Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οροι επιχορήγησης θιάσων

Καθορίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι προϋποθέσεις επιχορήγησης των θιάσων του ελεύθερου θεάτρου. Στόχος, όμως, των επιχορηγήσεων κάθε περιόδου είναι να διαμορφώνεται μία συνολική και συστηματική αντίληψη για τη θεατρική πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχορηγήσεις θα κατανέμονται έτσι ώστε: Να μην πολυδιασπάται το ετήσιο κονδύλιο σε περισσότερα από 35-40 σχήματα. Να επιχορηγούνται 10 περίπου σχήματα που είτε εδρεύουν εκτός Αθηνών, είτε αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν σημαντικό αριθμό παραστάσεων στην περιφέρεια. Να επιχορηγούνται περίπου 5 σημαντικές και μεγάλες θεατρικές παραγωγές για παιδιά. Να επιχορηγείται ιδιαίτερα το ανέβασμα ελληνικών θεατρικών έργων σε κάθε χειμερινή περίοδο. Να επιχορηγούνται τουλάχιστον 5 νεοτερικά και πειραματικά θεατρικά σχήματα κάθε χειμερινή περίοδο, εφόσον υφίσταται εξ αντικειμένου τέτοια δυνατότητα.

Μερικοί από τους γενικούς όρους επιχορήγησης είναι:

  • Κρατική επιχορήγηση χορηγείται σε ελληνικούς θιάσους που λειτουργούν με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή του σωματείου που έχει συσταθεί κατά τον Αστικό Κώδικα ή άλλες ειδικές διατάξεις
  • Επιχορηγούνται επίσης ΝΠΔΔ τα οποία έχουν συστήσει θεατρικές μονάδες που λειτουργούν στα πλαίσια του νομικού προσώπου
  • Οι θεατρικοί φορείς υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες όπως προβλέπει ο νόμος και όποτε ζητηθεί αυτό από το υπουργείο Πολιτισμού
  • Η μη τήρηση των καλλιτεχνικών προϋποθέσεων επί των οποίων βασίστηκε η επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού ή η αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων των θιάσων έναντι των συνεργατών τους συνεπάγεται την ανάκληση της επιχορήγησης και τον αποκλεισμό του θιάσου από το σύστημα των κρατικών επιχορηγήσεων. Ειδικά για τους θιάσους διετούς επιχορήγησης ο έλεγχος αυτός γίνεται κατ' έτος.

Οι φάκελοι-προτάσεις θα απευθύνονται προς το Τμήμα Θεάτρου και θα υποβληθούν στο κεντρικό κατάστημα του υπουργείου (Μπουμπουλίνας 20 - Πρωτόκολλο) μέχρι και τις 10 του Μάη 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ