ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ
Μήνυμα ενάντια στον πόλεμο

Οι προπονητές των επιλέκτων ομάδων, Γιαννάκης -Πεδουλάκης στη μέση, με κονκάρδες κατά του πολέμου

Sportidea

Οι προπονητές των επιλέκτων ομάδων, Γιαννάκης -Πεδουλάκης στη μέση, με κονκάρδες κατά του πολέμου
Μπορεί ο καιρός να μην ευνοεί τις γιορτές, όταν σε κάποια χώρα του πλανήτη σκοτώνονται άμαχοι, γιατί κάποιοι πρέπει να πραγματοποιήσουν τα συμφέροντά τους, τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο στη Χαλκίδα τηρήθηκαν τα προσχήματα. Η γιορτή του Ολ Σταρ Γκέιμ πραγματοποιήθηκε μεν, αλλά το ευτύχημα είναι ότι το αντιπολεμικό κλίμα που υπάρχει σε όλους τους χώρους του αθλητισμού ήταν «παρών». Οπως εξήγησε και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης «Προς στιγμήν πέρασε από το μυαλό μας να το αναβάλουμε. Σκεφτήκαμε όμως πως ήταν προτιμότερο μέσω αυτού να στείλουμε ένα μήνυμα ενάντια στον πόλεμο».

Ενα μήνυμα που σε πρώτη φάση υλοποιήθηκε στον αγώνα των Ελπίδων το Σάββατο, οπότε όλοι όσοι κάθισαν στους πάγκους των δύο ομάδων φορούσαν κονκάρδες που ανέγραφαν «Οχι στον πόλεμο». Και γίνεται πολύ πιο ουσιαστικό μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο ΕΣΑΚΕ με τον ΠΣΑΚ, ως διοργανωτές της φιέστας. Ολα τα έσοδα της διοργάνωσης, τα οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, θα διατεθούν στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

«Η διοργάνωση είναι εναρμονισμένη με το πνεύμα των ημερών και αφιερωμένη στην ειρήνη», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης προχώρησε ακόμα περισσότερο: «Ο αθλητισμός από τη φύση του εναντιώνεται στον πόλεμο. Αλλωστε γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα, ακριβώς για να πάει κόντρα στον πόλεμο. Ολοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ δείχνουμε την ευαισθησία μας. Ο αθλητισμός είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο».

Το πανό στο κλειστό της Χαλκίδας κατά του πολέμου στο Ιράκ

Sportidea

Το πανό στο κλειστό της Χαλκίδας κατά του πολέμου στο Ιράκ
Οσο για τα του Ολ Σταρ Γκέιμ... στον επίσημο αγώνα μεταξύ Ελλήνων και Ξένων παικτών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, οι Ελληνες επικράτησαν με 115-110 έχοντας σαν κορυφαίο τον Γιώργο Διαμαντόπουλο. Στο διαγωνισμό τρίποντων νικητής αναδείχτηκε ο Νίκος Χατζής, ενώ στα καρφώματα ο Τάιρον Νέσμπι της Ολύμπια Λάρισας.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αλμα πρόκρισης

Το... μεγάλο άλμα (προς τα τελικά) ευελπιστεί να κάνει σήμερα η Εθνική Ελπίδων απέναντι στην αντίστοιχη της Β. Ιρλανδίας (21.30). Οι «γαλανόλευκοι» με νίκη... σφιχταγκαλιάζουν την πρωτιά. Το γνωρίζουν και δηλώνουν έτοιμοι να δικαιώσουν τις προσδοκίες και τον τίτλο του φαβορί, εντός παιδιάς.

«Με νίκη στο παιχνίδι αυτό, ουσιαστικά εξασφαλίζουμε την πρόκρισή μας, αφού και τα αποτελέσματα των άλλων είναι ευνοϊκά. Θα πρέπει πάντως να αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο ότι δίκαια βρισκόμαστε στην κορυφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλουχέρης, ενώ ο Σαλπιγγίδης διαφοροποιήθηκε σχετικά μιλώντας για «αποφασιστικό βήμα».

Από την πλευρά του ο Μανωλάς, χωρίς ουσιαστικά να διαφωνεί, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και προσγειωμένους τους παίχτες του προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων: «Είναι ένα δύσκολο ματς με αντίπαλο που τρέχει και πιέζει σε όλο το γήπεδο. Δεν έχει τη δική μας τεχνική, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα απ' ό,τι στο φιλικό με την Αυστρία για να νικήσουμε και να συνεχίσουμε την πολύ καλή πορεία που κάναμε ως τώρα. Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι θα πάρουμε τη νίκη, η οποία και θα μας μονιμοποιήσει στην πρώτη θέση του ομίλου».

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα για τον καταρτισμό της 11άδας. Μάλιστα ίσως μπορέσει να υπολογίσει και στη σημαντική βοήθεια του Αμανατίδη, αφού ο Ρεχάγκελ υποσχέθηκε πως αν δε χωρέσει τελικά στα πλάνα του ο «Γερμανός» θα τον θέσει στη διάθεση του Μανωλά. Μάλλον λοιπόν για το εναρκτήριο λάκτισμα θα παραταχθούν οι Αμπάρης, Βύντρα, Τσιώλης, Κουλουχέρης, Μώρας, Αμανατίδης, Γαλανόπουλος, Φωτάκης, Λαγός, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης.

  • Στο Μπέλφαστ βρίσκεται και η εθνική ανδρών, που αύριο δίνει καθοριστικό αγώνα με τους γηπεδούχους. Αν δεν κερδίσει ουσιαστικά αποχαιρετά το στόχο της πρόκρισης. Οι διεθνείς φέρονται να το έχουν συνειδητοποιήσει και να είναι έτοιμοι. Η προετοιμασία μπαίνει σήμερα στην τελική της ευθεία με τον Ρεχάγκελ να ρίχνει σημαντικό βάρος στον ψυχολογικό τομέα.
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Σε αδιέξοδο...

Η κρίση του καπιταλισμού δε θα μπορούσε ν' αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδοσφαιρικό μοντέλο, που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του συστήματος βάσει φυσικά των χαρακτηριστικών του. Ετσι η φούσκα έφτασε στα όριά της και πλέον ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Αυτό που «έλαμπε» δεν ήταν χρυσός αλλά τεχνητό φως. Αφού λοιπόν η υπερβολή και η διόγκωση διαδραμάτισε τον (ποικίλο) ρόλο της, μοιραία έφτασε σε αδιέξοδο και τώρα αρχίζει η επιστροφή σε πιο λογικά πλαίσια.

Στη συνεδρίαση των 52 εθνικών ομοσπονδιών μελών της ΟΥΕΦΑ, που έγινε στη Ρώμη, ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Γκέρχαρντ Αϊγκνερ, αναγνώρισε ότι τα έσοδα των συλλόγων - εταιριών που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, από την επόμενη χρονιά θα είναι αισθητά μειωμένα. «Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι τα "χρυσά χρόνια" έχουν παρέλθει και θα πρέπει να προσγειωθούμε σε αυτά που έρχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, που επισήμανε: «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χρεοκοπίες ορισμένων εταιριών που συνεργαζόμαστε. Ισως έγιναν υπερβολές στα χρόνια που υπήρξε καλή οικονομική κατάσταση και πλέον περάσαμε σε μια κρίση που αγγίζει πολλούς συλλόγους και ομοσπονδίες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τσάμπα ο κόπος. Επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε στις ημερομηνίες διεξαγωγής των ημιτελικών στο κύπελλο. Η κλήρωση έγινε όπως είχαν ζητήσει Αιγάλεω και ΑΕΚ αλλά η «τύχη» δε διαφοροποίησε τα όσα είχαν προκύψει από τον ορισμό της ΕΠΟ. Οι «δικέφαλοι» θ' αναμετρηθούν 16 του Απρίλη (Ν. Φιλαδέλφεια) και 7 του Μάη (Τούμπα), ενώ το Αιγάλεω θα υποδεχτεί τον Αρη στις 9 του Απρίλη και ο επαναληπτικός στις 23 του ίδιου μήνα.

«Κόκκινος» ο Πάντος

O Τάσος Πάντος, που το καλοκαίρι μένει ελεύθερος από την Προοδευτική, υπέγραψε σήμερα στον Ολυμπιακό συμβόλαιο συνεργασίας 4 ετών. Ο παίκτης πέρασε το πρωί από τα γραφεία της ομάδας και μετά από διαπραγματεύσεις συμφώνησε σε όλα με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία με τον Αλέκο Τάτση. Κατά τα άλλα η εφ όλης της ύλης συνάντηση του Σωκράτη Κόκκαλη με τους Προτάσοφ και Γκόγκιτς και η ταύτιση απόψεων που παρατηρήθηκε αναφορικά με το σχεδιασμό της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αποτέλεσε την απαρχή εξελίξεων. Ηδη ανέλαβαν και τυπικά τα καθήκοντά τους οι Βασίλης Καραπιάλης και Μίλτος Κουμαριάς. Οι δύο παλαίμαχοι άσοι προσελήφθησαν στο τμήμα σκάουτινγκ στα πλαίσια της επέκτασης του εν λόγω τμήματος που επιχειρείται από το Σωκράτη Κόκκαλη. Καραπιάλης και Κουμαριάς συναντήθηκαν με τους Προτάσοφ και Γκόγκιτς και ήδη τους ανατέθηκε από το τεχνικό επιτελείο η πρώτη τους αποστολή.

ΓΟΥΣΟΥ - ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ

Ενα χρυσό και 5 χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της ελληνικής παρουσίας στο Πανευρωπαϊκό Τουρνουά ημιεπαφής (cemi contact) «Austrian Open» που έγινε, υπό την αιγίδα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας (IAKSA), Παρασκευή και Σάββατο στο Γκρατς. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Νίκος Μέμμος στην κατηγορία των -75 κιλών. Ενδεικτικό της αξίας που έχει η επιτυχία του Ελληνα πρωταθλητή είναι το γεγονός ότι στον πρώτο κιόλας γύρο κατάφερε ν' αποκλείσει τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Sussitz Bernhard (Αυστρία). Στο τρίτο σκαλί του βάρθρου ανέβηκαν οι Παναγιώτα Γαλάνη (-55), Δημήτρης Στυλιαράς (-60), Ελένη Στεργιάρη (+65), Σπύρος Παναγιώτου (-71), Γιάννης Μίχαλος (+91). Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Μέμμος και η Στεργιάρη, στις περισσότερες αναμετρήσεις τους, αγωνίστηκαν με πυρετό. Ομως η θετικότατη παρουσία της ελληνικής αποστολής δεν περιορίστηκε στα μετάλλια. Περίφημα τα πήγε και ο Μιχάλης Τριανταφύλλου (διεθνής κριτής) στο δικό του στίβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ