ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
Σφυροκοπείται η Βαγδάτη και όλα τα μέτωπα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΙΜΑΜ ΑΓΙΟΥΜΠ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Σείεται αδιάκοπα, μέρα και νύχτα, η ιρακινή πρωτεύουσα από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς που, με ελάχιστα διαλείμματα, δεν έχουν σταματήσει διόλου τα τελευταία 24ωρα. Αδιάκοπες είναι οι επιδρομές και οι μάχες που μαίνονται με σκληρότητα και στα μέτωπα του νοτίου Ιράκ, καθώς οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις εισβολής προσπαθούν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και να διασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό και την επιμελητεία τους αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων.

Προεδρικά μέγαρα, κυβερνητικά κτίρια, τηλεπικοινωνιακά κέντρα και για δεύτερη φορά σε 3 μέρες το υπουργείο Τύπου ήταν ο στόχος των αλλεπάλληλων κυμάτων βομβαρδισμών που συγκλόνισαν, νυχθημερόν, τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, σε μεγάλο βαθμό, έχουν καταστραφεί, ενώ μετά από αρκετές ώρες ξαναεμφανίστηκε το σήμα της ιρακινής τηλεόρασης. Με το πρώτο φως της μέρας, πυκνοί καπνοί κάλυπταν την ιρακινή πρωτεύουσα. Από την καταστροφή δε γλίτωσαν, ούτε αυτή τη φορά, κατοικημένες περιοχές. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι της Βαγδάτης προσπαθούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

Ανελέητοι είναι οι βομβαρδισμοί των ιρακινών θέσεων, από ελικόπτερα και μαχητικά, σε όλα τα μέτωπα του νοτίου Ιράκ. Στη Νατζάφ, οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται μονάδες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Στη Νασρίγια, οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν, πάντα, σφοδρή αντίσταση, παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει ενισχύσεις από ξηρά και από αέρα. Η εντολή είναι να καταληφθεί, πάση θυσία, η πόλη καθώς μέσα από αυτήν περνούν οι δύο βασικοί αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στη Βαγδάτη και είναι αναγκαίοι για τον ανεφοδιασμό και την επιμελητεία των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.


Associated Press

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, και στην πόλη αλ Κουτ, 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη Ας Σάτρα, βορείως της Νασρίγια, καθώς δέχτηκαν από εκεί ιρακινή αντεπίθεση και εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται και ο συντονιστής των ιρακινών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, ξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ Ματζίντ.

Χτες, νέο μέτωπο «άνοιξε» και στην πόλη Ιμάμ Αγιούμπ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, 110 χλμ. νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογράφους που είναι ενσωματωμένοι στις συγκεκριμένες αμερικανικές μονάδες, πρόκειται για την πλέον προκεχωρημένη αμερικανική θέση στον ποταμό Ευφράτη και απέχει μόλις 20 χλμ. από την αρχαία Βαβυλώνα. Να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιμάμ Αγιούμπ έσπευσαν ελικόπτερα, βρετανικά «Τορνέιντο» και αμερικανικά F14. Αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι οι μάχες είναι εξαιρετικά σκληρές, ότι έχουν σκοτωθεί «πολλοί Ιρακινοί στρατιώτες όπως και ένας Αμερικανός πεζοναύτης», αλλά τόνιζαν ότι θα συνεχιστούν καθώς θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να κατακτηθεί η πόλη και να προχωρήσουν οι δυνάμεις εισβολής προς την πόλη Χίλα, που είναι η μοναδική μέχρι τη Βαγδάτη.

Στη Βασόρα, τέλος, από χτες τα ξημερώματα, οι βρετανικές δυνάμεις, πεζικό, πυροβολικό και αεροπορία, έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις δυτικές συνοικίες, με στόχο, προφανώς, να προχωρήσουν σε συνολική κατάληψη της πόλης. Οπως μετέδιδε το «αλ Τζαζίρα», η σφοδρή επίθεση άρχισε, πρώτα, από το γειτονικό χωριό Αμπού αλ Χασίμπ, στα 10 χλμ. από τη Βασόρα, το οποίο δεν έγινε γνωστό αν, τελικά, καταλήφθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις. Βρετανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι στόχος της επίθεσης είναι «να ενθαρρυνθούν οι Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί εντός της πόλης», στόχος που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει παταγωδώς, όπως αποδεικνύει η σθεναρή ιρακινή αντίσταση.

Οσο για το Βόρειο Ιράκ, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Αμερικανικά βομβαρδιστικά έπλητταν ιρακινές θέσεις στη Μοσούλη, στο Κιρκούκ και στο Κάλακ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οι Ιρακινοί έχουν υποχωρήσει ορισμένα χλμ. και πολλές είναι οι απώλειές τους, ενώ στην περιοχή αναμένονται αρκετές ακόμη αμερικανικές δυνάμεις.

... τα μετόπισθεν

«Ικανοποιητικά» για την ιρακινή πλευρά βαίνουν οι μάχες, υποστήριξε ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, υποστηρίζοντας ότι στο Ιράκ έχουν σπεύσει 5.000 Αραβες εθελοντές, είτε για να πολεμήσουν είτε για να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ υπεραμύνθηκε των επιχειρήσεων αυτοκτονίας, τονίζοντας ότι ο ιρακινός λαός έχει το δικαίωμα να αντισταθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα, Βίνσεντ Μπρουκς, τόνιζε ότι «οι επιθέσεις αυτές δε θα σταματήσουν την πρόοδο των επιχειρήσεων» και διευκρίνιζε ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις ελέγχουν τα δυτικά του Ιράκ.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, διέψευδε ότι έχουν αυτομολήσει υψηλόβαθμοι Ιρακινοί στρατιωτικοί ή πολιτικοί και δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Υποστήριζε δε ότι έχουν αιχμαλωτιστεί περισσότεροι από 8.000 Ιρακινοί. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού παραδεχόταν ότι «δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, αλλά ο πόλεμος έχει ξεκινήσει μόλις 12 ημέρες», ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους αιχμαλώτους θα μεταφερθούν στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο.


Με το «σταγονόμετρο» οι ειδήσεις για τα θύματα...

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι σποραδικές φωτογραφίες που έφθαναν χτες από τη Βαγδάτη, τη Βασόρα και άλλα θέατρα βομβαρδισμών και συγκρούσεων μαρτυρούσαν τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά... Το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε το βράδυ τον οικτρό θάνατο τεσσάρων παιδιών μετά την έκρηξη βόμβας σε φτωχογειτονιά της Βαγδάτης. Ομως, επισήμως, τα στοιχεία για τα πλήγματα μεταξύ αμάχων ήταν ανύπαρκτα. Και χτες, οι ιρακινές αρχές δεν έδωσαν επίσημα στοιχεία αναφορικά με τα φονικά πλήγματα που προκαλεί η αμερικανοβρετανική εισβολή στον άμαχο πληθυσμό. Ο ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Αλ Σάχαφ, αρκέστηκε να αναφέρει πως από την περασμένη Κυριακή έως νωρίς το απόγευμα βρήκαν το θάνατο 43 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες από τα πυρά Ιρακινών στρατιωτών. Αλλος Ιρακινός αξιωματούχος ανέβασε αργότερα αυτόν τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών σε «τουλάχιστον 54» νεκρούς...

Πάντως, αξιωματούχοι των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων εισβολής επισήμως παραδέχονται μόνον το θάνατο ενός βρετανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια «σφοδρών συγκρούσεων» στο Χιντιγιάχ και τον τραυματισμό ενός Αμερικανού στρατιώτη «στο κεντρικό Ιράκ». Οι ίδιες πηγές έδωσαν περισσότερα στοιχεία για τα πλήγματα που υποστηρίζουν πως κατάφεραν στον ιρακινό στρατό. Βρετανικές στρατιωτικές πηγές ισχυρίστηκαν πως στα μέτωπα συγκρούσεων στο Χιντιγιάχ «σκοτώθηκαν 35 Ιρακινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν πάνω από 100 και αιχμαλωτίστηκαν περίπου 50».

Εξίσου ανεπιβεβαίωτος (από άλλη πηγή) είναι και ο ισχυρισμός του Βρετανού υπουργού Αμυνας Τζεφ Χουν πως έως τώρα οι «Ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου είναι περίπου 8.000». Πάντως, εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που επισκέφθηκαν στρατόπεδα Ιρακινών αιχμαλώτων στο νότιο Ιράκ είδαν περίπου 3.000.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

_Οι υποστηριχτές της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ, τη δικαιολογούν ως μέσο για τον αφοπλισμό του καθεστώτος σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ανατροπής του. Πού οδηγεί αυτή ο λογική;

1. Το ψήφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του ΙΡΑΚ, που ήταν και το πρόσχημα, προέβλεπε χρήση πολεμικής βίας, αν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλιζόταν. Ετσι, άνοιξε ο δρόμος του πολέμου. Το γεγονός ότι οι Αμερικανο-Εγγλέζοι βιάζονταν, ενώ οι Γαλλογερμανοί επέμεναν για παράταση του χρόνου, από άποψη ουσίας μικρή σημασία έχει. Αλλωστε, δεν τα βρήκαν στη μεταξύ τους μοιρασιά (πετρέλαια, αγορές, γεωστρατηγικοί έλεγχοι και δρόμοι μεταφοράς των πετρελαίων κλπ.), γι' αυτό διαφώνησαν. Η πραγματική ουσία είναι ότι όλοι συμφώνησαν στον πόλεμο.

2. Ποιος αποφασίζει πως μια χώρα θα εξοπλίζεται για την άμυνά της; Οι ισχυροί ιμπεριαλιστές; Και από πού ως πού νομιμοποιούνται, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, κλπ. να αφοπλίζουν χώρες; Από πού ως πού νομιμοποιούνται να διαθέτουν αυτές οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες όπλα μαζικής καταστροφής και να τα απαγορεύουν σε άλλες και μάλιστα με πρόσχημα αυτό να κάνουν πολέμους;

3. Αυτή η λογική της ιμπεριαλιστικής τάξης στο ζήτημα του αφοπλισμού των άλλων χωρών και όχι των ισχυρών είναι ένας ακόμη δείχτης ότι θέλουν τα όπλα, για να επεμβαίνουν και να καταλαμβάνουν ξένα εδάφη, άλλες χώρες, αλλά σ' αυτές τις χώρες δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας κατά των εισβολέων ιμπεριαλιστών, ενώ αυτές οι χώρες χωρίς όπλα, χωρίς αντίσταση στους επιθετικούς πολέμους είναι εύκολη λεία.

4. Σχετικά με το ζήτημα του αφοπλισμού από όπλα μαζικής καταστροφής, αυτός πρέπει να 'ναι καθολικός, όποιο κράτος και αν τα έχει, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία είτε το Ιράκ κλπ. και όχι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά να εξοπλίζονται και να απαγορεύουν σε άλλα κράτη να έχουν όπλα.

5. Σε ό,τι έχει σχέση με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και την ανατροπή του με εξωτερική επέμβαση επειδή είναι αντιδραστικό, αντίληψη που την ασπάζονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας στη χώρα μας και ο ΣΥΝ. Πράγματι, αυτό το καθεστώς είναι αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Αλλά ποιανού υπόθεση είναι η ανατροπή του αν όχι του ιρακινού λαού; Είναι δική του εσωτερική υπόθεση και όχι των Αμερικανών και των άλλων ιμπεριαλιστών, που κάνουν δήθεν πόλεμο για να φέρουν τη δημοκρατία. Που δολοφονούν ένα λαό δήθεν για να τον απελευθερώσουν. Αυτή η άποψη καταργεί το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του, να αποφασίζει τα μέσα που θα χρησιμοποιεί στην πάλη του, σε ποιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα θέλει να ζει.

6. Την ίδια ώρα με την ιμπεριαλιστική επιδρομή ενάντια στο λαό, προτρέπουν κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό του Ιράκ να πολεμήσουν μαζί τους, ενάντια στο Σαντάμ. Προτρέπουν, δηλαδή, σε εμφύλιο πόλεμο, για να διευκολύνουν τη δική τους εισβολή και να πετύχουν την ιμπεριαλιστική κατοχή του Ιράκ. Τώρα ο λαός του Ιράκ πολεμά τους εισβολείς να ξεμπερδέψει μ' αυτούς κι αυτό έχει χρέος να κάνει. Μετά ας αποφασίσει ο ίδιος μόνος του πώς θέλει να κυβερνιέται. Αλλωστε, αν το 1940 με την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα και αργότερα με τη γερμανική κατοχή, ο ελληνικός λαός αντί για τον παλλαϊκό απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Γερμανοϊταλούς, ακολουθούσε αυτή την ταχτική, η Ελλάδα δε θα απελευθερωνόταν. Και τότε το μεταπελευθερωτικό καθεστώς συνδεόταν με την εθνικοαπελευθερωτική πάλη, αλλά σαν στόχος προς κατάχτηση ερχόταν αντικειμενικά μετά απ' αυτήν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ