ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξυπνάει ο λαός...

Αστραψε και βρόντηξε ηλιαχτίδα παγκόσμιου βεληνεκούς με τα εκατομμύρια των λαών να διαδηλώνουν κατά του Μεσαίωνα, υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου. Μέγιστο αντιπολεμικό, αλλά και αντιμονοπωλιακό φρένο στον πόλεμο, αλλά και στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό. Ανάπτυξη του κινήματος και συντονισμός χρειάζεται...

Στη χώρα μας, θέλουν να επιβάλουν «εκσυγχρονιστικό υπνωτισμό» στο λαό. Από τη μια, ο ειρηνιστής - διαδηλωτής Λαλιώτης κι, απ' την άλλη, ο Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τα συγχαρητήρια του Μπους για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο, όσο και για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που επιβάλλουν σε βάρος των εργαζομένων.

Στα λόγια, η κυβέρνηση απεύχεται τον πόλεμο, στην πράξη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Απ' τη μια, παραμυθία και υποκριτική διγλωσσία: Ο Σημίτης λέει όλοι θέλουμε την ειρήνη, αλλά ανάβει πράσινο και προσφέρει γην και ύδωρ. Ο Καραμανλής, συμπληρώνει, όλοι είμαστε κατά του πολέμου, αλλά στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και είναι φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Κωνσταντόπουλος λέει είμαστε υπέρ της ειρήνης, η ΕΕ να γίνει αντίβαρο στις ΗΠΑ, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός της ΕΕ - λύκος να φυλάει τα πρόβατα! Ομως, από την άλλη, είναι ο λαός που αφυπνίζεται με πρωτοστάτες τις Επιτροπές Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την ΠΑΣΥ, χιλιάδες μαζικών φορέων, με το ΚΚΕ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις...

Τώρα χρειάζεται ενδυνάμωση των αγώνων με συσπείρωση, συνεργασία, συμμαχία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική, με την πολιτική γραμμή που θα δώσει απάντηση στα λαϊκά προβλήματα: Τη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής, δημοκρατικής συσπείρωσης, του Λαϊκού Μετώπου για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ


Ο ιμπεριαλισμός και τα τσιράκια του

Με τους βομβαρδισμούς και την επίδειξη των φονικών του όπλων ο αμερικανοβρετανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους λαούς που θέλουν και αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, λαϊκό, ειρηνικό

Associated Press

Με τους βομβαρδισμούς και την επίδειξη των φονικών του όπλων ο αμερικανοβρετανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους λαούς που θέλουν και αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, λαϊκό, ειρηνικό
Ο αμερικανοευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός εξαπόλυσε ένα νέο πόλεμο με πυραύλους και βόμβες, εδώ και μέρες βομβαρδίζουν και δολοφονούν τον ιρακινό λαό. Παράλληλα, με την επίδειξη των φονικών του όπλων επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους λαούς που θέλουν και αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, λαϊκό, ειρηνικό.

Ωστόσο μετά τις πρώτες μέρες της επίθεσης «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» (οι λέξεις μιλούν από μόνες τους) βλέπουμε ότι ο λαός του Ιράκ δίνει απανωτά χτυπήματα στα ιμπεριαλιστικά τέρατα, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και σε επίπεδο πολιτικό. Οι ιμπεριαλιστές απογυμνώνονται και γελοιοποιούνται. Ο περίπατός τους γίνεται εφιάλτης, παίρνουν μαθήματα λαϊκής αντίστασης και πάλης που απευθύνονται και προς τους λαούς αποδείχνοντας ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν.

Οι ιμπεριαλιστές μάς θέλουν σκλάβους σ' έναν καπιταλιστικό μεσαίωνα (ο προηγούμενος ήταν φεουδαρχικός) επιστρατεύοντας όλα τα όργανα και οργανέτα τους, όπως ο AVNAN, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτός ο υπάλληλος των αρχιεγκληματιών Μπους - Μπλερ και Σία κάλεσε να φύγουν από το ΙΡΑΚ οι επιθεωρητές του OHE, χωρίς απόφαση του ΣΑ, ενώ είχαν πάει με απόφασή του. Κι αυτό, αφού οι επιθεωρητές (ανάμεσά τους και πράκτορες της CIA) έκαναν ό,τι μπορούσαν να κατασκοπεύσουν το ΙΡΑΚ και να το αφοπλίσουν και από συμβατικά όπλα, όπως οι πύραυλοι που ξεπερνούσαν για λίγα χλμ. το βεληνεκές. Είναι ή όχι αυτά μεγάλη προστυχιά, μεγάλη ατιμία;

Αλλά και στην ΕΕ με προεδρεύοντα τον Κ. Σημίτη και αβανταδόρο τη ΝΔ ενώ αρχικά, κατά πλειοψηφία, τάσσονταν κατά του πολέμου, τελευταία και ομόφωνα αποφάσισαν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, δηλαδή για μπίζνες. Είναι ή δεν είναι κι αυτό εξίσου μεγάλη προστυχιά και εξευτελισμός αυτών που τα αποφασίζουν;

Το ΚΚΕ συχνά - πυκνά προειδοποιούσε για τον ιμπεριαλισμό που συνοψίζονταν στο βασικό σύνθημα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός». Αυτό όχι μόνο για τους κομμουνιστές αλλά και για όλους τους λαούς, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι αυτό όταν τα άλλα κόμματα μιλούσαν για κοσμογονία και τέλος των «ισμών» (θυμάστε τους ΣΥΝασπισμένους), δηλαδή του σοσιαλισμού, μαρξισμού, λενινισμού, δηλαδή όλες τις επαναστατικές έννοιες και κοσμοθεωρίες, ενώ κατηγορούσαν το ΚΚΕ για αναχρονισμό και ξύλινη γλώσσα.

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και να βγάζουμε συμπεράσματα και διδάγματα γιατί η πατρίδα μας είναι μικρή χώρα, ο λαός της όμως έχει μεγάλη ιστορία και διαχρονικές ηθικές αξίες. Μαζί με την έμπρακτη καταδίκη των ιμπεριαλιστών (με τις μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες) ξεσκεπάζει και καταδικάζει τις προστυχιές και τις ατιμίες και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων (ΝΔ - ΣΥΝ) που συμμετέχουν. Συμμετέχουν, τουλάχιστον σαν αβανταδόροι με τη βάση της Σούδας, και σαν τσιλιαδόροι με τις φρεγάτες και τα ΑΒΑΚΣ στον απάνθρωπο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, στη γενοκτονία του Ιρακινού λαού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, συνταξιούχος ΝΑΤ


ΣΚΕΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Εμπρός ν' ανοίξουμε το δρόμο!

ΚΑΡΑΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Κολωνού. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι την ανάγκη να χαιρετίσω, μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις του Πλανήτη, με τους στίχους που έγραψε ο λαϊκός μας Ποιητής Κώστας Βάρναλης: «Δε δίνω λέξεις παρηγόρια/ δίνω μαχαίρι σ' ολουνούς/ κι όταν το μπήγω μες το χώμα/ γίνεται φως, γίνεται νους».

Εργάτες του χεριού και του πνεύματος, νέοι και νέες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, φοιτητές, μανάδες που φέρνετε την άνοιξη της ζωής, βετεράνοι του αντιφασιστικού αγώνα: Περιφρουρήστε τη μάνα, τη θυγατέρα του πλανήτη. Τη λευτεριά και την ειρήνη απ' τα γεράκια του Πενταγώνου, του ΝΑΤΟ, του ιμπεριαλισμού. Πυρπολήστε με την αποφασιστική αντιπολεμική φλόγα τη «νέα τάξη» του αρχικουρσάρου Γιάνκι που οδηγεί την ανθρωπότητα στην κόλαση του Δάντη. Πυκνώστε τις γραμμές του καινούριου που γεννιέται και πλάθεται στα μπλόκα του 21ου αιώνα. Εμείς θα το γιγαντώσουμε. Εμείς θα το ατσαλώσουμε. Εμείς θα το περπατήσουμε γιατί είμαστε οι πολλοί κι απέναντί μας οι λίγοι. Εχουμε την αλήθεια και έχουνε το άδικο. Είμαστε οι δυνατοί και είναι οι νάνοι. Προτού μας τυλίξουν στον πυρηνικό, ατομικό χειμώνα, εμπρός ν' ανοίξουμε το δρόμο για να περάσει το μεγάλο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης με εμπροσθοφυλακή το ΚΚΕ. Για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία με πρωτομάστορες το δίκιο και τη λευτεριά. Με διαφέντρα την ειρήνη και νοικοκύρη το λαό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μας το ζητάνε τα θύματα. Το κράζουν οι μάρτυρες βαθιά από τον τάφο τους.

Να τους σταματήσουμε!

ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, Καλλιθέα. Τι κυνισμός, τι απανθρωπιά, τι κτηνώδη ένστικτα κυβερνάνε τον κόσμο! Πόσο φρικτό είναι να βλέπεις τον πόλεμο μέσα από το σπίτι σου, αναπαυόμενος στην πολυθρόνα σου. Σε τι εξευτελιστικό σημείο έφθασε ο άνθρωπος να μένει απαθής στην πόνο του ιρακινού λαού και τα κακουργήματα των συνανθρώπου του.

Γιατί συμμετέχουμε σ' αυτό το μακελειό; Καλά οι αρχηγοί, αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα ενεργούν σαν τέρατα, οι επιστήμονες(υποτίθεται ότι έχουν ήθος) οι αρχιερείς (που κόπτονται για την αγάπη του πλησίον) τι κάνουν; Φτάνει πια!

Ολοι μαζί, σθεναρά να σταματήσουμε τα φονικά όπλα που κρύβουν στον τόπο μας και στέλνουν από τη Σούδα ενάντια στον ιρακινό λαό, να εμποδίσουμε τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτό το έγκλημα.

Ο σοσιαλισμός η προοπτική

Β.Γ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ, Χωματάδα Πύλου - Μεσσηνίας. Αυτή τη στιγμή που περνάμε σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία ανθρώπων, πραγμάτων και ιδεών, είναι η πιο τρομερή, η πιο φριχτή στιγμή στη ζωή, στην ιστορία του ανθρώπου πάνω στο θαυμαστό πλανήτη της Γης και στον κόσμο της απεραντοσύνης! Είναι η στιγμή που διακυβεύονται όλες οι αξίες των ανθρώπινων πολιτισμών από την αρχή της γέννησής μας ως σήμερα!

Η Νέα τάξη Πραγμάτων, που ευαγγελίζονται οι νάνοι, δεν είναι τίποτ' άλλο παρά η βαρβαρότητα, το χάος, ο θάνατος της ομορφιάς, του έρωτα και της δημιουργίας. Ευτελίζεται ο άνθρωπος και αναδεικνύεται η ανώτατη αξία τους, το «καπιταλιστικό κέρδος». Ανθρωποι - Ανθρωποι (με κεφαλαίο Α), όποιος ακούει το προσκλητήρι των καιρών και δε λέει παρών, είναι συνένοχος του Μπους, του Μπλερ. Αλλά δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος του ιμπεριαλισμού. Υπάρχει και η προοπτική του σοσιαλισμού - του κομμουνισμού!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ