Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Υποβάθμιση και υπό έξωση!

Σε προοδευτική συρρίκνωση και υποβάθμιση οδηγούν το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου) στα Μελίσσια, η πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ, αφού από το 1999 και μετά μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των κλινών του (από 360 σε 165), αλλά και του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού, ενώ βρίσκεται και υπό την απειλή της έξωσης.

Την υποβάθμιση του νοσοκομείου, και με αριθμητικά στοιχεία, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου και η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών και ζητούν την αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία του.

Το νοσοκομείο, εξηγούν, λειτουργούσε επί 40ετίας ενοικιαζόμενο στο ΙΚΑ από την οικογένεια Παπαδημητρίου μέχρι το έτος 2000, οπότε και έγινε ιδιοκτησία του επιχειρηματία κ. Λέανδρου. Η σύμβαση μεταξύ ΙΚΑ και Παπαδημητρίου έληξε στις 31 Δεκέμβρη 1999. Εκτοτε δεν έγινε ανανέωση και έχει διενεργηθεί δικαστική διαδικασία έξωσης το 2004 από το νέο ιδιοκτήτη.

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ δε φρόντισε έγκαιρα ούτε να ανανεώσει τη σύμβαση, ούτε να λύσει με άλλο τρόπο το πρόβλημα του στεγαστικού. Πιστεύουμε ότι είναι πολιτική επιλογή της Διοίκησης για συρρίκνωση και κλείσιμο του Νοσοκομείου», τονίζουν.

Ο Οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 240 νοσηλευτές, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 90. Οι κλίνες μειώθηκαν στις 160 και το Νοσοκομείο εξαιρέθηκε από το σύστημα Γενικών Εφημεριών του ΕΚΑΒ και εξυπηρετεί πλέον ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ με κανονικά εισιτήρια.

Αρχές του 1999, υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοι, ο τότε υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ο διοικητής του ΙΚΑ Δ. Σολωμός ανέφεραν ότι «το Νοσοκομείο παρουσιάζει ημερήσιο κόστος νοσηλείας ασθενών το ήμισυ από τα αντίστοιχα Νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Παρά τις διαβεβαιώσεις και για την ανανέωση της σύμβασης, το νοσοκομείο οδηγήθηκε στη συρρίκνωση. Τα χειρουργικά τραπέζια του μειώθηκαν από πέντε το 1999 σε δυο, αλλά και τα πολύτιμα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από 15 σε τέσσερα. Οι νοσηλείες του παθολογικού τμήματος, αντίστοιχα, μειώθηκαν από 3.000 σε 1.500.

Οι γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν άμεση τοποθέτηση 80 νοσηλευτών, που έχουν ήδη προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ. Ακόμη, άμεση επανένταξη του Νοσοκομείου στις γενικές εφημερίες του ΕΚΑΒ, είσοδο των ασθενών απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήρη ανάπτυξη των κλινών του Νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ