Associated Press |
«Το μόνο που γνωρίζουμε σχετικά με την επίσκεψη είναι τι δεν θα συζητηθεί», έλεγε χτες ο διευθυντής της Τούρκις Ντέιλι Νιους,Ιλνούρ Τζεβίκ, μιλώντας στο πρακτορείο Γιουνάιτεντ Πρες, για την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ αργά χτες βράδυ. Ο ίδιος υποβάθμιζε τους πανηγυρισμούς στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου περί της «προσπάθειας αποκατάστασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων», που, σύμφωνα με διάφορες θεωρίες στην Αγκυρα, επρόκειτο να κάνει ο Πάουελ, εκτιμώντας ότι ο Αμερικανός ΥπΕξ απλώς «θέλει να γνωρίσει από πρώτο χέρι ποιοι είναι οι νέοι κυβερνώντες και ποιες διαθέσεις έχουν». Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα αμερικανικά αιτήματα, ούτε νέα πακέτα οικονομικής βοήθειας, έλεγε διπλωματική πηγή.
Ο Πάουελ, που επισκεπτόταν την Αγκυρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες (με μια ενδιάμεση στάση στο Βελιγράδι), ήταν άγνωστο τι επρόκειτο να πει στην τουρκική κυβέρνηση. Η τουρκική πλευρά φερόταν να θέλει από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεσμεύσεις» ότι οι Κούρδοι δε θα καταλάβουν το Κιρκούκ και τη Μοσούλη. Οι σχετικές δεσμεύσεις του απεσταλμένου του Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δεν άρκεσαν: Πληροφορίες από την Αγκυρα έλεγαν πως η τουρκική κυβέρνηση τού διαμήνυσε ότι τον θεωρεί «ανίσχυρο και αναξιόπιστο». Ο Πάουελ αναμενόταν να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Αμπντουλά Γκιούλ, τον Πρόεδρο, Αχμέντ Νετζντέντ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και - τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο - τον στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.
Associated Press |
Ο στρατηγός Οζκιόκ έχει ορίσει τους κανόνες εμπλοκής του τουρκικού στρατού στον πόλεμο ως εξής: 1) Αν οι δυνάμεις του δεχτούν επίθεση. 2) Αν ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και Τουρκομάνους. 3) Αν σημειωθεί μια «πλημμυρίδα προσφύγων» στα σύνορα της χώρας. Εχει πει επίσης ότι μια πιθανή εισβολή θα γίνει «σε συντονισμό με τους Αμερικανούς συμμάχους μας». Η τουρκική πλευρά ανέμενε από τον Πάουελ να «δεσμευτεί» σχετικά και με το μέλλον του Βορείου Ιράκ, ειδικά όσον αφορά στον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, στην εξάλειψη της πιθανότητας ανακήρυξης κουρδικού κράτους και στο ότι το ΡΚΚ/KADEK δε θα επιχειρεί από το Βόρειο Ιράκ. Η τουρκική απειλή μονομερούς επέμβασης δεν έχει εξαλειφθεί τελείως.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καραζί, επίσης, λέει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στο Βόρειο Ιράκ - αλλά φυσικά για πολύ διαφορετικούς λόγους...
Από την άλλη πλευρά, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε χτες έκκληση προς την Τουρκία να θυμηθεί τους αιώνες της κοινής ιστορίας τους και να βοηθήσει το Ιράκ να διώξει από το έδαφός του τις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις. «Τουρκικέ λαέ, που επέλεξες ελευθερία και φιλία, ας ενώσουμε τα χέρια και ας διώξουμε τους επιτιθέμενους από την περιοχή μας», ανέφερε ο Νάτζι Σάμπρι στην έκκλησή του.
Σε άλλες εξελίξεις:
ΒΑΓΔΑΤΗ.-
«Η επίθεση που γίνεται από τους εισβολείς στρέφεται κατά της θρησκείας, των αγαθών, των ανθρώπων και της αξιοπρέπειας του λαού μας... Είναι ιερό καθήκον (τζιχάντ) για όλους μας να πολεμήσουμε τους εισβολείς οπουδήποτε». Αυτό υποστήριξε στο νέο μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό ο Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο έκλεισε με την πεποίθηση ότι «οι εισβολείς θα ηττηθούν». Το γραπτό μήνυμα του Χουσεΐν διάβασε στην ιρακινή τηλεόραση ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ.
Η μη εμφάνιση του Χουσεΐν αναμένεται να προκαλέσει νέο «γύρο» φημών, κατευθυνόμενων φυσικά από τα αμερικανο-βρετανικά επιτελεία σχετικά με την τύχη του. Λίγο πριν το νέο διάγγελμά του, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, που τήρησε την ανωνυμία του, παραδεχόταν ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει ιδέα για το πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν». Επισήμως, πάντως, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, επέμενε στο «δρόμο των φημών» και επικαλούμενη «πληροφορίες» υποστήριζε ότι η οικογένεια Χουσεΐν αποπειράται να εγκαταλείψει το Ιράκ. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας «USA Today», η CIA εγκατέλειψε τις προσπάθειες να «πείσει» Ιρακινούς αξιωματούχους να αυτομολήσουν λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων τους, ένα σχέδιο, που υποτίθεται ότι «πήγαινε πάρα πολύ καλά» όλες τις πρώτες μέρες των εχθροπραξιών.
Από την ιρακινή πλευρά, ο αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν υποστήριζε, χθες, ότι στη Βαγδάτη βρίσκονται, πλέον, περισσότεροι από 6.000 Αραβες εθελοντές και διέψευδε ότι η οποιαδήποτε ιρακινή πόλη έχει πέσει στα χέρια των εισβολέων, που βρίσκονται «καθηλωμένοι στην άμμο». Ο Ραμαντάν, επίσης, απάντησε σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στη νέα πρόταση του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, πρίγκιπα Σαούντ, μέσω τηλεοπτικού δικτύου, ο οποίος ζήτησε από τον Σαντάμ Χουσεΐν «να παραιτηθεί και να κάνει θυσίες για τη χώρα του, όπως ζητά από το λαό του». Ο Ραμαντάν τόνισε ότι ο «συγκεκριμένος δεν έχει και δε θα έχει δικαίωμα να μιλήσει για το Ιράκ και το λαό του».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Μία ακόμη διαφωνία έχει ξεσπάσει στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ετσι, εκτός του μετώπου Ράμσφελντ ένα ακόμη έχει διανοιχτεί, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο «μεταπολεμικό Ιράκ».
Σύμφωνα πάντα με την «Guardian», η διαφωνία έχει ξεσπάσει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο Κουβέιτ οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν τεθεί επί τάπητος, όπου η νέα κυβέρνηση θα συνίσταται από 23 υπουργεία, στα οποία, εννοείται, θα ηγούνται αμερικανοί, ενώ θα υπάρχουν και 4 Ιρακινοί σύμβουλοι που θα διοριστούν και πάλι από τους Αμερικανούς.
Περιοχές και πόλεις που θα καταλαμβάνονται και θα ανακηρύσσονται «απελευθερωμένες» από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, θα παραδίδονται στη μεταβατική κυβέρνηση υπό το συνολικό έλεγχο του στρατηγού εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος έχει οριστεί ως επικεφαλής της κατοχής του Ιράκ, ενώ εν αναμονή της «μητέρας των μαχών» στη Βαγδάτη, μέλη αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στο Κουβέιτ.
Κατά την «Guardian», οι αποφάσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανήκουν αποκλειστικά στον υφυπουργό Αμύνης Πολ Γούλφοβιτς, γεγονός «που έχει ενοχλήσει πολύ τον Τ. Γκάρνερ, που επισήμως είναι υπεύθυνος για τη νέα κυβέρνηση, αφού πολλοί που έχει επιλέξει θεωρούνται εξαιρετικά αμφιλεγόμενα και μη αποδεκτά στο Ιράκ πρόσωπα, όπως ο Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτης του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου που φέρνει μαζί του τους συνεργάτες του και την οικογένειά του» όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους σχεδιαστές εντός του Πενταγώνου.
Στο μεταξύ, αυτοί οι μυστικοί σχεδιασμοί, σύμφωνα πάντα με τον «Guardian», έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και στον Τόνι Μπλερ, ο οποίος «επιθυμεί και πιέζει για μία ευρύτερη διεθνή ανάμειξη και ειδικά των Ηνωμένων Εθνών κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την ανατροπή του Σαντάμ, προκειμένου να επιβιώσει - εννοείται πολιτικά - των εσωτερικών αντιθέσεων τόσο στο κόμμα του και την κυβέρνηση, αλλά και εντός της Ευρώπης».
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Κατεπείγουσα είναι η ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ από ανθρωπιστικές οργανώσεις και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Οργανισμού, που δεν κρύβουν το φόβο τους για μια «πρωτοφανή στα ανθρώπινα χρονικά ανθρωπιστική τραγωδία».
Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι, ήδη, στο Ιράκ παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, ηλεκτροδότησης και ειδών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα, ήδη, ο κίνδυνος επιδημιών να είναι τεράστιος. Ηδη, υποστηρίζει ο ΔΟΥ, στο βόρειο Ιράκ, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ η UNICEF προειδοποίησε ότι, ήδη, στο νότιο Ιράκ περισσότερα από 100.000 παιδιά, μικρότερα των 5 ετών, απειλούνται από επιδημίες και είναι στα όρια της λιμοκτονίας.
Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ βομβαρδίζουν, καθημερινά, με εκθέσεις τον ΓΓ και, μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές, οι εκτιμήσεις τους έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις μέρες πριν από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο ΟΗΕ φοβάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και έγκυες κινδυνεύουν, άμεσα, από θάνατο και εκτιμούν ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν, εντός των προσεχών ημερών, αντιμέτωποι με επιδημίες που δε θα γίνει δυνατό να αντιμετωπίσουν λόγω της έλλειψης στοιχειώδους υποδομής και φαρμάκων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν, χθες, ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ διέρρεαν πως οι δυνάμεις εισβολής αρνούνται να επιτρέψουν την ανεξάρτητη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπονοώντας ότι πιθανώς να επιθυμούν να μην υπάρχουν μάρτυρες των όσων διαπράττονται, αλλά και να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος την παροχή βοήθειας, που θα γίνεται «μόνο σε όσους δε θα τη χρησιμοποιήσουν εναντίον τους».
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διέκοψε την εκπαίδευση των Ιρακινο-Αμερικανών πρακτόρων στη βάση Τασζάρ, στη νότια Ουγγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί είχαν την άδεια της ουγγρικής κυβέρνησης να εκπαιδεύσουν περίπου 3.000 πράκτορες στη βάση, τους οποίους θα έστελναν μετά στο Ιράκ. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ουγγρικού Τύπου, εκπαιδεύτηκαν περίπου 80 τέτοιοι πράκτορες, 50 από τους οποίους έχουν, ήδη, φτάσει στο λιμάνι Ουμ Κασρ στο Ιράκ, ενώ αναχώρησε και δεύτερη ομάδα με προορισμό τον Κόλπο. Δε δόθηκαν εξηγήσεις για τη διακοπή του προγράμματος, αλλά ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτών, ταγματάρχης Ρόμπερτ Στερν, αρνήθηκε να σχολιάσει υπαινιγμούς δημοσιογράφων ότι το πρόγραμμα διεκόπη εξαιτίας της έλλειψης εθελοντών...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
«Ο Πρόεδρος Μπάσαρ Αλ Ασαντ γνωρίζει πολύ καλά την ισχύ και τις δυνάμεις του Ισραήλ σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού» προειδοποίησε, για μια ακόμη φορά, χτες, τη Συρία ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Σαούλ Μοφάζ φρόντισε, με τις δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο, να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στην περιοχή και ιδιαίτερα στις, ήδη, τεταμένες σχέσεις Ισραήλ - Συρίας.
Υποτίθεται ότι η παρέμβαση Μοφάζ ήταν απάντηση στις δηλώσεις του Σύρου Προέδρου στη λιβανική εφημερίδα «αλ Σαφίρ», όπου ο Μπάσαρ αλ Ασαντ είχε τονίσει ότι «όσο υπάρχει το Ισραήλ και εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πολιτική, πάντα θα υπάρχει απειλή για τη Συρία». Ο Μοφάζ υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί γίνονται τη στιγμή που οι Σύροι βοηθούν το Ιράκ στρατιωτικά, όπως αποκάλυψαν οι Αμερικανοί».
ΡΩΜΗ.--
Ενας Αιγύπτιος, ένας Σομαλός και δύο Κούρδοι συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές με βάση υποψίες ότι διατηρούσαν σχέσεις με την ισλαμική οργάνωση «Ανσάρ αλ-Ισλάμ», στο Βόρειο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό χτες.
Η Ιταλία και οι ΗΠΑ κατηγορούν την οργάνωση «Ανσάρ αλ Ισλάμ», ότι προσπαθεί να παρασκευάσει χημικά όπλα στο Βόρειο Ιράκ με τη βοήθεια της «Αλ Κάιντα». Οι ισχυρισμοί διαψεύδονται από την οργάνωση. Οι ιταλικές αρχές συλλαμβάνουν τον τελευταίο καιρό πολλούς μουσουλμάνους με τέτοιες κατηγορίες, πολλοί από τους οποίους αφήνονται ελεύθεροι αφού δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον τους.
ΝΤΟΧΑ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Σταθεροί, σχεδόν, παραμένουν οι αριθμοί των απωλειών που, επισήμως, παρουσιάζουν οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς στους δημοσιογράφους κατά την επίσημη ενημέρωση στο στρατηγείο της Ντόχα.
Με βάση τη χτεσινή ενημέρωση, που επιβεβαιώνεται τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, 46 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί και 16 αγνοούνται ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των τραυματιών. Επίσης, στους 26 νεκρούς έφθασαν οι βρετανικές απώλειες, ενώ η βρετανική πλευρά δεν παραδέχεται αγνοούμενους. Ενδεικτικό, πάντως, της σφοδρότητας που έχουν λάβει οι αεροπορικές επιδρομές είναι ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο έπεσαν στο Ιράκ 3.000 βόμβες.
Από την άλλη, η ιρακινή πλευρά ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι νεκροί, λίγο πριν το μακελειό στην Αλ Χίλα που στοίχισε τη ζωή σε 33 αμάχους και τραυμάτισε 310, είχαν φθάσει τους 589 και οι τραυματίες τους 4.582. Επίσης, η Βαγδάτη υποστήριξε ότι έχει καταφέρει τεράστιες απώλειες στις δυνάμεις των εισβολέων νοτίως της Βασόρας και στη Νατζάφ.
ΑΜΜΑΝ.- Ιορδανοί διπλωμάτες διέρρεαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι απετράπη «βομβιστική ενέργεια», που «προετοιμαζόταν» εναντίον ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της χώρας από (το μαντεύετε;) τέσσερις Ιρακινούς. Οι - τουλάχιστον τέσσερις - συλληφθέντες Ιρακινοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματών, που δεν κατονομάστηκαν, «ήθελαν να ανατινάξουν το ξενοδοχείο Χαγιάτ στο Αμάν». Καμιά απόδειξη δε δόθηκε σχετικά...
Ταυτόχρονα, χθες γινόταν γνωστό από επίσης ανώνυμο Ιορδανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς, πως οι πέντε Ιρακινοί διπλωμάτες που απελάθηκαν την 23η Μαρτίου «σχεδίαζαν να μολύνουν δίκτυο αγωγών που τροφοδοτούν με νερό ιορδανικές στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική χώρα, οι οποίες στεγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην Ιορδανία». Για την ίδια υπόθεση, κατά τον αξιωματούχο, συνελήφθη αδιευκρίνιστος αριθμός Ιρακινών που ζουν στην Ιορδανία, οι οποίοι σχεδίαζαν να δηλητηριάσουν τη βάση Κάο, κοντά στη βιομηχανική πόλη Ζάρκα. Δε δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη συνωμοσία.
Πληροφορίες από το Αμμάν αναφέρουν ότι εκατοντάδες Ιορδανοί που έχουν δεσμούς με το Ιράκ, αλλά και Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται.
Η Βαγδάτη έχει καταδικάσει την Ιορδανία για την «ενεργητική υποστήριξή» της προς την αμερικανοβρετανική εισβολή. Αν και η μοναρχία των Χασεμιτών υπό τον βασιλιά Αμπντάλα αρνείται ότι το ιορδανικό έδαφος χρησιμοποιείται στον πόλεμο, Ιορδανός διπλωμάτης έλεγε στην εφημερίδα Asia Times ότι η «έκπληξη» δεν είναι η επίθεση στη Βαγδάτη ή η προώθηση από το Κουβέιτ, αλλά «η επίθεση από την Ιορδανία»: Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, 400 άρματα μάχης και 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εισβάλει στο ιρακινό έδαφος από την Ιορδανία...
Τα πρώτα κρούσματα αρνητών στράτευσης έκαναν την εμφάνισή τους στη Βρετανία. Τώρα και στις ίδιες τις ΗΠΑ οι κληθέντες αρνούνται να προσέλθουν.
Τουλάχιστον αυτός είναι ο λόγος για την «αδικαιολόγητη απουσία» του 20χρονου εφέδρου Στίβεν Ιγκλ Φανκ, από τη βάση των πεζοναυτών στην Καλιφόρνια, αφού αρνείται να προσέλθει προκειμένου να μη σταλθεί στο Ιράκ «εξαιτίας της εξαπάτησης από την κυβέρνηση γι' αυτό», σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, προς τη «Guardian» λίγο πριν παραδοθεί στις στρατιωτικές αρχές υπό τη συνοδεία του δικηγόρου του αλλά και άλλων αρνητών στράτευσης προηγούμενων πολέμων. Ο Φανκ τώρα αντιμετωπίζει στρατοδικείο και φυσικά ποινή φυλάκισης...
«Το ξέρω ότι θα τιμωρηθώ αλλά προτιμώ τη φυλακή από το να ζω με αυτά που με διατάζουν να κάνω στο Ιράκ για όλη μου τη ζωή» δηλώνει ο Φανκ, που δεν αποτελεί εξαίρεση στην κοινωνική τάξη που ανήκει, με τη συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών και των πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού. Ο Φανκ, μισός Φιλιππινέζος μισός Αμερικανός, προσεγγίστηκε από τον αξιωματικό όταν είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το τμήμα βιολογίας και να δουλέψει, μερικά απασχολούμενος εννοείτε, σε ιατρείο μικρών ζώων και σε μαγαζί για ζώα. Τελικά εντάχθηκε πριν από ένα χρόνο, ενώ η οικογένεια και οι φίλοι του, που διαβιοούν στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον, σοκαρίστηκαν από το γεγονός, καθώς οι ίδιοι τον περιγράφουν ως «ελεύθερο πνεύμα, προοδευτικών αντιλήψεων και μη έχοντας καμία σχέση ποτέ με το στρατό».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Πιθανώς χωρίς απρόοπτα, αφού η πλειοψηφία είναι στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, η επιτροπή του προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναμενόταν να εγκρίνει - τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - την αύξηση, κατά 74,7 δισ. δολάρια, κονδυλίων του προϋπολογισμού για την άμυνα που ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο Μπους, για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και ένα μέρος της ανοικοδόμησης της χώρας αυτής.
Πολλές τροπολογίες στην απόφαση αυτή συζητιούνται. Μια από αυτές, που θα υποβληθεί μεταγενέστερα, θα πρέπει να προβλέπει ότι θα προστεθούν στο ποσό αυτό, 3,5 δισ. δολάρια για να βοηθηθούν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ στις δραστηριότητές τους, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές. Αντίθετα, η Επιτροπή προϋπολογισμού δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει στον Μπους όλη την ευελιξία που ζητούσε για τη δαπάνη των συμπληρωματικών αυτών πόρων για την άμυνα.