ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 2002
Μειωμένες 5,9% οι εξαγωγές

Με ρυθμό 2,3% συνεχίστηκε η διόγκωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίστηκε το 2002 η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων σε βάρος της χώρας μας, γεγονός που υποδηλώνει την υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο της ΟΝΕ, της «απελευθέρωσης των αγορών» και των αναδιαρθρώσεων. Η κατάσταση αυτή καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που αφορούν ςτο 12μηνο Γενάρη-Δεκέμβρη του 2002. Η αξία των εξαγωγών της χώρας παρουσίασε, σε σύγκριση με το 2001, ραγδαία μείωση σε ποσοστό 5,9%, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση του εμπορικού ελλείμματος σε ποσοστό 2,3%. Η επιδείνωση των ελλειμμάτων, όπως μαρτυρούν τα μεταγενέστερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας συνεχίστηκε και το Γενάρη του 2003. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο επόμενο διάστημα και είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο -και για την Ελλάδα και άλλες χώρες- από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συντελούμενη αναδιανομή των αγορών και της λείας.

Τα στοιχεία (Γενάρη - Δεκέμβρη 2002) της ΕΣΥΕ εμφανίζουν τα εξής:

  • Η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 10,95 δισ. ευρώ, έναντι 11,63 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο του 2002 και 11,79 δισ. ευρώ το 2000. Με δυο λόγια, χρόνο με το χρόνο, καταγράφεται μείωση της αξίας των εξαγωγών. Η πτώση ανάμεσα στο 2002 και στο 2001 φτάνει σε 5,9%, έναντι πτώσης 1,4% το 2001 σε σύγκριση με το 2000.
  • Η αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες διαμορφώθηκε σε 30,48 δισ. ευρώ από 30,7 δισ. ευρώ το 2001 και 30,1 δισ. ευρώ το 2000. Η σύγκριση ανάμεσα στο 2002 και στο 2001 εμφανίζει οριακή μείωση 0,80%, η οποία όμως ακυρώνεται παντελώς από την αύξηση της αξίας των εισαγωγών κατά 1,9% ανάμεσα στο 2001 και το 2000. Οι εισαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή για το 2002 ήταν 26 δισ. ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση 0,6% σε σύγκριση με το 2001.
  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (για το 2002) έφτασε σε 19,54 δισ. ευρώ (από 19 δισ. ευρώ το 2001), καταγράφει δηλαδή αύξηση σε ποσοστό 2,3%. Ετσι, το εμπορικό έλλειμμα του 2002, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ φτάνει στο 14% του ΑΕΠ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ
«Οχι» στη δυσβάσταχτη αύξηση των εισφορών

Σε συσπείρωση γύρω από τις θέσεις και τις δράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ καλεί τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Δ. Φέτσης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ θα συνεχιστούν και ζητά την ανάκληση των αποφάσεων του Ταμείου με τις οποίες αυξάνονται υπέρογκα οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Η επιστολή του Δ. Φέτση έχει ως εξής: «Οπως σας είναι γνωστό, οι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμποροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιώνουν δύσκολες οικονομικές στιγμές και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις απαιτήσεις λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ για αυξήσεις στις εισφορές 8% και υποχρεωτική μετάταξη χιλιάδων συναδέλφων μας από τη Ζ΄ στην Η΄ ασφαλιστική κλάση του ΤΕΒΕ, που σήμανε μεγάλη αύξηση των εισφορών, σκοπεύει στην κάλυψη των ελλειμμάτων που δημιουργεί το κράτος και στη διευκόλυνσή του για παραπέρα μείωση της συμμετοχής του στον ασφαλιστικό μας φορέα.

Αν σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ απεργάζεται νέα αντιασφαλιστικά σενάρια, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη συμμετοχή του κράτους στα έσοδα του Ταμείου και καθυστερεί τα από ετών οφειλόμενα πολλά δισ. δραχμές, τότε δικαίως αισθανόμαστε ότι τόσο η διοίκηση του ΟΑΕΕ όσο και η κυβέρνηση βρίσκονται σε αντίθεση μαζί μας για το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Τα παραπάνω ήταν οι κύριες αιτίες των τελευταίων κινητοποιήσεών μας σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα συνεχιστούν εφόσον η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΕ επιμένουν στην υποχρεωτικότητα της Η΄ κλάσης και στις υπέρογκες αυξήσεις εισφορών.

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ΕΒΕ στη διοίκηση του ΟΑΕΕ φρονώ ότι πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να ευθυγραμμιστείτε με τις απαιτήσεις των συναδέλφων μας, όπως εκφράζονται από το συνδικαλιστικό τους κίνημα και να κινήσετε διαδικασία ανάκλησης των αποφάσεων αυτών».

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Από Δευτέρα αρχίζει το θερινό

Από τη Δευτέρα 31 Μάρτη τίθεται σε εφαρμογή από τα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ από την Τρίτη για τα περισσότερα εμπορικά, όπως ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστικοί φορείς. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που διέπει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από την 1η Απρίλη μέχρι τις 31 Οκτώβρη τα καταστήματα μπορούν να κλείνουν από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή το αργότερο στις 9.00 το βράδυ και το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα. Τα σούπερ μάρκετ, όπως ανακοινώθηκε, θα ανοίγουν στις 8.00 το πρωί και θα εξαντλούν το επιτρεπόμενο ωράριο λειτουργίας. Τα εμπορικά το Σάββατο ως επί το πλείστον θα κλείνουν στις 3.00 το μεσημέρι, Τρίτη - Πέμπτη και Παρασκευή κλείνουν το μεσημέρι και ξανανοίγουν το απόγευμα, ενώ Δευτέρα και Τετάρτη κλείνουν το μεσημέρι και δε λειτουργούν καθόλου το απόγευμα.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Μειώσεις τιμών λόγω λίστας

Μειώσεις τιμών (από 0,15% ως 32,95%) σε 26 φάρμακα προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνει το δελτίο τιμών που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες μετά από σύσκεψη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Πρόκειται μεταξύ άλλων για παυσίπονα και αντιβιοτικά ταχείας κυκλοφορίας. Στο ίδιο δελτίο περιλαμβάνονται «διορθώσεις» τιμών σε 5 σκευάσματα για τα οποία, οι εταιρίες που τα διακινούν υπέβαλαν παλιότερα «από παραδρομή» αίτηση μείωσης της τιμής τους ή τελικά επέλεξαν τη διατήρηση της τιμής τους και την παραμονή τους εκτός λίστας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως με το δελτίο αυτό, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μείωσης στις τιμές φαρμάκων για την ένταξή τους στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Συνολικά μειώθηκαν οι τιμές σε 132 μορφές φαρμάκων σε ποσοστό από 0,15% μέχρι 67,7%.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΕ
Πιο φθηνά τις Κυριακές

Φθηνότερες υπεραστικές κλήσεις, καθιερώνει ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, από τις 12 Μάη κάθε υπεραστική κλήση, αλλά μόνο τις Κυριακές, θα χρεώνεται όσο και η αστική. Δηλαδή 0,026 ευρώ ανά λεπτό, από 0,063 ευρώ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι συνδρομητές με λογαριασμό άνω των 20 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μια ή τρεις χώρες για φθηνότερες διεθνείς κλήσεις, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού τους.

Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία των ιδιωτικών εταιριών, των λεγόμενων «εναλλακτικών παρόχων», οι απώλειες του ΟΤΕ ανέρχονται στο 5,5% της συνολικής του κίνησης.

Κέρδη στο Μετρό, ελέω εισιτηρίου

Σημαντικά κέρδη εξασφαλίζει κάθε χρόνο στην «Αττικό Μετρό» το πανάκριβο εισιτήριο των 70 λεπτών, που καταβάλλουν οι επιβάτες του μετρό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η «Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας ΑΕ» (ΑΜΕΛ ΑΕ), τα κέρδη της εταιρίας (λειτουργικό πλεόνασμα), το 2002, ανήλθαν σε 16.269.019 ευρώ (έναντι 12.525.685 ευρώ το 2001) και τα συνολικά έσοδα της εταιρίας σε 55.070.378 ευρώ. Από τα έσοδα, το 95% προέρχεται από τις πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών (49.110.188 ευρώ), ενώ το 0,7% (492.532 ευρώ) προέρχεται από τα πρόστιμα! Στην ανακοίνωση της ΑΜΕΛ, αναφέρεται ότι το λειτουργικό πλεόνασμα του 2002 θα συμβάλει στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων κατασκευής του έργου. Στην ουσία, δηλαδή, μέρος των κερδών θα διατεθεί για να καλυφθούν τα «πανωπροίκια» εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών που δόθηκαν για την κατασκευή του έργου στους μεγαλοεργολάβους.

Ενίσχυση των αερομεταφορών

Μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ιμπεριαλιστικής εισβολής στο Ιράκ, ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, η Κομισιόν θα αποφασίζει τη χορήγηση αποζημίωσης - κατά περίπτωση - στις αεροπορικές εταιρίες που χάνουν πτήσεις, λόγω κλεισίματος εναέριου χώρου εξαιτίας του πολέμου. Επίσης θα προχωρεί σε άμεσες ενέργειες, σε περιπτώσεις καταγγελίας ασφαλιστηρίων συμβολαίων ή εξαιρετικής αύξησης των τελών ασφαλιστικού κινδύνου. Τα κράτη - μέλη θα αναλαμβάνουν το κόστος που προκύπτει από τη λήψη μέτρων προστασίας από έκνομες ενέργειες στα αεροδρόμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ