ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ανταριασμένο ποτάμι καταδίκης του ιμπεριαλισμού

Μια πορεία γεμάτη ψυχή, ένα κατακόκκινο ποτάμι που απλωνόταν στη διαδρομή προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία γεμάτο αποφασισμένα πρόσωπα. Η πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αποτέλεσε συνάντηση για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για να βαδίσουν τη γνώριμη πια διαδρομή που συμβολίζει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Για να ζητήσουν «έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», να στείλουν το μήνυμα ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν.

Πρώτος σταθμός ήταν η πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες της Αγγλίας και των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις των οποίων κάθε μέρα που περνά βάφουν όλο και περισσότερο τα χέρια με αίμα. «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «δε σας θέλει ο λαός, τις βάσεις σας και μπρος», «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές», ήταν τα συνθήματα που συμπύκνωναν την οργή και τη διάθεση για ακούραστο αγώνα μέχρι τη νίκη των λαών, ενώ το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας κυριαρχούσε στα πανό και τις πικέτες.

Στην κεφαλή της εντυπωσιακής σε όγκο και παλμό πορείας βρισκόταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ακολουθούσαν τα πανό της ΚΟΑ, των οργανώσεων των εργαζομένων από όλους τους κλάδους και των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος που έδωσαν δυναμικό «παρών», οι νέοι της ΚΝΕ που για μια ακόμα φορά έδωσαν τον παλμό στη χτεσινή κινητοποίηση, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια. Και τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό εναλλάσσονταν με το «ΚΚΕ, το κόμμα σου λαέ», «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό». Το «παρών» έδωσαν και Ιρακινοί που κατοικούν στην Αθήνα και οι οποίοι στη δική τους γλώσσα φώναζαν συνθήματα για την πατρίδα τους που οι ιμπεριαλιστές μετέτρεψαν σε σφαγείο: «Βάστα Βαγδάτη και Βασόρα», επαναλάμβαναν.

Η κραυγή «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» δυνάμωσε στα χείλη των διαδηλωτών όταν η πορεία πλησίαζε στη ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις Αμερικάνικη Πρεσβεία και μία αμερικάνικη σημαία καιγόταν, με τους διαδηλωτές να επαναλαμβάνουν ρυθμικά την καταγγελία: «Δολοφόνοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ