ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΡΩΣΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα
  • Η πρώτη σοβαρή λαϊκή κινητοποίηση στη Μόσχα
  • Η αστυνομία συνέλαβε 83 διαδηλωτές στο Τάλιν της Εσθονίας
  • Μεγάλα συλλαλητήρια σε Βαρσοβία και Σόφια
  • Κοινή θέση Λευκορωσίας-Κούβας

Βουλγαρία

Associated Press

Βουλγαρία
ΜΟΣΧΑ-ΤΑΛΙΝ-ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΣΟΦΙΑ.--

Το Σάββατο 29/3 σε πολλές πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις. Στο κέντρο της Μόσχας διοργανώθηκε συλλαλητήριο, που οργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας, άλλες αριστερές και πατριωτικές οργανώσεις της χώρας. Παρά το γεγονός πως η συγκέντρωση αφορούσε στην επικείμενη «μεταρρύθμιση» που θα φέρει στα ύψη τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των οργανισμών κοινής ωφέλειας, γρήγορα αυτή πήρε και αντιπολεμικό χαρακτήρα. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 10.000 άτομα, καλείται η ρωσική ηγεσία «να οργανώσει ένα διεθνή αντιπολεμικό συνασπισμό και να προσφέρει την οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια στο Ιράκ, μεταξύ των άλλων και στρατιωτική, για να αποκρούσει την επίθεση των ΗΠΑ». Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ, Α. Κουβάγεφ, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε πως οι κομμουνιστές είναι έτοιμοι να σχηματίσουν «κυβέρνηση εθνικών συμφερόντων», που θα αναλάβει την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Είμαστε έτοιμοι ακόμα και αύριο να πραγματοποιήσουμε δημοψήφισμα μέσω του οποίου ο λαός θα εκφράσει τη θέλησή του για την παράδοση όλου του φυσικού πλούτου της χώρας στο δημόσιο», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ υπολογίζουν μόνον τη δύναμη και αν η Ρωσία δεν είναι ισχυρή, τότε οι Αμερικανοί δε θα την υπολογίζουν. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μόσχας μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. Κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Μπους δολοφόνε», «Ντροπή στην Αμερική», «Δεν περνάει ο φασισμός». Στη διάρκεια της πορείας τον δικό της τόνο έδωσε η νεολαία, που με πρωτοβουλία της νεολαίας του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ συγκρότησε δικό της μπλοκ. Χαρακτηριστικά γράφει το αριστερό εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό communist.ru: «Επιτέλους! Ηταν η πρώτη αξιόλογη αντιπολεμική εκδήλωση στη Ρωσία! Ως εθνική ντροπή μας μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που έγιναν στις ΗΠΑ οι συλληφθέντες ήταν περισσότεροι από όσους έως τώρα συμμετείχαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Ρωσία. Οπως φαίνεται, θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Πολωνία
Πολωνία
Η μεγαλύτερη αντιπολεμική κινητοποίηση που γνώρισε το Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, έγινε την Κυριακή το μεσημέρι (30/3). Αρκετές εκατοντάδες νεολαίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην εσθονική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές φώναζαν αντιπολεμικά συνθήματα, πέταξαν αυγά, ντομάτες και πατάτες στην πρεσβεία, ενώ κατέστρεψαν κι ένα τζιπ της αμερικάνικης πρεσβείας, που βρισκόταν έξω απ' αυτήν. Η αστυνομία προχώρησε στη διάλυση της εκδήλωσης και, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ποστιμιές», συνέλαβε 83 (κατά άλλα πρακτορεία 43) διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί διαδηλωτές συνέχισαν την εκδήλωση λίγο αργότερα έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στο Τάλιν. Να σημειωθεί ότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης της συγκέντρωσης, ενώ οι συμμετέχοντες δήλωσαν στα ΜΜΕ πως ήξεραν για την αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση από «φήμες» που κυκλοφορούσαν στο σχολείο τους. Το ΚΚ Εσθονίας είναι παράνομο.

«Κβασνιέφσκι και Μίλερ, σκυλάκια του Μπους». Με το σύνθημα αυτό κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας το Σάββατο 29/3 χιλιάδες Πολωνοί. Την εκδήλωση οργάνωσαν φιλειρηνικές και αντιπολεμικές οργανώσεις κι αυτή κατέληξε με πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη συμμετοχή πολωνικών στρατιωτικών μονάδων στον πόλεμο. Στην κεφαλή της πορείας διαδηλωτές κουβαλούσαν ομοίωμα του Μπους που κρατούσε τα λουριά από δύο σκυλάκια με τις φωτογραφίες του Κβασνιέφσκι (Προέδρου) και του Μίλερ (πρωθυπουργού).

Μόσχα
Μόσχα
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις περίπου 10.000 διαδηλωτών έγιναν στις 28/3 και στις 30/3 και στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο «Συνασπισμός για την ειρήνη», που στηρίζεται από το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, τα Κομμουνιστικά Κόμματα, άλλες κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στόχος των οργανωτών είναι να πραγματοποιούν αντιπολεμικές διαδηλώσεις μέρα παρά μέρα στη Σόφια.

Υπολογισμοί για το μοίρασμα της λείας

Η γερμανική οικονομία έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, καλές προοπτικές για επικερδείς παραγγελίες στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, γράφει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (28 Μάρτη), που υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη γνώμη της διευθύντριας της γερμανικής Ενωσης Εγγύς και Μέσης Ανατολής πάντως, η επιτυχία συμμετοχής της γερμανικής οικονομίας στο έργο της ανοικοδόμησης θα εξαρτηθεί από το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στη Βαγδάτη μετά τον πόλεμο. Θα εξαρτηθεί επίσης από το αν τις παραγγελίες για την ανάθεση έργων τις δώσουν Ιρακινοί ή οι Αμερικανοί. Στην τελευταία περίπτωση τα πράγματα «θα είναι δυσκολότερα», είπε η διευθύντρια της Ενωσης Χελένε Ρανγκ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανίας Ρογκόβσκι δήλωσε ότι ελπίζει η ανάθεση του έργου της ανοικοδόμησης να αποφασιστεί, όπως στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια μιας διεθνούς συνδιάσκεψης «δοτών». Και τότε πρέπει, και θα μετάσχει και η Γερμανία», είπε.

Απαισιόδοξος φάνηκε ο πρόεδρος του μεγαλεμπορίου και εξωτερικού εμπορίου, Αντον Μπέρνερ, που πιστεύει ότι την ανοικοδόμηση των βομβαρδισμένων σπιτιών και οδών θα τη μοιραστούν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.


Θ.Β.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Καμιά συμμετοχή... » από τους διαδηλωτές

Αλυσίδα ανθρώπων μήκους 50 χλμ κατά του πολέμου και κατά της έμμεσης συμμετοχής

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε αρκετές γερμανικές πόλεις οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ, με συμμετοχή πάνω από 100.000 αγωνιστών της ειρήνης. Εντυπωσιακή υπήρξε η αλυσίδα μήκους 50 χλμ που σχημάτισαν το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσα στις πόλεις Μίνστερ και Οσναμπριγκ με συνθήματα «Στοπ στον πόλεμο», «Καμιά συμμετοχή των Γερμανών άμεση ή έμμεση».

Στη Στουτγκάρδη και τη Φραγκφούρτη διαδηλωτές μπλοκάρισαν τις εισόδους των εκεί αεροπορικών βάσεων των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ζήτησε από την κυβέρνηση Σρέντερ την αποστολή στη Δυτική Μεσόγειο «αντιτρομοκρατικών» ταχύπλοων σκαφών, εξοπλισμένων με πυραύλους, για να συνοδεύουν «συμμαχικά» πολεμικά σκάφη που πλέουν προς τον Περσικό Κόλπο. Ηδη βρίσκεται για τον ίδιο σκοπό στην Ανατολική Μεσόγειο η γερμανική φρεγάτα «Αουγκσμπουργκ». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το «αν και πόσα» ταχύπλοα θα διατεθούν. Μαζί με τα γερμανικά θα μετάσχουν στις νηοπομπές παρόμοια σκάφη από τη Δανία και τη Νορβηγία.


Θ.Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ