ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Εθνικό συμφέρον» η εμπλοκή στον πόλεμο

Τις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση στον πόλεμο υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, παρά τις όποιες (ανέξοδες) αναφορές στην αντίθεσή του στην επέμβαση στο Ιράκ. Παρά το καταφανές της παρανομίας είπε ότι υπάρχουν μια σειρά από συνθήκες που καθορίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και «ό,τι περιέχεται σε αυτές τις συμβάσεις το εκτελούμε». Παρά αυτήν την - στην ουσία - ομολογία συμμετοχής που καθιστά τη χώρα μας μια από αυτές που βοηθούν τις ΗΠΑ, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η «Ελλάδα δε συμμετέχει σ' αυτό που οι ΗΠΑ και η Αγγλία λένε συμμαχία. Συμμετέχει όμως η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία. Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα θα πει ότι ρωτήθηκε και είπαμε δε συμφωνούμε. Και αυτό το έχουμε πει καθαρά».

Για τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» είπε ότι βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο στα πλαίσια προγράμματος που αφορά τη «διεθνή τρομοκρατία» και με άλλα πλοία «συνοδεύουν πλοία που δε συνδέονται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων».

Μιλώντας για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να πάρει καμία πρωτοβουλία γιατί είχε διαπιστωθεί ότι το ρήγμα ανάμεσα στις χώρες - μέλη ήταν μεγάλο, ενώ για τη χώρα επανέφερε στο σύνθημα «Πρώτα η Ελλάδα». Με μία αποστροφή ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν έχουν θέση οι ανακρίβειες, η παραπλάνηση, η ανευθυνότητα, δεν έχουν θέση οι μικροκομματικοί υπολογισμοί»... έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίθεσης σε όσους στους δρόμους ζητάνε την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Αλλωστε τα πραγματικά του αισθήματα για το φιλειρηνικό κίνημα τα έδειξε όταν επιχείρησε να απαντήσει στην Αλ. Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι το λεγόμενο εθνικό συμφέρον είναι μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε κατά όσων διάλεξαν τη μέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου να διατρανώσουν την αντίθεση στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή λέγοντας: «εξεπλάγην πολύ όταν την 25η Μαρτίου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν συνθήματα από τους οπαδούς της παράταξής σας για την κυβέρνηση και την κατάσταση»...

Eurokinissi

Κατά τα άλλα έκανε μια αναφορά στο τι προηγήθηκε του πολέμου ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφύγει τον πόλεμο ο οποίος δικαιολογείται μόνο ως ύστατο μέσο και μόνο εάν στηρίζεται στο χάρτη του ΟΗΕ. Η τωρινή ουσιαστικά συμφωνία της κυβέρνησης με τον πόλεμο δικαιολογήθηκε από τον πρωθυπουργό με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η ελλάδα να κάνει πειράματα για το εθνικό της συμφέρον, αφού «ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα ταυτόχρονα με το σεβασμό των διμερών συνθηκών είναι μια ενιαία πολιτική». «Δεν μπορούμε, είπε, από τη μία πλευρά να ενισχύουμε τη διεθνή νομιμότητα και από την άλλη να υπονομεύουμε τις συμμαχίες μας, όπως προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες. Κατά τον πρωθυπουργό μια έμπρακτη αντίθεση της κυβέρνησης στον πόλεμο θα αποτελούσε κινήσεις που «θα μας οδηγούσαν στο περιθώριο. Η απομόνωση ταιριάζει σε περιθωριακούς, που αρκούνται στο περιθώριο» (!) κατέληξε.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές

Eurokinissi

Στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές θα παράσχει η Νέα Δημοκρατία για τον πόλεμο στο Ιράκ, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά με την ομιλία του χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ακολουθούν εξελίξεις μείζονος σημασίας» και είναι ανάγκη «να ενισχύσουμε την εθνική ομοψυχία», ώστε «να εξυπηρετεί τα άμεσα και μακρόπνοα εθνικά συμφέροντα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «βάλαμε πολλές φορές πλάτη και θα το κάνουμε σε κάθε περίπτωση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υιοθετώντας τη θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη ύπαρξης «ενιαίας φωνής» υποστήριξε πως «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ». Παράλληλα έκανε λόγο για την «αποκατάσταση του κύρους του ΟΗΕ» και την «ισότιμη σχέση ΕΕ - ΗΠΑ», τονίζοντας πως για «να το καταλάβει επιτέλους και η Αμερική» είναι «απαραίτητη προϋπόθεση ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης». Ειδικά για το θέμα της Τουρκίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμανε ότι «η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση στην αναθεώρηση της απόφασής της για ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως «οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, αλλά όχι ως κατοχικής χώρας».

Επίσης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «όλοι ευχόμαστε να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό ο πόλεμος», ζητώντας παράλληλα την «έγκαιρη αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων για την οικονομία», αφού «τα προβλήματα είναι γνωστά» και « η ανεργία, ο πληθωρισμός και η πτώση της ανταγωνιστικότητας είναι δεδομένα». Επίσης ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης του τουρισμού.

Τέλος, επανέφερε το γνωστό αίτημα της Νέας Δημοκρατία για τακτική σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία, μιλώντας για «έλλειψη σοβαρότητας όταν άλλα λέει η κυβέρνηση και αλλά το (κυβερνών) κόμμα» καθώς και για τακτικές σχοινοβασίας που μπορεί να οδηγήσουν στην ατολμία και την απραξία.

N. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ζήτησε πρωτοβουλίες στην ΕΕ

«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε στην ομιλία του τον πόλεμο στο Ιράκ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες κυρίως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άμεσο σταμάτημα των εχθροπραξιών.

Ειδικά για το θέμα των συμβατικών υποχρεώσεων που επικαλείται η κυβέρνηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως «η κυβέρνηση υποκρίνεται», αφού -όπως είπε- το προοίμιο της ισχύουσας συνθήκης «δίνει το δικαίωμα όταν είναι παράνομος ο πόλεμος να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» ένα μέλος. Σημείωσε πως «η κυβέρνηση παρέχει τις διευκολύνσεις από επιλογή», ενώ ταυτόχρονα «επικαλείται το εθνικό συμφέρον» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διαχωρίζουν «το λαό σ' αυτούς που τον υπερασπίζονται και σ' αυτούς που δρουν αντεθνικά». Εμμένοντας στις αυταπάτες για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι «η κρίση στην ΕΕ μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά όχι με το κουκούλωμα», αφού η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, «με τη δική της ατολμία έκανε την Ευρώπη κομπάρσο» και «έδωσε το σήμα της αδυναμίας, ότι η ΕΕ μπορεί να ασχοληθεί με όλα τ' αλλά εκτός από τον πόλεμο». Τέλος υποστήριξε ότι «η Τουρκία καιροφυλακτεί να εισβάλει στο Ιράκ».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ