ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να δώσουμε ταξικό περιεχόμενο στους αγώνες

Ανακοίνωση για την απεργία της 3ης Απρίλη 2003

Να οργανώσουν τον αγώνα τους στην προοπτική της σύγκρουσης και της ρήξης με τη συνολική αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ). Και σε αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία στο Δημόσιο, στις 3 Απρίλη 2003 και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (πλατεία Ομόνοιας, 10.30 π.μ.).

Η ΤΑΔΗΣΥ, αναφερόμενη στην κατάσταση των εργαζομένων σημειώνει, ότι μαζί με την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων τους, βιώνουν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στηρίζουν τα νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, που δρομολογεί η ΕΕ και έχουν αναλάβει να εξωραΐσουν και να τα προωθήσουν «μέσα από το διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" της υποταγής».

Πιο οδυνηρή γίνεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με «την επιβολή της νέας μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των 12 χιλιάδων δραχμών», επισημαίνει η ΤΑΔΗΣΥ. Και θα γίνει περισσότερο «δυσβάστακτη, μετά τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Χριστοδουλάκης, στην τελευταία συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ, για μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς φέτος, για ενιαίο ασφαλιστικό φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ροκανίσει τα επικουρικά μας Ταμεία, για παραπομπή και των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στο «χωνευτήρι» του νέου μισθολογίου. Ενα μισθολόγιο που θα είναι συνδεδεμένο με τη διαβόητη παραγωγικότητα -αξιολόγηση - χειραγώγηση».

Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους να «πάρουμε την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα χέρια μας και να τις ενδυναμώσουμε ταξικά, αγωνιστικά... Να πλαισιώσουμε τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ» και να διεκδικήσουν αιτήματα, που να ανταποκρίνονται «στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας». Αιτήματα που να δηλώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Να απαιτούν την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Αιτήματα, επίσης, που να διεκδικούν:

  • Κατώτερο βασικό μισθό 350.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ.
  • Αμεση καταβολή όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Κύρια σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και στα 50, αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Πλήρη συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια εργασίας, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
  • Κατάργηση του αντιδημοσιοϋπαλληλικού κυβερνητικού σχεδίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Απολύσεις και διαθεσιμότητες με πρόσχημα τον πόλεμο

Προγκρόμ απολύσεων και διαθεσιμοτήτων εξαπέλυσαν οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στις κρουαζιέρες, εις βάρος των υπαλλήλων που εργάζονται στις εταιρίες τους, με πρόσχημα τη ματαίωση προγραμματισμένων κρατήσεων - όπως ισχυρίζονται - αλλά και γενικά τις συνέπειες που αναμένονται στον τουρισμό από το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μάλιστα, οι εφοπλιστές αυτής της κατηγορίας πλοίων, προχωρώντας ακόμα παραπέρα, βρήκαν την ευκαιρία να αποσπάσουν και νέα υπερπρονόμια, αξιώνοντας τώρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ και παραπέρα ενισχύσεις από την τσέπη του εργαζόμενου λαού!

Οπως αποκαλύφθηκε στις 24 Μάρτη 2003 ο Ανδρέας Ποταμιάνος, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και σήμερα μέλος της διοίκησης της Ενωσης, έθεσε σε διαθεσιμότητα 40 υπαλλήλους του! Ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή του χρόνου με αφορμή τον πόλεμο απέλυσε άλλους 50 εργαζόμενους! Η δυσκολία να δημοσιοποιηθούν αυτά τα γεγονότα εγκαίρως οφείλεται στο ότι κάθε εφοπλιστική εταιρία αποτελεί καθαρό γκέτο, καθώς η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ομως, δεν είναι μόνον ο Ποταμιάνος. Καταγγελίες εργαζομένων μιλούν για «σφαγή» στο κλάδο αυτό, καθώς απολύσεις και διαθεσιμότητες έχουν καταγραφεί και σε άλλες εταιρίες!

Οσον αφορά για μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικά: «Τόσο η Ενωση Μεσογειακών Πλοίων, όσο και οι άλλες Ενώσεις έχουν υποβάλει σειρά μέτρων - φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση, έχουν σχέση με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου - μέτρα και θέματα, τα οποία, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, συζητάμε με το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου»! Σε ό,τι αφορά τις άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εκτός από τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, επιπλέον έχει απαιτήσει το διωγμό και των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αρχίζουν αύριο οι εκλογές

Για σωματείο μαζικό, αποτελεσματικό στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, καλούνται να ψηφίσουν μαζικά οι εμποροϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που ξεκινούν αύριο, Τετάρτη 2 Απρίλη.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν αύριο, Τετάρτη, από τις 12 μέχρι τις 8 μ.μ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή 3 και 4 Απρίλη, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Το Σάββατο, 5 Απρίλη και την Κυριακή 6 Απρίλη από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και, τέλος, τη Δευτέρα 7 Απρίλη από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ,μ. Οσοι προσέλθουν στις αρχαιρεσίες, θα πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική ταυτότητα.

Στο κάλεσμά του, ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι δυναμώνοντας το σωματείο «καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Δυναμώνουμε και διευρύνουμε τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, αναδεικνύουμε την αξία του οργανωμένου, ταξικά προσανατολισμένου αγώνα. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την ειρήνη ενάντια στα σχέδια των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών».

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΥΠΠΟ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ομηρία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι έκτακτοι υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού στις 3,9,11 και 17 του Απρίλη, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι: Η μετατροπή της σύμβασής τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου. Η άμεση καταβολή κάθε μισθολογικής παροχής και επιδομάτων τα οποία δε δίδονται στο προσωπικό ορισμένου χρόνου και, τέλος, η άμεση πλήρωση θέσεων μονίμου και αορίστου χρόνου προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΚΑΒ
Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι

Τρίωρη στάση εργασίας 12 π.μ. - 3 μ.μ. και γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία για μεθαύριο Πέμπτη, 3 Απρίλη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, 4 Απρίλη, εξήγγειλε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 3 - 4 Απρίλη κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τον "κάβο" των Ολυμπιακών Αγώνων με συμβασιούχους, αδιαφορώντας για την ανάγκη οριστικής λύσης του προβλήματος στο ΕΚΑΒ, αφού η υπηρεσία καλείται να λειτουργήσει με ποσοστό ασφαλείας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων.

Ετσι, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και λένε ΟΧΙ στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ με προσλήψεις 18μηνιτών, μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Διεκδικούν, ακόμα, την υλοποίηση της σύμβασης για το 2004 και τη δημιουργία της υποδομής που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Λένε ΟΧΙ στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΕΚΑΒ (καθαριότητα, φύλαξη, αεροδιακομιδές).

Τέλος, ζητούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, άμεση καταβολή των υπερωριών και εξαιρέσιμων που έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβρη του 2002, την αγορά στολών που έχουν να αντικατασταθούν από το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ