Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεομακαρθικού τύπου φίμωση

Η Σούζαν Σάραντον
Η Σούζαν Σάραντον
Ενα αμερικανικό «φιλανθρωπικό» ίδρυμα ματαίωσε τη συμμετοχή της Σούζαν Σάραντον σε εκδήλωσή του λόγω της γνωστής αντίθεσής της στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Σύμφωνα με το BBC, το ίδρυμα είχε προσκαλέσει την ηθοποιό να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα τον εθελοντισμό, στις 11/4, αλλά οι υπεύθυνοι του ιδρύματος το «ξανασκέφτηκαν», επικαλούμενοι «παράπονα» μελών του σχετικά με τη φιλειρηνική δράση της ηθοποιού.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του ιδρύματος (που έχει έδρα τη Φλόριντα) ανακοίνωσε πως η συμμετοχή της Σούζαν Σάραντον ματαιώθηκε από το «φόβο» ότι η εκδήλωση θα κατέληγε σε «διχαστική»! «Μας απασχόλησε το γεγονός μήπως τελικά δίναμε ένα πολιτικό βήμα στη Σούζαν Σάραντον, και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας», είπε η διευθύντρια. Στην επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται ότι «τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ιδεών και στις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Ομως, σκοπός του United Way (σ.σ η επωνυμία του ιδρύματος) είναι να συνθέσει τη διαφορετικότητα της σκέψης που κρατά την κοινωνία ενωμένη». Πώς εννοεί τη «διαφορετικότητα» και πώς την «ενωμένη κοινωνία» τη στιγμή που απροκάλυπτα επιβάλλεται μακαρθικού τύπου λογοκρισία, το ίδρυμα δεν μπήκε βέβαια στον «κόπο» να το εξηγήσει.

Θυμίζουμε, ότι η Σάραντον και ο σύζυγός της, ο γνωστός σκηνοθέτης Τιμ Ρόμπινς, πρωτοπορούν στο αντιπολεμικό κίνημα στο Χόλιγουντ. Στην πρόσφατη τελετή απονομής των «Οσκαρ» με την είσοδό τους στην αίθουσα σχημάτισαν με το χέρι τους το σήμα της νίκης.

Πάντως, παρ' όλες τις πιέσεις που ασκούνται στους καλλιτέχνες ώστε να σταματήσουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εισβολή κατά του Ιράκ, πολλοί συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις διάφορες χώρες. Αρκετοί μάλιστα καταγγέλλουν τον πόλεμο γράφοντας και ερμηνεύοντας τραγούδια. Στον κατάλογο των καλλιτεχνών που επέλεξαν την ιστοσελίδα τους για να παρουσιάσουν και να διαθέσουν για download το δικό τους αντιπολεμικό τραγούδι, προστέθηκε ένας ακόμη γνωστός τραγουδοποιός, ο John Mellencamp. Διασκεύασε τους στίχους του Woody Guthrie για το κομμάτι «Baltimore to Washington», ένα τραγούδι που θα συμπεριλαμβάνεται και στο νέο άλμπουμ του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ