ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Νέο «χτύπημα» Ράμσφελντ για Συρία - Ιράν

Κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε σενάρια διάχυσης του πολέμου σε Συρία - Ιράν, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η Συρία και το Ιράν επανήλθαν στο προσκήνιο από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, υποστήριξε ότι «η Συρία συνεχίζει να αποστέλλει εφόδια στο Ιράκ», παρά την προηγούμενη προειδοποίησή του. Επίσης, τόνισε ότι «δεν έχει τίποτε νεότερο από το Ιράν και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό!». Ο Ράμσφελντ, πάντως, απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Τα αμερικανικά «σχέδια», πάντως, δε βρίσκουν σύμφωνη, τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τη βρετανική ηγεσία, που έχει συμπαραταχτεί στρατιωτικά στο πλευρό των ΗΠΑ στην εισβολή στο Ιράκ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Βρετανία «δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για επίθεση εναντίον καμίας αραβικής χώρας, πόσο μάλλον εναντίον της Συρίας και του Ιράν». Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με πιθανά τέτοια σενάρια. Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεών της, τόσο με το Ιράν, όσο και με τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές «βλέψεις» έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο. Μετά τον γγ του Αραβικού Κόσμου, Αμρ Μούσα, που προειδοποίησε για «συνέπειες που δε θα μπορεί ουδείς να φανταστεί», αν πληγεί η Συρία ή το Ιράν, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, που επισήμανε την πιθανότητα «εφιαλτικών συνεπειών», ο Αλγερινός ΥΠΕΞ, Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέρ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, εξέφρασε αλληλεγγύη προς τη Συρία, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν αλ Κχατίμπ, υποστήριξε ότι «η δημοκρατία δεν εξάγεται με όπλα. Ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση». Παράλληλα, το θέμα καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο σύνολο του αραβικού Τύπου, ο οποίος, ομοφώνως, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σύγκρουσης με τη Συρία, κάτι που θα προκαλέσει έκρηξη στον αραβικό κόσμο».

Στη Βαγδάτη όπως στην Τζενίν;

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-

Αρωγός των Αμερικανών στρατηγών στο σχεδιασμό της πολυσυζητημένης «μάχης της Βαγδάτης», ιδιαίτερα αν αυτή λάβει τη μορφή της μάχης από σπίτι σε σπίτι, είναι η πείρα από την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό της Τζενίν, πέρυσι την άνοιξη. Τότε, περίπου 150 Παλαιστίνιοι μαχητές, ελαφρά οπλισμένοι, είχαν αντισταθεί επί 11 μέρες σε ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις και σε βομβαρδισμούς καταφέρνοντας 23 απώλειες ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Αυτό υποστηρίζουν οι εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Κοριέρε ντελα Σέρα», οι οποίες τονίζουν ότι στην Ουάσιγκτον μετέβη, ήδη από τον Σεπτέμβρη, ο Μάρτιν βαν Κλέβελντ, ειδικός στρατιωτικής στρατηγικής στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Ο βαν Κλέβελντ φέρεται να συμβούλευσε το Πεντάγωνο να «ξεχάσει τα ελικόπτερα, και να ξαναθυμηθεί τις μπουλντόζες» δίνοντας προσοχή σε 3 βασικά σημεία: στο πώς θα προχωρήσουν από σπίτι σε σπίτι οι μπουλντόζες, στο πώς και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ελικόπτερα για να εξουδετερωθούν οι ελεύθεροι σκοπευτές, στο πώς θα υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες ανάμεσα στους αμάχους.

Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών μετέβη στο Ισραήλ και εκπαιδεύτηκε σε ειδικό στρατόπεδο στην έρημο Νεγκέβ. Αναφέρονται και μαρτυρίες κατοίκων της Νάμπλους, στη Δ. Οχθη, ότι στα μέσα Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, τους Ισραηλινούς στρατιώτες συνόδευαν και αγγλόφωνοι στρατιώτες.

Σε δηλώσεις του, ο Ισραηλινός απόστρατος ταξίαρχος, Σλόμο Μπρομ, που σήμερα εργάζεται στο κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Τελ Αβίβ, συμβουλεύει το Πεντάγωνο ότι «δεν πρέπει να βιαστεί. Μέσα στις πόλεις οι στρατοί εξισώνονται και σίγουρα η Βαγδάτη είναι πολύ δυσκολότερη από μια οποιαδήποτε πόλη της Δ. Οχθης όπου οι Παλαιστίνιοι είναι σχεδόν άοπλοι. Και το κυριότερο, δε θα πρέπει να μείνουν περισσότερο από όσο χρειάζεται μέσα στην πόλη, ένα λάθος που εμείς κάναμε στο Λίβανο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν τις προσπάθειες ενημέρωσης

ΓΕΝΕΥΗ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «περιορίζουν τη συλλογή και την κάλυψη των ειδήσεων στο Ιράκ» εξέφρασε, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων (European Broadcasting Corporation - EBU).

Η EBU κάνει λόγο για επιβολή (και νέων) περιορισμών όσον αφορά στις προσπάθειες να συλλεχτούν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο Νότιο Ιράκ από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανών στην Ντόχα του Κατάρ. «Η πολιτική της Κεντρικής Διοίκησης είναι πλέον να περιορίζει ενεργά τη συλλογή ειδήσεων από το Νότιο Ιράκ», δήλωσε ο γγ της EBU, Τζιν Στοκ. «Οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά συνελήφθησαν από αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα και μεταφέρθηκαν βιαίως στο Κουβέιτ», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι δημοσιογράφοι «πλέον εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, και η πολιτική της συμμαχίας στοχεύει την ποιότητα των ρεπορτάζ τους».

Η EBU, μέλη της οποίας είναι κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, υπογραμμίζει πως η πολιτική αυτή έχει θέσει σε κίνδυνο πολλά δημοσιογραφικά συνεργεία, που αναγκάζονται να λειτουργήσουν παράνομα. «Εχουν δημιουργήσει μια κάστα με ενσωματωμένους δημοσιογράφους οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες της αποκαλούμενης συμμαχίας που συνεργάζονται με τα στρατεύματα και οι πραγματικά ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να πλησιάσουν οπουδήποτε κοντά στις ειδήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της EBU.

Ο συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Κρις Βέρνον ερωτηθείς για την ανακοίνωση της EBU απάντησε πως «το πεδίο της μάχης δεν είναι ασφαλές. Δεν είναι προς το συμφέρον σας να βρίσκεστε εκεί. Εχουν ήδη σκοτωθεί άνθρωποι από τα μέσα ενημέρωσης». Να έκρυβε ο πατρικός του τόνος και μια απειλή;

«Στερν»: Στρατόπεδο συγκέντρωσης για 100.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους

Το περιοδικό «Στερν» του Αμβούργου γράφει ότι βορειοανατολικά της ιρακινής πόλης Ουμ Κάσρ άνδρες του βρετανικού Μηχανικού κατασκευάζουν στρατόπεδο συγκέντρωσης για 100.000 Ιρακινούς «αιχμαλώτους πολέμου». Πρόκειται για το μεγαλύτερο «συμμαχικό» στρατόπεδο συγκέντρωσης, γράφει το περιοδικό, όπως πληροφορείται από τους επιτόπου ανταποκριτές του. Ηδη, τώρα κρατούνται εκεί σε στρατιωτικές σκηνές «χιλιάδες αιχμάλωτοι» από την περιοχή της Μπάσρα και καθημερινά προστίθενται 500 νέοι αιχμάλωτοι.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ