόσμο από το "δυνάστη" Σαντάμ; Για να καταστρέψει τα χημικά και βιολογικά όπλα; Τότε θα έπρεπε να επέμβει και στη Β. Κορέα όπου και εκεί έχουν στυγνή δικτατορία και συγχρόνως είναι και κάτοχοι όπλων μαζικής καταστροφής».

Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Τα «παιχνίδια πολέμου» φαίνεται πως τα παίζει καλά και η ίδια η ΠΑΣΠ. Τους αξίζει λοιπόν, αντιπολεμική ψήφος στις 9 Απρίλη, ψήφος στην Πανσπουδαστική.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Οι εκπαιδευτικοί να είναι πρωτεργάτες των αγώνων

«Χρέος των εκπαιδευτικών είναι να δώσουν συνοχή και διάρκεια σ' όλες τις αυθόρμητες εκδηλώσεις των φιλειρηνικών - αντιπολεμικών αισθημάτων της μαθητικής νεολαίας, με την οργάνωση συζητήσεων και άλλων αντιπολεμικών δραστηριοτήτων στους σχολικούς χώρους, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Μα, πάνω από όλα, να γίνουν πρωτεργάτες των αγώνων για την ειρήνη και την παιδεία, πραγματικοί δάσκαλοι της νεολαίας στα κοινωνικά ιδανικά και στις ανθρώπινες αξίες, που σήμερα απειλούνται και ισοπεδώνονται».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που αναπτύσσονται στα σχολεία από την πρώτη μέρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, αλλά και τα κρούσματα αυταρχισμού που εκδηλώθηκαν αυτές τις μέρες από ορισμένους εκπαιδευτικούς. «Μας προκαλεί λύπη το γεγονός ότι υπήρξαν εκπαιδευτικοί που έγιναν όργανα εκφοβισμού και, αντί να δώσουν, πήραν μαθήματα αγωνιστικού ήθους από τους μαθητές τους, που, με τη στάση τους, τους προκάλεσαν να αρθούν στο ύψος της κοινωνικής και παιδαγωγικής τους αποστολής μπροστά στο νέο κύκλο της ιμπεριαλιστικής βίας, βαρβαρότητας και πολέμων της νέας τάξης», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

«Επειδή πιστεύουμε ότι η ιστορία δεν πρέπει να γυρίσει στο σκοτεινό εκείνο παρελθόν όπου μακρόχρονη και πολυετής φρίκη θα είναι ο πόλεμος, με μικρά φωτεινά διαλείμματα την ειρήνη, γι' αυτό και καλούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, που είναι αντίθετη σε αυτά τα φαινόμενα, να τα απομονώσει και να τα καταδικάσει, επιβάλλοντας στους συλλόγους διδασκόντων τη μη καταχώριση απουσιών ή επιβολή ποινών γι' αυτές τις κινητοποιήσεις και τις μαθητικές συμπεριφορές που είναι άξιες επαίνου και όχι τιμωρίας», τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ