ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η επίθεση στα λαϊκά στρώματα μπορεί να αναχαιτιστεί

Πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Οι καλλιεργητές του καπνού οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων
Οι καλλιεργητές του καπνού οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων
Με νέους, φιλόδοξους στόχους και από καλύτερες θέσεις, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη για την επίτευξη του στόχου που συμπυκνώνεται στη φράση «ΚΚΕ ισχυρό - μέτωπο λαϊκό». Αυτό αναγραφόταν και στο πανό που πλαισίωνε τη Συνδιάσκεψη της περιοχής, που έγινε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας στο Κιλκίς στη διάρκεια της οποίας κομμουνιστές από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας μετέφεραν την εμπειρία από τη δράση της Οργάνωσης. Η συνδιάσκεψη έληξε με την εκλογή του Ν. Χριστάνη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ως νέου γραμματέα περιοχής.

Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και στο πλαίσιο του άλλου «πολέμου» που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, στην αγροτιά, στα δικαιώματα της νεολαίας. Πλευρές αυτής της πολιτικής βιώνουν με έντονο τρόπο οι πέντε νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας: Ο καπνός, με τον οποίο ασχολούνται κύρια οι νομοί Πέλλας και Πιερίας, οδηγείται στον οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων. Την ίδια στιγμή διαρρέει, με σαφείς σκοπιμότητες, από κύκλους της κυβέρνησης και της ΝΔ, ότι οι επιδοτήσεις για τα «ευγενή» καπνά της περιοχής θα συνεχιστούν. Το ροδάκινο, το οποίο αφορά κυρίως Πέλλα και Ημαθία, έχει μπει σε τροχιά βίαιου ξεκληρίσματος των μικροπαραγωγών καθώς και πολλών μεσαίων εξαιτίας του νέου κανονισμού. Την ίδια τύχη έχουν σχεδόν όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και καλλιέργειες που είναι αρκετά εκτεταμένες στην Κεντρική Μακεδονία. Στη βιομηχανία, εργοστάσια κλείνουν ή απειλούν με απολύσεις ενώ οι μεταποιητικές βιομηχανίες που σχετίζονται με τα αγροτικά προϊόντα θα έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της κατάστασης στον αγροτικό τομέα. Επιπτώσεις υπάρχουν και στον τουρισμό από το γενικότερο πολεμικό κλίμα και την άσχημη οικονομική κατάσταση του Λαού. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται νέες πολυεθνικές όπως το διαμετακομιστικό διασυνοριακό εμπορικό κέντρο στον Προμαχώνα (Προκομ) τη στιγμή που οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι βιώνουν τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Την παραπάνω εικόνα μετέφεραν οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη, οι οποίοι επισήμαναν τις δυνατότητες που ανοίγονται στην Οργάνωση να απευθυνθεί θαρρετά και οργανωμένα στους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχτηκε και το ζήτημα της σύνδεσης της πολιτικής και ιδεολογικής δουλιάς με την καθημερινή παρέμβαση στα προβλήματα της περιοχής.

Ο Ν. Χριστάνης εκλέχτηκε νέος γραμματέας Περιοχής Κ. Μακεδονίας του Κόμματος
Ο Ν. Χριστάνης εκλέχτηκε νέος γραμματέας Περιοχής Κ. Μακεδονίας του Κόμματος
Οπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο απερχόμενος γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής, Γ. Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το υψηλό κύρος του Κόμματος μπορεί να συσπειρώνει γύρω από την πολιτική του ευρύτερες μάζες με την προϋπόθεση ότι ενεργοποιούνται περισσότερες κομματικές δυνάμεις, μπαίνουν στη μάχη περισσότερα στελέχη, μέλη και οπαδοί. Σημείωσε ότι «οι μεγάλοι αγώνες για το ασφαλιστικό, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αντιπολεμικές, οι διάφορες εξορμήσεις κλπ, όπου καταπιανόμαστε με τα λαϊκά προβλήματα με το ίδιο το πρόβλημα της εξουσίας, όπως τίθεται από την πολιτική μας πρόταση για το Μέτωπο, εκεί μετράμε αποτελέσματα. Και σήμερα χρειάζεται περισσότερο να εμβαθύνουμε στην ουσία της πολιτικής μας, την ενοποίηση της αντίληψής μας γι' αυτήν, στη βαθύτερη κατανόηση της εποχής που περνάμε, των δυσκολιών και των ευνοϊκών προϋποθέσεων που εμπεριέχει. Να προσπαθήσουμε περισσότερο να βοηθήσουμε με τις σκέψεις μας, τις πρωτοβουλίες μας, τη δράση μας, έτσι που να σταθεί το Κόμμα στο ύψος των απαιτήσεων της εποχής που ζούμε», επισήμανε.

Στις ομιλίες των αντιπροσώπων αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για το πώς η οργάνωση βιώνει στη δράση της τη νέα επίθεση του κεφαλαίου και σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά αναδείχτηκαν και οι δυνατότητες για αποτελεσματικότερη παρέμβαση, με την προϋπόθεση της οργανωμένης δουλιάς, η οποία ήδη έφερε αποτελέσματα.

Παρόντες στη συνδιάσκεψη ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Αβραμόπουλος και ο Ν. Χριστάνης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης τόνισε ότι η συνδιάσκεψη γίνεται σε δύσκολες συνθήκες μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την οικονομική κρίση και ένταση της επίθεσης του καπιταλισμού ενάντια στους λαούς και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τόνισε ωστόσο ότι η επίθεση αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί όταν τα λαϊκά στρώματα περάσουν στην αντεπίθεση. Και ως βασικό και απαραίτητο στοιχείο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ πρόβαλε την ιδεολογική και πολιτική θωράκιση του κόμματος. Κάλεσε επίσης τις κομματικές δυνάμεις να απευθυνθούν στους νέους αγωνιστές που η ίδια η ζωή τους βγάζει στο δρόμο, σημειώνοντας ότι η καθημερινότητα δίνει τη δυνατότητα να δοκιμαστεί στην πράξη η πολιτική του κόμματος, την οποία οι περισσότεροι την αποδέχονται, το θέμα είναι πόσοι θα ενεργοποιηθούν, σημείωσε. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ τονίζοντας πως δεν υπάρχει σκεπτόμενος άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει γιατί γίνεται αυτός ο πόλεμος και αναφέρθηκε στην ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που προβάλουν τη λογική των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, τις οποίες ανέλαβαν χωρίς να ρωτήσουν το λαό.

Προφυλακίστηκε ο αεροπειρατής

Στις φυλακές οδηγήθηκε μετά την απολογία του στην 7η τακτική ανακρίτρια ο 20χρονος Τούρκος Οζγκούρ Κεντσασλάν, ο οποίος την Παρασκευή κατέλαβε στην Κωνσταντινούπολη αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών, που είχε προορισμό την Αγκυρα με 194 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα και υποχρέωσε τον πιλότο να το οδηγήσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τελικό προορισμό το Βερολίνο.

Ο αεροπειρατής αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες: Παράνομη κατάληψη αεροσκάφους, παραβίαση κανόνων αεροπλοΐας με κίνδυνο ζωής και παράνομη οπλοφορία, οι δύο σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος. Στην απολογία του δήλωσε μετανιωμένος για την ενέργειά του και υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να προβεί στη συγκεκριμένη πράξη, επειδή ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία όπου βρίσκεται η γυναίκα του, αλλά δεν του έδιναν βίζα.

Υπενθυμίζουμε ότι η αεροπειρατεία έληξε αναίμακτα. Ο υπουργός Τύπου είπε ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθεί ο Οζγκούρ Κεντσασλάν στην Τουρκία θα εξεταστεί, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, δεδομένου ότι ο αεροπειρατής διέπραξε αδικήματα και στην Ελλάδα.

Εκδήλωση της ΚΟΒ Δικηγόρων Πειραιά

Η ΚΟΒ Δικηγόρων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου», αύριο Τετάρτη 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με ομιλητή τον πανεπιστημιακό Π. Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του ΚΜΕ.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους: Δημήτρη Δήμου αντιστράτηγο Α/ΓΕΕΦ, επίτιμο αρχηγό στρατιάς, Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου πρόεδρο της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος κατά της Πυρηνικής και Χημικής Απειλής και Ελένη Μαυρούλη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».
  • Στις 20.35 θα μεταδοθούν οι διήμερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα της Κρήτης.
  • Στις 22.00 με έκτακτη επικαιρότητα όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ