ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Μοχλός πίεσης» η «συμμαχία» Σεούλ - Τόκιο

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα
ΣΕΟΥΛ.- Η προσπάθεια της Νότιας Κορέας να «συμμαχήσει» διπλωματικά με την Ιαπωνία και να παίξει «διπλωματικό παιχνίδι» με όρους που της υπαγορεύει, ως επί το πλείστον, η Ουάσιγκτον, «επισημοποιήθηκε». Ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες απ' το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Ρο Μου Γιουν, αναφέρει: «Νότια Κορέα και Ιαπωνία συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου αυτή να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «Σεούλ και Τόκιο συμφώνησαν ακόμη πως η... ΛΔ Κορέας θα πρέπει να αναλάβει θετική δράση προς γρήγορη επίλυση του πυρηνικού ζητήματος»...

Η ολοφάνερη, πια, στροφή (αν όχι υπαναχώρηση) της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης, ταυτίζεται και με τη γνωστή θέση των ΗΠΑ για επίλυση της κρίσης «στη βάση πολυμερών διαπραγματεύσεων».

Με αφορμή την τετραήμερη επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στις ΗΠΑ Νοτιοκορεάτης υπουργός, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» υποστήριζε πως ένας απ' τους άξονες του πακέτου προτάσεων που προωθεί η Σεούλ για επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι η δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου απ' τη Ρωσία στη ΛΔ Κορέας με στόχο την επίλυση των χρόνιων ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να πειστεί να τερματίσει ολοκληρωτικά το πυρηνικό της πρόγραμμα...

Η ίδια η ΛΔ Κορέας δε φαίνεται να αντιδρά - τουλάχιστον άμεσα... - στη «διπλωματική κινητικότητα» της Σεούλ (που τις τελευταίες μέρες σημειώνεται σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία). Εντούτοις, χτες, ένα ακόμη τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA κατέγραφε τις προθέσεις της μπροστά στην υπαρκτή απειλή που επισείει η Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας. «Αφότου κατέστη φανερή η επιλογή των ΗΠΑ για την εξαπόλυση ενός πολέμου κατά της ΛΔ Κορέας, ο κορεατικός στρατός προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει μία σύρραξη» έγραφε το τηλεγράφημα που επικαλούνταν δήλωση του Κιμ Χάε Γιον, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του βορειοκορεατικού στρατού.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Νυχθημερόν περιπολίες» στη μεθόριο με την Κολομβία

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Στρατιώτες της Βενεζουέλας συγκρούστηκαν για περίπου 90 λεπτά με κολομβιανές παραστρατιωτικές δυνάμεις, αφότου οι τελευταίες παραβίασαν τα σύνορα περνώντας στο έδαφος της Βενεζουέλας. «Ο στρατός της Βενεζουέλας απώθησε τις δυνάμεις αυτές και εγκατέλειψαν το έδαφός μας», ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προσθέτοντας πως, μετά τις συγκρούσεις, ο στρατός της χώρας βομβάρδισε «προειδοποιητικά» θέσεις πλησίον των κολομβιανών παραστρατιωτικών δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία μίας «νεκρής ζώνης», ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παραβιάσεις του εδάφους της χώρας.

«Ούτε παραστρατιωτικοί, ούτε αντάρτες, ούτε δυνάμεις του τακτικού στρατού της Κολομβίας, ούτε κανένας έχει δικαίωμα να παραβιάζει το έδαφος της Βενεζουέλας», τόνισε ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες στη διάρκεια τηλεοπτικού εβδομαδιαίου προγράμματος, προσθέτοντας πως δόθηκε εντολή στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων να κάνουν περιπολίες «νυχθημερόν σε έδαφος, αέρα και εγχώρια ύδατα για να εξασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας».

Το περασμένο Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χοσέ Βισέντε Ράνχελ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Μπογκοτά πως κάνει τα στραβά μάτια σε κολομβιανές παραστρατιωτικές ακροδεξιές δυνάμεις που επιχειρούν να εισβάλουν στο έδαφος της χώρας. Ο Ράνχελ είχε μάλιστα απορρίψει (για πολλοστή φορά) τους ισχυρισμούς της κολομβιανής κυβέρνησης πως η Βενεζουέλα «παρέχει άσυλο και υποστήριξη» στους Κολομβιανούς αντάρτες της οργάνωσης «FARC».

ΡΩΣΙΑ
Δήλωση Ζιουγκάνοφ για τις πολιτικές διώξεις στη Σερβία

ΜΟΣΧΑ.--

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, καταγγέλλει με δήλωσή του τις πολιτικές διώξεις στη Σερβία, σημειώνοντας ότι «με πρόσχημα την αναζήτηση των οργανωτών της δολοφονίας του Ζ. Τζίντζιτς, οι σημερινές αρχές της Σερβίας κανονίζουν τους λογαριασμούς με τους προσωπικούς και πολιτικούς αντιπάλους, επιδιώκουν την κατάπνιξη οποιασδήποτε αντιπολίτευσης». Είναι σαφές ότι το «κυνήγι μαγισσών», οι απειλές και η πίεση από μέρους των αρχών στα μέλη της οικογένειας Σ. Μιλόσεβιτς, οι συλλήψεις των Μπογκολιούμπ Μπέλιτς, Ούρος Σουβάκοβιτς, Γκόραν Μάτιτς - ανθρώπων που βοήθησαν άμεσα τον Σ. Μιλόσεβιτς στην υπεράσπισή του κατά των ψεύτικων κατηγοριών, έχουν σαν σκοπό να σώσουν την εντελώς αποτυχημένη δικαστική φάρσα στη Χάγη. «Η ΛΠΕΡ καταδικάζει την αξιοποίηση της έκτακτης κατάστασης στη Σερβία για τον εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων της σημερινής εξουσίας και καλεί την κυβέρνηση της Σερβίας να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα κοινώς αναγνωρισμένα πολιτικά δικαιώματα», αναφέρεται στη δήλωση. Ο Ζιουγκάνοφ και οι κομμουνιστές βουλευτές θα θέσουν το ζήτημα των πολιτικών διώξεων στη Σερβία στην επικείμενη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικές Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΙΣΡΑΗΛ
Απεργία ενάντια στη λιτότητα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μαχητικό «παρών» στις δύο πρώτες μέρες της απεργίας δίνουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι που αντιδρούν στα νέα αντεργατικά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν, που συμπεριλαμβάνουν 10% μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», στην απεργία συμμετείχαν χτες τουλάχιστον 150.000 υπάλληλοι.

Συνδικαλιστικά στελέχη των δημοσίων υπαλλήλων προειδοποίησαν την κυβέρνηση Σαρόν με γενικές απεργίες και επ' αόριστον κινητοποιήσεις καλώντας την να αποσύρει άμεσα το αντιλαϊκό πακέτο μέτρων και να αναζητήσει άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσει τα τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό (που μεταξύ άλλων προκαλεί ο πόλεμος έναντι των Παλαιστινίων και η παρακείμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 6% του ΑΕΠ)...

ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αυξάνονται τα θύματα του επικίνδυνου ιού...

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

«Ο ιός γνωστός είτε ως "Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο" (SARS), είτε ως "άτυπη πνευμονία" ενδέχεται να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο. Είναι πιο μεταδοτικός ακόμη και απ' τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό που προκαλεί ο ιός Εμπολα», επισήμανε χτες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επαναλαμβάνοντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Η δήλωση του αξιωματούχου της ΠΟΥ συνοδεύτηκε με την είδηση πως είναι τουλάχιστον 62 το σύνολο των ατόμων που απεβίωσαν, λόγω της ίωσης αφ' ότου αυτή πρωτοεκδηλώθηκε γύρω στα μέσα Μάρτη. Διεθνώς, νοσηλεύονται πάνω από 1.600 άλλοι. Μόνον στο Χονγκ Κονγκ, όπου τεράστια οικοδομικά τετράγωνα έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, ανακοινώθηκαν χτες 92 νέα κρούσματα! Κατάσταση συναγερμού (που ελάχιστα απέχει από εκείνην του πανικού) επικρατεί ιδιαίτερα σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας. Επιπλέον, το σύνδρομο SARS προκαλεί ήδη πλήγματα στις χρηματαγορές, στις αεροπορικές βιομηχανίες και στις τουριστικές βιομηχανίες χωρών της περιοχής.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση των επιθέσεων κατά των δυνάμεων κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Βροχή επιθέσεων με όλμους, ρουκέτες και πυροβόλα δέχονται το τελευταίο 48ωρο οι αμερικανικές και άλλες δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν. Μετά την αναίμακτη προχτεσινοβραδινή επίθεση ανταρτών με ρουκέτα στην καρδιά του στρατηγείου της «Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας» (ISAF), χτες, εξαπολύθηκαν καταιγιστικές επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους κατά θέσεων Αμερικανών στρατιωτών στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, αναφερόμενος στην προχτεσινοβραδινή επίθεση στο στρατηγείο της ISAF στην Καμπούλ, είπε πως σημειώθηκαν μόνον υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και κτίρια και πως «ο στόχος ήταν συγκεκριμένος». Απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε. Ετερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των χτεσινών δεκάδων επιθέσεων ανταρτών που σημειώθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν (ιδιαίτερα στην επαρχία Πάκτικα και στην πόλη Γκαρντέζ)....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ