Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Απολύσεις και διαθεσιμότητες με πρόσχημα τον πόλεμο

Προγκρόμ απολύσεων και διαθεσιμοτήτων εξαπέλυσαν οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στις κρουαζιέρες, εις βάρος των υπαλλήλων που εργάζονται στις εταιρίες τους, με πρόσχημα τη ματαίωση προγραμματισμένων κρατήσεων - όπως ισχυρίζονται - αλλά και γενικά τις συνέπειες που αναμένονται στον τουρισμό από το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μάλιστα, οι εφοπλιστές αυτής της κατηγορίας πλοίων, προχωρώντας ακόμα παραπέρα, βρήκαν την ευκαιρία να αποσπάσουν και νέα υπερπρονόμια, αξιώνοντας τώρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ και παραπέρα ενισχύσεις από την τσέπη του εργαζόμενου λαού!

Οπως αποκαλύφθηκε στις 24 Μάρτη 2003 ο Ανδρέας Ποταμιάνος, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και σήμερα μέλος της διοίκησης της Ενωσης, έθεσε σε διαθεσιμότητα 40 υπαλλήλους του! Ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή του χρόνου με αφορμή τον πόλεμο απέλυσε άλλους 50 εργαζόμενους! Η δυσκολία να δημοσιοποιηθούν αυτά τα γεγονότα εγκαίρως οφείλεται στο ότι κάθε εφοπλιστική εταιρία αποτελεί καθαρό γκέτο, καθώς η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ομως, δεν είναι μόνον ο Ποταμιάνος. Καταγγελίες εργαζομένων μιλούν για «σφαγή» στο κλάδο αυτό, καθώς απολύσεις και διαθεσιμότητες έχουν καταγραφεί και σε άλλες εταιρίες!

Οσον αφορά για μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικά: «Τόσο η Ενωση Μεσογειακών Πλοίων, όσο και οι άλλες Ενώσεις έχουν υποβάλει σειρά μέτρων - φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση, έχουν σχέση με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου - μέτρα και θέματα, τα οποία, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, συζητάμε με το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου»! Σε ό,τι αφορά τις άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εκτός από τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, επιπλέον έχει απαιτήσει το διωγμό και των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ