Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Θύματα αποικιοκρατικής σύμβασης οι εργαζόμενοι

Θύματα της αποικιοκρατικής σύμβασης με τη διαβόητη πολυεθνική TVX έπεσαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της περιοχής «Μαύρες Πέτρες» Χαλκιδικής μετά την απόφαση της μητρικής εταιρίας της TVX να προχωρήσει στο κλείσιμο των μεταλλείων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, αλλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης υπερασπίστηκε την αποικιοκρατική σύμβαση, λέγοντας ότι συνέβαλε στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νέους επενδυτές για τα μεταλλεία και ήδη έχουν κατατεθεί στο υπουργείο δύο προτάσεις.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων, αφού παραχωρήθηκε στην πολυεθνική τεράστια έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Πρότεινε δε ως λύση, αν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια για νέους επενδυτές να λειτουργήσει το συγκεκριμένο μεταλλείο κάτω από το δημόσιο έλεγχο με τη συμμετοχή των φορέων και των εργατών. Ο βουλευτής ζήτησε, επίσης, να δοθεί στους εργαζόμενους οικονομική ενίσχυση και είπε ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αναπτυχτεί ισόμετρα, με συνδυασμό του πρωτογενή και του τουριστικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ