Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ και κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για αύριο Πέμπτη από κοινού όλα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κλιμακώνοντας τον αγώνα που δίνουν οι εργατοτεχνίτες, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή. «Με τις ψευτοϋποσχέσεις δε γεμίζουν τα άδεια στομάχια των ανέργων», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων, για να καταδείξουν το μέγεθος της ζοφερής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της εξαθλίωσης. Εναν εφιάλτη που τους «πρόσφερε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στήνοντας στα πέντε μέτρα τη Ζώνη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγαλοσυμφέροντα που εκμεταλλεύονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από πάνω αρνείται να τους δώσει έστω και μια δραχμή για την προστασία τους, όταν την ίδια στιγμή δίνει αστρονομικά ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, για να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων εγκληματιών σε βάρος των λαών, χτες της Γιουγκοσλαβίας σήμερα του Ιράκ.

Οι εργατοτεχνίτες, διεκδικώντας «δουλιά για όλους» και πολιτική ανάπτυξη της Ζώνης, απαιτούν ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να προστατεύσει ουσιαστικά τους ανέργους. Ετσι τα σωματεία αποφάσισαν να γίνουν, το πρωί απεργιακές συγκεντρώσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, τη Νίκαια και το Κερατσίνι.

Το διεκδικητικό τους πλαίσιο για την προστασία των ανέργων περιλαμβάνει τα αιτήματα της τακτικής επιδότησης ύψους 250 χιλιάδων δρχ. το μήνα με προϋπόθεση τα 100 ένσημα τη διετία. Ακόμα να καταβληθεί έκτακτο επίδομα χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους ύψους 630 ευρώ. Απαιτούν επίσης συνταξιοδότηση για όλες τις ειδικότητες στα 60 χρόνια για τα μεικτά και στα 55 για τα βαρέα και ανθυγιεινά, με 4.050 μέρες εργασίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Να εξασφαλιστεί η εργασία όσων είναι άνω των 55 ετών μέσα από ενισχύσεις στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, να χορηγηθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλους τους ανέργους, εξασφάλιση παροχών από την Εργατική Εστία και τον ΟΕΚ. Να σταματήσει η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Τα σωματεία τονίζουν: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των αρμόδιων υπουργών που εκμεταλλεύονται τον ιμπεριαλιστικό βρώμικο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού συμπράττοντας στο έγκλημα και επικαλούμενοι τις "κρίσιμες συνθήκες" για τα εθνικά συμφέροντα και τα καθήκοντα της Προεδρίας, αρνούνται την επίλυση των προβλημάτων».

  • Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων και των ανέργων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ