ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δράση ενάντια στο σκλαβοπάζαρο

Την απόφαση να μη μείνουν πια με σταυρωμένα χέρια και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες μορφές δράσης για να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο πήραν, χτες, στη συνέλευσή τους οι απολυμένοι και μη ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι συγκεκριμένοι 370 υπάλληλοι «ενοικιάζονταν» από τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας DATAPLAN AE και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της τράπεζας. Πριν δύο μήνες, λίγο πριν συμπληρώσουν 18 μήνες εργασίας στην τράπεζα και μετατραπεί η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου, απολύθηκαν. Μέχρι τις 21 του Μάρτη 2003 120 από αυτούς συνέχιζαν να δουλεύουν χωρίς καμιά σύμβαση εργασίας, όταν η τράπεζα τούς ειδοποίησε για να υπογράψουν σύμβαση με την εταιρία πληροφορικής ΔΕΛΤΑ SINGULAR, η οποία είναι ...θυγατρική της τράπεζας ALPHA BANK. Εκτός από τα ερωτήματα που προκαλεί το «πάντρεμα» αυτό, αυτή καθαυτή η σύμβαση εργασίας που τους καλούν να υπογράψουν όχι απλά τους διατηρεί «σκλάβους» αλλά τους κάνει ακόμα πιο «ελαστικούς» και «ευέλικτους».

Οι εργαζόμενοι, χτες, παρουσία συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ, συζήτησαν τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και αποφάσισαν κατ' αρχάς να επιδιώξουν ακόμα πιο ενεργό συμπαράσταση από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΟΤΟΕ κ.ά.) καθώς το θέμα αφορά σε όλη την εργατική τάξη. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν να δοθεί συνέντευξη Τύπου, να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στα υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας, ενώ θα δώσουν μαζικό «παρών» στη σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων της ΟΤΟΕ την Τετάρτη αλλά και στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Σε παρέμβασή του στη συνέλευση ο Γιώργος Ποντικός, μέλος της ΕΣΑΚ Τραπεζών και του ΠΑΜΕ, δήλωσε τη στήριξη στους αγώνες που αποφάσισαν και τόνισε πως πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και να πάρει θέση και απόφαση. Πρέπει από όλους να απαιτηθεί, σημείωσε, να σταματήσει το δουλεμπόριο και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό.

1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Υποβάθμιση και υπό έξωση!

Σε προοδευτική συρρίκνωση και υποβάθμιση οδηγούν το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου) στα Μελίσσια, η πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ, αφού από το 1999 και μετά μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των κλινών του (από 360 σε 165), αλλά και του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού, ενώ βρίσκεται και υπό την απειλή της έξωσης.

Την υποβάθμιση του νοσοκομείου, και με αριθμητικά στοιχεία, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου και η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών και ζητούν την αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία του.

Το νοσοκομείο, εξηγούν, λειτουργούσε επί 40ετίας ενοικιαζόμενο στο ΙΚΑ από την οικογένεια Παπαδημητρίου μέχρι το έτος 2000, οπότε και έγινε ιδιοκτησία του επιχειρηματία κ. Λέανδρου. Η σύμβαση μεταξύ ΙΚΑ και Παπαδημητρίου έληξε στις 31 Δεκέμβρη 1999. Εκτοτε δεν έγινε ανανέωση και έχει διενεργηθεί δικαστική διαδικασία έξωσης το 2004 από το νέο ιδιοκτήτη.

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ δε φρόντισε έγκαιρα ούτε να ανανεώσει τη σύμβαση, ούτε να λύσει με άλλο τρόπο το πρόβλημα του στεγαστικού. Πιστεύουμε ότι είναι πολιτική επιλογή της Διοίκησης για συρρίκνωση και κλείσιμο του Νοσοκομείου», τονίζουν.

Ο Οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 240 νοσηλευτές, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 90. Οι κλίνες μειώθηκαν στις 160 και το Νοσοκομείο εξαιρέθηκε από το σύστημα Γενικών Εφημεριών του ΕΚΑΒ και εξυπηρετεί πλέον ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ με κανονικά εισιτήρια.

Αρχές του 1999, υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοι, ο τότε υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ο διοικητής του ΙΚΑ Δ. Σολωμός ανέφεραν ότι «το Νοσοκομείο παρουσιάζει ημερήσιο κόστος νοσηλείας ασθενών το ήμισυ από τα αντίστοιχα Νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Παρά τις διαβεβαιώσεις και για την ανανέωση της σύμβασης, το νοσοκομείο οδηγήθηκε στη συρρίκνωση. Τα χειρουργικά τραπέζια του μειώθηκαν από πέντε το 1999 σε δυο, αλλά και τα πολύτιμα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από 15 σε τέσσερα. Οι νοσηλείες του παθολογικού τμήματος, αντίστοιχα, μειώθηκαν από 3.000 σε 1.500.

Οι γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν άμεση τοποθέτηση 80 νοσηλευτών, που έχουν ήδη προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ. Ακόμη, άμεση επανένταξη του Νοσοκομείου στις γενικές εφημερίες του ΕΚΑΒ, είσοδο των ασθενών απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήρη ανάπτυξη των κλινών του Νοσοκομείου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ»
Ψήφος ενίσχυσης της αντίστασης

Διακήρυξη ενόψει των εκλογών στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας

Για να δυναμώσει το μέτωπο της αντίστασης, της σύγκρουσης και της ανατροπής, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ), καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν αποφασιστικά στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνται στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας από τις 2 μέχρι και τις 7 του Απρίλη.

Οι εκλογές του σωματείου είναι μια κορυφαία αγωνιστική στιγμή για τον κλάδο, υπογραμμίζει στη διακήρυξή της η ΔΑΣΕ και συνεχίζει: «Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυο γραμμές που συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τη μια η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής και από την άλλη η γραμμή της σύγκρουσης και ανατροπής. Να αναδείξουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης. Να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα».

Η ΔΑΣΕ που είναι και πλειοψηφία στο ΔΣ του συλλόγου, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων στον κλάδο. Αλλωστε είναι πλούσιος ο αγωνιστικός απολογισμός του σωματείου, καθώς πάντα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στους μεγάλους αγώνες που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι της χώρας, αλλά και στα ιδιαίτερα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

«Ο αγώνας μας - τονίζει - έχει αποτελέσματα, δυσκολεύει την κυβέρνηση στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, εμποδίζει τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Για αυτό ο αντίπαλος ανησυχεί από την πλούσια δράση της ΔΑΣΕ στο σωματείο, για αυτό πρέπει να στηρίξουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, να κάνουμε το σωματείο ακόμα πιο μαζικό πιο ισχυρό».

Τέλος, η ΔΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Ετσι θα δυναμώσει το σωματείο μας στην παρέμβασή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και η εργατική τάξη. Πιστεύοντας στη δική σας δύναμη και στην αναγκαιότητα της ταξικής πάλης σας καλούμε να υπερψηφίσετε τη ΔΑΣΕ. Να δυναμώσουμε τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, που σημαίνει και δυνάμωμα του ΠΑΜΕ. Η αναγκαιότητα της συγκρότησής του επιβεβαιώθηκε στη ζωή».

«ΕΛΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα κατά των απολύσεων

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι 70 εργάτες της «ΕΛΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚ», απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους Θ. Λελιλάρη. Η εταιρία, που εδρεύει στη Λάρισα κι εκτελεί, κυρίως, έργα της ΔΕΗ, προχωρεί σε απολύσεις, με στόχο να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, ώστε να σταματήσουν την προσπάθεια δημιουργίας σωματείου στην επιχείρηση. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), έκανε άμεση παρέμβαση στην εργοδοσία και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας την άρση της απόφασης για την απόλυση, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, ότι, εδώ και καιρό, και σ' αυτή την επιχείρηση καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Οχι» στον πόλεμο «ναι» στην αύξηση συντάξεων

Τη διαρκή όξυνση των προβλημάτων τους εξαιτίας της ακρίβειας διαπίστωσαν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ του Αγρινίου και της περιοχής, στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν σημειώνουν ότι η βαρυχειμωνιά τους υποχρέωσε να καταναλώσουν διπλάσια χρήματα από πέρσι και ότι οι μηδαμινές αυξήσεις στις συντάξεις κάνουν τα πράγματα γι' αυτούς ακόμα δυσκολότερα. Επίσης, καταγγέλλουν, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που, όπως σημειώνουν, θάβει αθώους ανθρώπους και παιδιά στο Ιράκ και αλλού. Απαιτούν να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο και να μην έχει καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Τέλος, απαιτούν να γίνουν αυξήσεις στις συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες της ζωής, να διαμορφωθούν στα 20 ΗΑΕ και να μην είναι μικρότερες από 750 ευρώ. Να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια μιας σύνταξης, το ΙΚΑ να χορηγήσει σε όλους οικογενειακό επίδομα - όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου - και να αποσυρθούν οι δικαστικές περιπέτειες. Να σταματήσουν οι απαράδεκτες ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ και να καταργηθεί το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ που ανανεώθηκε μέχρι τις 31/12/2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ