Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκρισία ή αφέλεια;

Ο ρόλος του πολιτισμού είναι σίγουρα βαθύτατα πολιτικός, γιατί πίσω από όλες τις μεγάλες συγκρούσεις κρύβονται θέματα όπως η ιστορία, η συνείδηση, η γλώσσα, οι νοοτροπίες. Διευθυντές των ευρωπαϊκών θεάτρων, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού διευθυντή, Βίκτορα Αρδίτη, από τη μια επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στην οικοδόμηση της Ευρώπης και από την άλλη προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για την ισοτιμία των γλωσσών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη διαφύλαξη του ρόλου του ευρωπαϊκού θεάτρου, αναθέτοντας μάλιστα την ευθύνη σ' αυτούς που αδιαφορούν. Υποκρισία ή αφέλεια;

Οι διευθυντές, λοιπόν, των ευρωπαϊκών θεάτρων «παρακαλούν» τους πολιτικούς που έχουν την ευθύνη του Πολιτισμού, στη συνάντησή τους στις 24 του Μάη, «να πιέσουν με όλη τους τη δύναμη, ώστε το Σύνταγμα της Ευρώπης να διεκδικήσει την ποικιλότητα των γλωσσών της και να διακηρύξει τη σημασία που έχουν για τους λαούς της οι υψηλές και δυνατές καλλιτεχνικές φιλοδοξίες. Για όλα αυτά πρέπει η Ευρώπη να θέσει ανάμεσα στα επείγοντα καθήκοντά της τη δημιουργία μιας "Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γλωσσών"».

Εχουν, μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι διευθυντές των θεάτρων λένε, διαπιστώσει ότι «στα δεκαέξι πρώτα άρθρα του ευρωπαϊκού Συντάγματος, που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, η Ευρώπη των τεχνών δεν έχει βρει τη θέση της σ' αυτά. Η τέχνη είναι η έκφραση των λαών. Οι πολιτικοί που αφαιρούν από το ευρωπαϊκό Σύνταγμα την καλλιτεχνική διάσταση, φέρουν βαριά ευθύνη ενώπιον της Ιστορίας».

Από την άλλη προσκαλούν και όλους τους άλλους καλλιτέχνες της ευρωπαϊκής ηπείρου «να δημιουργήσουν ταχύτατα Ενώσεις χορευτών, μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών, κτλ., ώστε να δώσουν ένα μεγαλύτερο και πιο γενναιόδωρο νόημα στην πολιτική, οικονομική, διοικητική κτλ. Ενωση της Ευρώπης, που τόση σημασία έχει για τον αυριανό κόσμο»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ