ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ο «κλοιός» που σφίγγει...

Διάχυτη είναι η ανησυχία τους να «μαζέψουν» το ανεξέλεγκτο άπλωμα του αντιπολεμικού κινήματος, τον αντιαμερικανισμό, την ευρεία αμφισβήτηση, τις «ανατροπές» στις συνειδήσεις...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Βιάστηκαν, κυβέρνηση και νεοδημοκρατική ηγεσία, να περάσουν στην «επόμενη μέρα» του πολέμου, έχοντας ήδη δώσει «συγχωροχάρτι» στις ΗΠΑ για τη σφαγή του ιρακινού λαού. Η τακτική τους αυτόματα σχεδόν προσαρμόστηκε στα «νέα δεδομένα», δηλαδή στοίχιση πίσω από τον νικητή και «ισχυρό σύμμαχο», μήπως - επιτέλους! - αυτή τη φορά «εκτιμήσει» την άψογη υποτελή συμπεριφορά τους. Εξ ου και η διάχυτη ανησυχία τους να «μαζέψουν» το ανεξέλεγκτο άπλωμα του αντιπολεμικού κινήματος, τον αντιαμερικανισμό, την ευρεία αμφισβήτηση, τις «ανατροπές» στις συνειδήσεις... Δεν έχουν άδικο. Τις τελευταίες περίπου είκοσι μέρες έμαθαν το «δρομολόγιο» προς την αμερικάνικη πρεσβεία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι.

«Είδαν», πιο καθαρά από ποτέ, ποιος είναι ο εχθρός, ποιοι είναι οι πρόθυμοι εγχώριοι βαστάζοι, που υποκλίνονται μπροστά του και συνεργάζονται μαζί του. Ο ανθύπατος, που μέχρι πριν από έναν περίπου χρόνο διαπίστωνε υπεροπτικά ότι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα τελειώνει, θα ένιωσε ασφαλώς «σοκ και δέος», όταν τον ξεκούφαινε επί μέρες το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ή όταν εισέπραττε τα αμέτρητα φάσκελα οργής. Σπουδαιότερο είναι, βέβαια, ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι πήραν το «βάφτισμα του πυρός», ένιωσαν την ομορφιά του «μαζί», τη δύναμη του λαού που αποφασίζει να κατέβει στους δρόμους της αντίστασης... Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αυταπάτες, που έντεχνα διοχετεύονται άνωθεν, όπως ότι η δήθεν «φιλειρηνική» ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ...

Είναι σε εξέλιξη σημαντικές διεργασίες, που ήδη αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις τους. Δεν είναι, όμως, ώρα συμπερασμάτων και απολογισμού, αλλά ενδυνάμωσης των προσπαθειών για να σταματήσει η σφαγή του ιρακινού λαού, να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός. Ο κλοιός που σφίγγει δεν είναι των αμερικανικών λεγεώνων στη Βαγδάτη, αλλά των λαών γύρω από τον ιμπεριαλισμό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ» ΚΑΙ «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ»

«ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ»...: «Ανατροπές - έκπληξη γεννάει ο πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους στο Ιράκ, όπως προκύπτει από τη συνδρομητική τετραμηνιαία δημοσκόπηση της Metron Analysis. Ετσι βλέπουμε "ξεχασμένες" αξίες, όπως οι διαδηλώσεις, να αναβιώνουν, να ενισχύονται τα νέα κινήματα, όπως τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και κατά του πολέμου, να φουντώνει ο αντιαμερικανισμός, αλλά και η πολιτική και αμυντική ενοποίηση της Ευρώπης να αποτελούν την ελπίδα για να σταματήσει η αλαζονεία της υπερδύναμης («ΕΘΝΟΣ»).

«ΕΧΘΡΟΙ» ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ: «Η χειρότερη εξέλιξη είναι ότι αυτός ο πόλεμος γεννά γενιές αντιαμερικανών. Οι σημερινοί μαθητές και σπουδαστές που κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο και διαδηλώνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες εναντίον των Αμερικανών "μπολιάζονται" με τον αντιαμερικανισμό. Και αυτός θα τους συνοδεύει για πολλά χρόνια. Αρα οι Αμερικανοί θα έχουν "εχθρό" για πολλά χρόνια... Εκτός όμως από τη γέννηση γενεών αντιαμερικανών έχουμε και το ξαναζωντάνεμα των κομμάτων της Αριστεράς» (Γ. Ζερβός -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»).

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ! «Αν τα πρώτα συλλαλητήρια είχαν ενσωματωμένη τη γνήσια αυθόρμητη αντίδραση, τα τελευταία, με αποκορύφωμα το χθεσινό που συνόδευσε την απεργία της AΔEΔY και τη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ, μοιάζουν επαναλαμβανόμενα κακέκτυπα, που το μόνο που κάνουν είναι να παραλύουν τις πόλεις και να προσθέτουν βάρη ταλαιπωρίας στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ενισχύοντας, ειδικώς στην Αθήνα, την εικόνα της βάρβαρης τριτοκοσμικής πρωτεύουσας. Εξελισσόμενος δε ο πόλεμος και με εμφανή πια την έκβασή του θέτει και ένα όριο στις αντιδράσεις, επιβάλλοντας τον έλεγχο του ελληνικού αυθορμητισμού. Από εδώ και πέρα, άπαντες οφείλουν να προσεγγίσουν την επόμενη ημέρα και να κινηθούν περισσότερο με γνώμονα τη σκληρή πραγματικότητα, παρά με οτιδήποτε άλλο. O πόλεμος, κατά τα φαινόμενα, έχει κριθεί ή θα κριθεί σε σχετικά σύντομο χρόνο» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

«ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»...«Είμαστε, άραγε, μπροστά σε μια νέα ριζοσπαστική πολιτικοποίηση, που ενισχύεται από τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του πολέμου; Το επόμενο διάστημα, οι διεθνείς εξελίξεις φαίνεται να ευνοούν επανατοποθετήσεις, "ρευστοποιήσεις" των πάγιων κερδών του δικομματισμού της ευρωπαϊκής αριστεράς. Στην περίπτωση αυτή η επιβολή του "μονόδρομου" αποτελεί παρελθόν. Ας μη βιαστούμε όμως...» (Ν.Φ. -«ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΩΡΑ ΒΑΓΔΑΤΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΙ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΚΛΟΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ.

ΑΥΓΗ: ΜΕ ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΑΜΑΧΩΝ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ.

ΕΘΝΟΣ: Γκάλοπ: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΚΠΛΗΞΗ «ΓΕΝΝΑΕΙ» Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γκάλοπ-σταθμός: ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΕΛΑΣΗ Ν.Δ. ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΕΛΛΑΣ ΠΑΡΕΦΡΟΝΗΣΕ - Τι εστοίχισε η χθεσινή απεργία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 6 νεκροί από τη φονική έκρηξη - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΕΡΕΤΡΟ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ 6 ΝΕΚΡΟΥΣ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ Ι.Χ. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 12.244 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Σταφύλια» θανάτου! «Οι πληγές είναι άσχημες και βαθιές. Αλικα σημάδια στην πλάτη και τους μηρούς ή το πρόσωπο, τα θραύσματα των βολιδοφόρων βλημάτων από τις βόμβες διασποράς θαμμένα μερικά εκατοστά μέσα στη σάρκα. Οι θάλαμοι του νοσοκομείου της Αλ Χίλα αποδεικνύουν ότι κάτι παράνομο - κάτι που σαφώς παραβιάζει τις Συνθήκες της Γενεύης - συνέβη στα χωριά γύρω από την πόλη που ήταν γνωστή άλλοτε ως Βαβυλώνα. Τα παιδιά που κλαίνε, οι νεαρές γυναίκες που έχουν τραυματιστεί στο στήθος και στα πόδια, οι δέκα ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση ώστε να αφαιρεθούν κομμάτια μετάλλου από το κεφάλι τους, μιλούν για τις μέρες και τις νύχτες όπου τα εκρηκτικά έπεφταν "σαν σταφύλια" από τον ουρανό. Βόμβες διασποράς, λένε οι γιατροί - και τα κατάλοιπα των αεροπορικών επιδρομών γύρω από τα χωριά Ναντρ και Ντζιφίλ και Ακραμίν και Μαχαουίλ και Μοχαντεσίν και Χαΐλ Ασκέρι δείχνουν πως έχουν δίκιο» (Ρόμπερτ Φισκ - Βαγδάτη - «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΝΕΑ»).

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα! «Η πρωτεύουσα του Ιράκ - κι εμείς μαζί της - άρχισε να ζει από το βράδυ της Τετάρτης έναν μακάβριο χορό βομβαρδισμών και συνεχών καταστροφών που κανείς δεν ξέρει πού θα βγάλει. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η περιβόητη "μάχη της Βαγδάτης"... Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές - ημέρα, μεσημέρι Πέμπτης - μετρούσα με το ρολόι: κάθε πέντε δευτερόλεπτα και μία βόμβα, ένα αντιαεροπορικό βλήμα που έσκαγε... Ολο και κάποια έκρηξη που σε τράνταζε λίγο ή πολύ» (Γιάννης Διακογιάννης - Βαγδάτη - «ΝΕΑ»).

Κατάρρευση «αυταπατών»... «Η επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα διέλυσε όλες τις αυταπάτες που κάποιοι είχαν. Οι ΗΠΑ θα μπουν στο Ιράκ ως κατακτητές και θα παραμείνουν εκεί ως κατακτητές... Παράλληλα, φροντίζουν να βάλουν δικό τους διοικητή για να ελέγχει τα πετρέλαια, ένα πρώην στέλεχος της "Shell". Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια; Στόχος μετά το Ιράκ είναι και η Ευρώπη, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε να διαλύσουν» (από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ