Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Πόλεμος» διαγγελμάτων και φημών

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η επίθεση που γίνεται από τους εισβολείς στρέφεται κατά της θρησκείας, των αγαθών, των ανθρώπων και της αξιοπρέπειας του λαού μας... Είναι ιερό καθήκον (τζιχάντ) για όλους μας να πολεμήσουμε τους εισβολείς οπουδήποτε». Αυτό υποστήριξε στο νέο μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό ο Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο έκλεισε με την πεποίθηση ότι «οι εισβολείς θα ηττηθούν». Το γραπτό μήνυμα του Χουσεΐν διάβασε στην ιρακινή τηλεόραση ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ.

Η μη εμφάνιση του Χουσεΐν αναμένεται να προκαλέσει νέο «γύρο» φημών, κατευθυνόμενων φυσικά από τα αμερικανο-βρετανικά επιτελεία σχετικά με την τύχη του. Λίγο πριν το νέο διάγγελμά του, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, που τήρησε την ανωνυμία του, παραδεχόταν ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει ιδέα για το πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν». Επισήμως, πάντως, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, επέμενε στο «δρόμο των φημών» και επικαλούμενη «πληροφορίες» υποστήριζε ότι η οικογένεια Χουσεΐν αποπειράται να εγκαταλείψει το Ιράκ. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας «USA Today», η CIA εγκατέλειψε τις προσπάθειες να «πείσει» Ιρακινούς αξιωματούχους να αυτομολήσουν λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων τους, ένα σχέδιο, που υποτίθεται ότι «πήγαινε πάρα πολύ καλά» όλες τις πρώτες μέρες των εχθροπραξιών.

Από την ιρακινή πλευρά, ο αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν υποστήριζε, χθες, ότι στη Βαγδάτη βρίσκονται, πλέον, περισσότεροι από 6.000 Αραβες εθελοντές και διέψευδε ότι η οποιαδήποτε ιρακινή πόλη έχει πέσει στα χέρια των εισβολέων, που βρίσκονται «καθηλωμένοι στην άμμο». Ο Ραμαντάν, επίσης, απάντησε σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στη νέα πρόταση του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, πρίγκιπα Σαούντ, μέσω τηλεοπτικού δικτύου, ο οποίος ζήτησε από τον Σαντάμ Χουσεΐν «να παραιτηθεί και να κάνει θυσίες για τη χώρα του, όπως ζητά από το λαό του». Ο Ραμαντάν τόνισε ότι ο «συγκεκριμένος δεν έχει και δε θα έχει δικαίωμα να μιλήσει για το Ιράκ και το λαό του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ