Οι εργατοτεχνίτες, διεκδικώντας «δουλιά για όλους» και πολιτική ανάπτυξη της Ζώνης, απαιτούν ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να προστατεύσει ουσιαστικά τους ανέργους. Ετσι τα σωματεία αποφάσισαν να γίνουν, το πρωί απεργιακές συγκεντρώσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, τη Νίκαια και το Κερατσίνι.
Το διεκδικητικό τους πλαίσιο για την προστασία των ανέργων περιλαμβάνει τα αιτήματα της τακτικής επιδότησης ύψους 250 χιλιάδων δρχ. το μήνα με προϋπόθεση τα 100 ένσημα τη διετία. Ακόμα να καταβληθεί έκτακτο επίδομα χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους ύψους 630 ευρώ. Απαιτούν επίσης συνταξιοδότηση για όλες τις ειδικότητες στα 60 χρόνια για τα μεικτά και στα 55 για τα βαρέα και ανθυγιεινά, με 4.050 μέρες εργασίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Να εξασφαλιστεί η εργασία όσων είναι άνω των 55 ετών μέσα από ενισχύσεις στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, να χορηγηθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλους τους ανέργους, εξασφάλιση παροχών από την Εργατική Εστία και τον ΟΕΚ. Να σταματήσει η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
Τα σωματεία τονίζουν: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των αρμόδιων υπουργών που εκμεταλλεύονται τον ιμπεριαλιστικό βρώμικο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού συμπράττοντας στο έγκλημα και επικαλούμενοι τις "κρίσιμες συνθήκες" για τα εθνικά συμφέροντα και τα καθήκοντα της Προεδρίας, αρνούνται την επίλυση των προβλημάτων».
Δε θέλει και δεν μπορεί να χτυπήσει την ανεργία η κυβέρνηση, τόνισε στη Βουλή ο Δ. Τσιόγκας
Στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων, και στον τομέα της ανεργίας αποσκοπεί πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση του οποίου συνεχίστηκε στα άρθρα του χτες στη Βουλή.
Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, η κυβέρνηση αποσκοπεί με τη συγκρότηση διάφορων επιτροπών να περάσει την πολιτική της για το μοίρασμα της ανεργίας και την προώθηση της μερικής απασχόλησης. Είπε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1981 έλεγε ότι θα εξαλείψει την ανεργία αλλά οι άνεργοι από 180.000 που ήταν τότε έφτασαν σήμερα στις 500.000. Στην πραγματικότητα, είπε, δε θέλετε και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την ανεργία γιατί αυτή αποτελεί συστατικό του συστήματος και οι άνεργοι είναι ο εφεδρικός στρατός εργασίας προκειμένου να πιέζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Πληθώρα οι διατάξεις που πηγαίνουν πίσω τη σημερινή κατάσταση, είπε ο Δ. Τσιόγκας, και ανέφερε ως παράδειγμα την εργασία ανηλίκων όπου παρακάμπτεται ο σχετικός νόμος του 1985 για την προστασία των ανηλίκων, ο οποίος μάλιστα δεν εφαρμόστηκε και ποτέ. Ο βουλευτής ζήτησε να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας και να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο ο δημόσιος ΟΑΕΔ, που σήμερα επιδοτεί τους βιομηχάνους, ενώ κατήγγειλε ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης κατατείνουν στο να καταπατούν την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.
Να αποποιηθεί των ευθυνών της για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, από την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων που ξεκίνησαν από χτες οι φαρμακοποιοί Αθήνας - Πειραιά, επιχειρεί η διοίκηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Ετσι, σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι αδικαιολόγητη η αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, αφού ο Οργανισμός εξασφάλισε κανονική ροή πληρωμών για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του, εξοφλώντας έως τις 28.2.2003 24,8 εκατ. ευρώ, από τα χρέη του προς τα φαρμακεία Αθήνας - Πειραιά.
Οι φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν εκτελεσμένες συνταγές του προηγούμενου Νοέμβρη, εξαιτίας των πολυδαίδαλων διαδικασιών ελέγχου των συνταγών, αλλά κυρίως λόγω των περικοπών των κονδυλίων για την περίθαλψη των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση των κανόνων της αγοράς στην οποία τελικά η κυβέρνηση παρέδωσε ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το φάρμακο.
Την έμμεση στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης προσέφερε χτες και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, ο οποίος επικαλούμενος την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του Δημοσίου δήλωσε ότι αν εξαντλείται η υπομονή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας μέσα σε 15 ημέρες, εμείς θα απαιτήσουμε τη διαμόρφωση ενός δημόσιου συστήματος διανομής φαρμάκων, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης ο Σπ. Παπασπύρος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή και τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Απ. Δόλγερα, στην οποία εξετάστηκε η δυνατότητα αν λειτουργούν τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Βέβαια, από τη μεριά τους και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια της αγωνιστικής διεκδίκησης των οφειλών του δημοσίου ούτε εξάντλησαν τη δυνατότητα συμπόρευσης με όσους θίγονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Ακολουθούν την πρακτική «βαράμε το σαμάρι να ακούσει ο γάιδαρος» και έτσι επιτρέπουν στην κυβέρνηση να βάζει σφήνες και να δείχνει ότι είναι υπέρ των ασφαλισμένων.
Στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 11.30 το πρωί, θα συγκεντρωθούν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αύριο, στα πλαίσια της τετράωρης στάσης που έχει κηρύξει το ΕΚΘ. Με ανακοίνωσή της, η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να απαιτήσουν να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να γυρίσει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό Κόλπο και να αποσυρθούν τα ελληνικά πληρώματα από τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα. «Να πληρώσει η κυβέρνηση και όσες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν αυτή την πολιτική, τη συνενοχή τους στο έγκλημα, την υποταγή τους στους ιμπεριαλιστές. Μόνο από αυτό καταλαβαίνουν. Ετσι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να απομονωθούν και να ηττηθούν οι σφαγείς των λαών. Η αντίσταση ενός φτωχού, καταπιεσμένου λαού, του ιρακινού, δείχνει ότι μπορούμε», τονίζει στην ανακοίνωση και συνεχίζει: Οταν η χώρα σου γίνεται πάλι βάση εξόρμησης των δολοφόνων (όπως στη Γιουγκοσλαβία), δε φτάνει πια να λες: ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο Πόλεμο. Οποιος φορέας, πολιτικός ή συνδικαλιστικός, όπως οι γνωστές φιλοκυβερνητικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αποκρύπτει αυτή την αλήθεια, προσπαθεί να μετατρέψει τις λαϊκές αντιδράσεις σε εκφυλιζόμενη ανέξοδη «φιέστα».
Κόπτονται κάθε λίγο και λιγάκι για την ανάγκη να ακούγονται όλες οι διαφορετικές φωνές. Και όταν φθάνει η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις, να ληφθούν αποφάσεις, τότε καταστρατηγούν κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων. Ο λόγος για την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) που στη χθεσινή Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισαν ότι δεν μπορεί ο ένας από τους τρεις εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ στο συνέδριο της ΣΕΣ (θα γίνει το Μάη του 2003 στην Πράγα) να προέρχεται από το ΠΑΜΕ. Γιατί αυτοί που θα πάνε εκεί πρέπει να εκφράσουν μόνο την πλειοψηφούσα άποψη, δηλαδή τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Είναι, προφανές, ότι ο πλουραλισμός τους φθάνει μέχρι εκεί που εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την οποία τόσο πιστά υπηρετούν. Γνωρίζουν καλά πως η παρουσία συνδικαλιστή που να εκπροσωπεί πράγματι εργαζόμενους χαλάει την «οικογενειακή φωτογραφία». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Και στο προηγούμενο συνέδριο της ΣΕΣ την ίδια τακτική ακολούθησαν.