ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ανάφλεξη ενόψει;

Ολοταχώς προς το Κιρκούκ;

Associated Press

Ολοταχώς προς το Κιρκούκ;
ΚΙΡΚΟΥΚ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η είδηση ότι μαχητές πεσμεργκά της οργάνωσης Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν (PUK) είχαν προωθηθεί σε θέσεις που απείχαν 16 χιλιόμετρα από το Κιρκούκ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την τουρκική πλευρά. Η κίνηση, που διαψεύδεται από τη Βαγδάτη, σημαίνει ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να κατακτήσουν - αν και παρέμενε ως χτες βράδυ αδιευκρίνιστο αν διαθέτουν και αμερικανική έγκριση, παρά το γεγονός ότι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ τους συνόδευαν -το Μεγάλο Βραβείο του πολέμου: την περιοχή όπου βρίσκεται το φθηνότερο πετρέλαιο του κόσμου. «Ο ιρακινός στρατός είναι τελειωμένος. Διατάχθηκε να υποχωρήσει για να υπερασπιστεί την πόλη», δήλωνε καυχώμενος ο διοικητής της PUK Ροστάμ Χαμίντ Ραχίμ, ο οποίος οδήγησε δημοσιογράφους σε θέσεις απ' όπου μπορούσαν να δουν την πόλη. «Εδώ είναι δική μας περιοχή», πρόσθεσε ο Ρόσταμ. «Οι Αμερικανοί δε θα μας εμποδίσουν να την πάρουμε». Αμερικανικές δυνάμεις ήταν ορατές στην περιοχή, αλλά διέθεταν μόνο τζιπ και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όχι βαρύ οπλισμό, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εξελίξεις στο Βόρειο Μέτωπο θέτουν το ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο τουρκικός στρατός. Οπως κατέγραφε χτες ο Οκτάι Εκτσι, έγραφε προχτές στη «Χουριέτ» ότι ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είχε προειδοποιήσει για δύο casus belli: πρώτον, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κουρδικού θύλακα. Και δεύτερον, την κατάληψη της Μοσούλης και του Κιρκούκ ή την επίθεση των Κούρδων εναντίον των Τουρκμένων. Θα θεωρήσει ο τουρκικός στρατός - ο οποίος έχει 70.000 στα σύνορα και 10-15 χιλιάδες στρατό εντός του Ιράκ - τις χτεσινές ειδήσεις αφορμή επέμβασης;

Οι Αμερικανοί δε θα ανέχονταν τουρκική εισβολή - το έχουν επαναλάβει σχεδόν όλα τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ακόμη και ο σθεναρότερος υποστηρικτής της Τουρκίας, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς έκανε λόγο προχτές για ένα «μεγάλο, πολύ μεγάλο σφάλμα της Τουρκίας» όσον αφορά τη στάση της στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η κυβέρνηση Ερντογάν, είπε ο Γούλφοβιτς, «δεν ήξερε τι έκανε».

Αν ο τουρκικός στρατός αποτολμήσει να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί έστειλαν 1.000 αλεξιπτωτιστές για να προστατεύσουν τους Κούρδους, δεν αποκλείεται το σενάριο ενός «πολέμου μέσα στον πόλεμο» να γίνει πραγματικότητα. Μένει να φανεί αν ο Οζκιόκ θα διατάξει το αδιανόητο ή αν θα κρατήσει τις δυνάμεις του στις σημερινές θέσεις του.

Ενισχύσεις με αποστολή 100.000 στρατιωτών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακόμη 100.000 στρατιώτες σε ενίσχυση των χερσαίων του δυνάμεων ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει το Πεντάγωνο, μία αποστολή που σύμφωνα με το «Reuters» θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απρίλη.

Η απόφαση αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση, η οποία ενδεχομένως να είχε υποτιμηθεί αρχικά από τους επιτελείς στην Ουάσιγκτον. Ενδέχεται... καθώς ο στρατηγός, Τόμι Φρανκς, εξαρχής είχε κάνει λόγο για μία πολυεπίπεδη και πολύπλοκη εκστρατεία χωρίς φυσικά να αναφέρει λεπτομέρειες...

Επισήμως πάντα, το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι τα στρατεύματα αυτά θα πήγαιναν ούτως ή άλλως στο Ιράκ σε κάποια φάση της εκστρατείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100.000 Αμερικανοί και 25.000 Βρετανοί στρατιώτες στα μέτωπα εντός της εδαφικής επικράτειας του Ιράκ.

Μετά την αποστολή των ενισχύσεων, θα βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος, πιθανώς έως στα τέλη Απρίλη, περίπου 225.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το «Sky News», οι επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο ενδέχεται να αποδειχθούν μακροχρόνιες, παρά τον αρχικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαφωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και του στρατηγού Τόμι Φρανκς, σχετικά με το πόσοι ακριβώς στρατιώτες χρειάζονται για να έρθει εις πέρας η επιχείρηση.

Ο Ράμσφελντ υποστηρίζει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που ελέγχονται ως προς τη σκοπιμότητά τους, αλλά και την αξία τους, ότι θα ήταν αποτελεσματικότερη μία μικρότερη σε αριθμό δύναμη, η οποία όμως θα είχε περισσότερη ευελιξία, ενώ ο στρατηγός Φρανκς ζητά ολοένα και περισσότερα στρατεύματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αρνείται εξάλλου ότι το Πεντάγωνο έχει αναθεωρήσει τα πολεμικά σχέδια και ότι οι ενισχύσεις αποστέλλονται, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες των συμμαχικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

«Είναι ένα καλό σχέδιο και εκπονήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι δυνάμεις να συνεχίζουν να εισέρχονται στο Ιράκ για μία δεδομένη χρονική περίοδο. Καθημερινά οι δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων αυξάνονται κατά 2.000-3.000 άνδρες και με αυτό το ρυθμό θα συνεχιστεί» επισήμανε ο Ράμσφελντ.

Αντιστοίχως πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν ότι προγραμματίζεται η αποστολή 5.000 ακόμη Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ εντός των επόμενων ημερών, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προ διημέρου, του Βρετανού υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, και η Αυστραλία που συμμετέχει με 2.000 στρατιώτες μελετά την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας, ενώ παρά την αντίθεση στον πόλεμο ενδέχεται και ο Καναδάς να στείλει στρατεύματα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Προληπτική» η στρατιωτική κατοχή του Ιράκ λέει ο Χάουαρντ

Ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο «μεταπολεμικής» αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ!

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΤΟΚΙΟ.--

«Οι ΗΠΑ, προληπτικώς, θα διοικήσουν το Ιράκ μετά τον πόλεμο» ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα μετά την προχτεσινοβραδινή 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ και τον Πολωνό Πρόεδρο Αλεξάντερ Κβανιέφσκι. Ο Χάουαρντ υπεραμύνθηκε της... «προληπτικής αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης» του Ιράκ, λέγοντας πως είναι η μόνη λύση γιατί «είναι βέβαιο» πως η συγκρότηση διοίκησης υπό τον ΟΗΕ θα είναι αδύνατη λόγω αντιδράσεων από «ορισμένα» μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Χάουαρντ απέκρυψε το χρονικό διάστημα στρατιωτικής κατοχής του Ιράκ, λέγοντας πως «μετά ίσως να υπάρξει κάποιος ρόλος και για τον ΟΗΕ». Επιπλέον υπαινίχθηκε αποστολή και νέων Αυστραλών στρατιωτών «σε περίπτωση που ο πόλεμος κρατήσει μερικούς μήνες»..

Και ενώ ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Ρίτσαρντ Χιλ έκανε λόγο για την «αποφασιστικής συμβολής» συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στην εξουδετέρωση ναρκών από το ιρακινό επίνειο Ουμ Κασρ, στρατιωτικές πηγές στην Καμπέρα έκαναν χτες λόγο για την «ενεργότερη συμμετοχή» των Αυστραλιανών στρατιωτών στη συγκεκριμένη περιοχή, υπαινισσόμενοι τη μαζί με τους Βρετανούς συμμετοχή τους στα θέατρα των συγκρούσεων...

Παράλληλα, στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών στη «μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Ιράκ». Ο Κοϊζούμι το είπε αυτό γιατί ως γνωστόν είναι αντισυνταγματική η εκτός συνόρων αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις που δεν έχουν την έγκριση του ΟΗΕ...

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κινήσεις «καλής θέλησης»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Συνέχισε τις κινήσεις «καλής θέλησης» η πολωνική κυβέρνηση αφού χτες αποφάσισε να στείλει ακόμη 8 στρατιώτες μιας μονάδας επιμελητειακής υποστήριξης στην περιοχή του Κόλπου.

Μέλη της επίλεκτης ομάδας «GROM» μετέχουν ήδη στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, ενώ υπάρχουν ακόμη 74 άνδρες ειδικευμένοι στην απολύμανση σε συνθήκες χημικού πολέμου και ένα πολωνικό πλοίο ανεφοδιασμού, το «Xawery Czernicki», περιπολεί στον Κόλπο. Πάντως χτες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του «μάλωσε» τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Ράμσφελντ, επειδή αποκάλυψε τη συμμετοχή των Πολωνών στις επιχειρήσεις δίνοντας τους συγχαρητήρια...

Στη Βουλγαρία την ίδια ώρα η κυβέρνηση με την έγκριση της Βουλής «πανηγύρισε» την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ, που «εξασφαλίζει η συμμετοχή στον πόλεμο», σύμφωνα με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Σάλομον Πάσι. Την ίδια ώρα χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Σόφια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ