ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεομακαρθικού τύπου φίμωση

Η Σούζαν Σάραντον
Η Σούζαν Σάραντον
Ενα αμερικανικό «φιλανθρωπικό» ίδρυμα ματαίωσε τη συμμετοχή της Σούζαν Σάραντον σε εκδήλωσή του λόγω της γνωστής αντίθεσής της στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Σύμφωνα με το BBC, το ίδρυμα είχε προσκαλέσει την ηθοποιό να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα τον εθελοντισμό, στις 11/4, αλλά οι υπεύθυνοι του ιδρύματος το «ξανασκέφτηκαν», επικαλούμενοι «παράπονα» μελών του σχετικά με τη φιλειρηνική δράση της ηθοποιού.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του ιδρύματος (που έχει έδρα τη Φλόριντα) ανακοίνωσε πως η συμμετοχή της Σούζαν Σάραντον ματαιώθηκε από το «φόβο» ότι η εκδήλωση θα κατέληγε σε «διχαστική»! «Μας απασχόλησε το γεγονός μήπως τελικά δίναμε ένα πολιτικό βήμα στη Σούζαν Σάραντον, και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας», είπε η διευθύντρια. Στην επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται ότι «τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ιδεών και στις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Ομως, σκοπός του United Way (σ.σ η επωνυμία του ιδρύματος) είναι να συνθέσει τη διαφορετικότητα της σκέψης που κρατά την κοινωνία ενωμένη». Πώς εννοεί τη «διαφορετικότητα» και πώς την «ενωμένη κοινωνία» τη στιγμή που απροκάλυπτα επιβάλλεται μακαρθικού τύπου λογοκρισία, το ίδρυμα δεν μπήκε βέβαια στον «κόπο» να το εξηγήσει.

Θυμίζουμε, ότι η Σάραντον και ο σύζυγός της, ο γνωστός σκηνοθέτης Τιμ Ρόμπινς, πρωτοπορούν στο αντιπολεμικό κίνημα στο Χόλιγουντ. Στην πρόσφατη τελετή απονομής των «Οσκαρ» με την είσοδό τους στην αίθουσα σχημάτισαν με το χέρι τους το σήμα της νίκης.

Πάντως, παρ' όλες τις πιέσεις που ασκούνται στους καλλιτέχνες ώστε να σταματήσουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εισβολή κατά του Ιράκ, πολλοί συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις διάφορες χώρες. Αρκετοί μάλιστα καταγγέλλουν τον πόλεμο γράφοντας και ερμηνεύοντας τραγούδια. Στον κατάλογο των καλλιτεχνών που επέλεξαν την ιστοσελίδα τους για να παρουσιάσουν και να διαθέσουν για download το δικό τους αντιπολεμικό τραγούδι, προστέθηκε ένας ακόμη γνωστός τραγουδοποιός, ο John Mellencamp. Διασκεύασε τους στίχους του Woody Guthrie για το κομμάτι «Baltimore to Washington», ένα τραγούδι που θα συμπεριλαμβάνεται και στο νέο άλμπουμ του.

Ανυπεράσπιστος ο «Κόκκινος Βράχος»;

Ο «Κόκκινος Βράχος», τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Ακρωτήρι Ζακύνθου, που αναδείχτηκε μέσα από τα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται αντιμέτωπος με ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο την, ήδη, οριακή ισορροπία του. Εκσκαφές, οικοδομικές εργασίες και επεμβάσεις στα πρανή συντελούν τόσο στην αλλοίωση του ιστορικού και φυσικού τοπίου, ενώ δημιουργούν προβλήματα για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών που βρίσκονται πάνω από την κορυφογραμμή αλλά και κάτω στους πρόποδες του λόφου.

Σαν να μην έφτανε η ανέγερση, πριν έξι χρόνια, του κτιρίου του πρώην νομάρχη στην περιοχή, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ήρθε να προστεθεί, όπως πληροφορούμαστε, νέα εκσκαφή για την ανοικοδόμηση μεγάλης οικοδομής στα πρανή του λόφου. Οι νέες παρεμβάσεις σε μια περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατολισθήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι με υπόμνημά τους στις τοπικές και κεντρικές αρχές έχουν ζητήσει τη λήψη επειγόντων μέτρων. Εξάλλου, όπως βεβαιώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Λέκκας, «οι συνθήκες ευστάθειας των πρανών είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, με άμεσο κίνδυνο κατολισθήσεων» και «κάθε παρέμβαση στον πόδα του πρανούς θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ήδη οριακή ισορροπία του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα οι υπερκείμενες οικίες».

Η διακοπή προς το παρόν των εργασιών, που αποφασίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία, φαίνεται ότι δεν έχει περιορίσει την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζεται αύριο (2/4).

«Σιρανό» στην Πάτρα

Στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Εντμόντ Ροστάν «Σιρανό Ντε Μπερζεράκ». Πρόκειται για την ιστορία του γενναίου και μοναχικού ήρωα Σιρανό που έγραψε ο Ε. Ροστάν το 1897 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Μετάφραση Λ. Μητσάκου, σκηνοθεσία Ν. Κοντούρη, σκηνικό - κοστούμια Γ. Πάτσας, μουσική Θ. Αμπαζής, κινησιολογία Μ. Νέστορα, ξιφογραφίες Θ. Δερμάτης, φωτισμοί Φ. Κουτσαφτή. Παίζουν οι: Θ. Χαλκιάς, Τ. Γιαννόπουλος, Π. Σταθακοπούλου, Γ. Νταλιάνης, Μ. Βαμβακά, Τ. Μανωλόπουλος, Μ. Χατζησάββας, Π. Βασιλόπουλος κ.ά. Το έργο θα παίζεται καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) έως τις 23/4.

Σμίγει ... με τον Αττίκ

Κηδεύτηκε, χθες, από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, ο λογοτέχνης, δημοσιογράφος και κονφερασιέ - με σημαντική θητεία στην περίφημη «Μάντρα» του Αττίκ - Χρήστος Πύρπασος (Πυρπασόπουλος), ο οποίος πέθανε, στα 89 του χρόνια από ανακοπή. Γεννήθηκε, στην Καλλιθέα, το 1914, από παλιά πειραιώτικη οικογένεια. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1932 με την ποιητική συλλογή «Φιλικά και Φιλημένα». Είχε ασχοληθεί και με το διήγημα, τη μελέτη, τη σάτιρα, την παιδική λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Είχε συνεργαστεί με περιοδικά και πολλές αθηναϊκές εφημερίδες. Συμμετείχε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, έγραψε στίχους για τραγούδια ελαφρολαϊκής μουσικής, θεατρικά έργα και σενάρια. Εχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 53 βιβλία.

Ο Χρ. Πύρπασος μαθήτευσε κοντά στον Αττίκ και επί σειρά ετών έγραφε ποιητικά σκετς και 8στιχα, τα οποία παρουσίαζε ο ίδιος στη «Μάντρα». Υπήρξε πρόεδρος της Ενωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών του Παρισιού (De Lutece), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου «Cavaglieri Per L' Europa» του Μιλάνου κ.ά. Για τα 50 χρόνια της λογοτεχνικής προσφοράς του (1932-1982), τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών.

«Πρόσκαιρη σύνθεση» χορού

«Ρυθμών χορείας ύπαγε» τιτλοφορείται η νέα παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού «Πρόσκαιρη σύνθεση», που θα παρουσιαστεί στις 4, 5, 6/4 (9.30μμ) στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» (Αγ. Μελετίου 61 και Πατησίων). Πρόκειται για τρεις χορογραφίες με κοινό άξονα τη ζωντανή μουσική και το χορό. Η πρώτη τιτλοφορείται «Συν - χορεία» και αποτελείται από τρεις συνθέσεις του Γιώργου Κάτρη, τις οποίες ερμηνεύει ο ίδιος και χορεύει η Δώρα Δημοπούλου και η ομάδα. Η δεύτερη «Τίνος είναι το δοξάρι;» έχει ήδη παρουσιαστεί στο παρελθόν και ερμηνεύεται από δύο τσελίστες, άντρα και γυναίκα και δύο χορευτές, επίσης άντρα και γυναίκα, σε μουσική Μπαχ. Η τρίτη φέρει τον τίτλο όλης της παράστασης, δηλαδή «Ρυθμών χορείας ύπαγε». Πρόκειται για χορογραφία με κρουστά, τα οποία παίζουν οι ίδιοι οι χορευτές, με την καθοδήγηση αλλά και τη συμμετοχή του Βασίλη Βασιλάτου. Οι χορογραφίες είναι της Ντορίνας Καλεθριανού, τα κοστούμια της Λέας Κούση, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Χορεύουν οι: Δ. Δημοπούλου, Ο. Γεωργοπούλου, Ν. Γεωργίου, Γ. Κίσσα, Μ. Ξυδιά και οι ηθοποιοί: Κ. Καρβουνιάρης, Ε. Κοντοπούλου και Β. Βιδάλης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γ. Κάτρης, Κ. Θέος, Η. Παπαθανασίου, Β. Βασιλάτος.

Ελληνικός κινηματογράφος και Αντονιόνι

Οι «Μουσικές Τρίτες» στον κινηματογράφο «Τριανόν» θα προβάλουν σήμερα (9 μ.μ.) την ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι «Εκλειψη», ενώ η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα παρουσιάσει μουσική από τον ιταλικό κινηματογράφο. Οι «Ελληνικές Τετάρτες» στον κινηματογράφο «Ανδόρα» θα προβάλουν αύριο τις ταινίες: «Χαμένες νύχτες» της Αγγελικής Αντωνίου, «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού.

Οι «συλλογές» το μηνιαίο περιοδικό για συλλέκτες και φιλότεχνους, του Μάρτη (τεύχος 220) περιλαμβάνουν θέματα για το '21, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το θέατρο της Βιγλατορίας του Παλαιοπύργου, τον Μπάρμπα-Γιώργο του θεάτρου σκιών, τον αξέχαστο ΕΑΜίτη ζωγράφο - χαράκτη Γιώργο Μανουσάκη, ο οποίος πέθανε πρόσφατα κ.ά.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Κέντρο Μετάφρασης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και οι εκδόσεις «Εκκρεμές», με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Ρενέ Ντεκάρτ «Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας», οργανώνουν σήμερα (7.30μμ στο Ινστιτούτο) εκδήλωση με θέμα «Η σημασία της σκέψης του Ντεκάρτ στη θεμελίωση της νεότερης φιλοσοφίας». Θα μιλήσουν οι καθηγητές Φιλοσοφίας Στ. Βιρβιδάκης, Γ. Βώκος, Π. Μπασάκος, Α. Στυλιανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ