Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Σταφύλια» θανάτου! «Οι πληγές είναι άσχημες και βαθιές. Αλικα σημάδια στην πλάτη και τους μηρούς ή το πρόσωπο, τα θραύσματα των βολιδοφόρων βλημάτων από τις βόμβες διασποράς θαμμένα μερικά εκατοστά μέσα στη σάρκα. Οι θάλαμοι του νοσοκομείου της Αλ Χίλα αποδεικνύουν ότι κάτι παράνομο - κάτι που σαφώς παραβιάζει τις Συνθήκες της Γενεύης - συνέβη στα χωριά γύρω από την πόλη που ήταν γνωστή άλλοτε ως Βαβυλώνα. Τα παιδιά που κλαίνε, οι νεαρές γυναίκες που έχουν τραυματιστεί στο στήθος και στα πόδια, οι δέκα ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση ώστε να αφαιρεθούν κομμάτια μετάλλου από το κεφάλι τους, μιλούν για τις μέρες και τις νύχτες όπου τα εκρηκτικά έπεφταν "σαν σταφύλια" από τον ουρανό. Βόμβες διασποράς, λένε οι γιατροί - και τα κατάλοιπα των αεροπορικών επιδρομών γύρω από τα χωριά Ναντρ και Ντζιφίλ και Ακραμίν και Μαχαουίλ και Μοχαντεσίν και Χαΐλ Ασκέρι δείχνουν πως έχουν δίκιο» (Ρόμπερτ Φισκ - Βαγδάτη - «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΝΕΑ»).

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα! «Η πρωτεύουσα του Ιράκ - κι εμείς μαζί της - άρχισε να ζει από το βράδυ της Τετάρτης έναν μακάβριο χορό βομβαρδισμών και συνεχών καταστροφών που κανείς δεν ξέρει πού θα βγάλει. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η περιβόητη "μάχη της Βαγδάτης"... Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές - ημέρα, μεσημέρι Πέμπτης - μετρούσα με το ρολόι: κάθε πέντε δευτερόλεπτα και μία βόμβα, ένα αντιαεροπορικό βλήμα που έσκαγε... Ολο και κάποια έκρηξη που σε τράνταζε λίγο ή πολύ» (Γιάννης Διακογιάννης - Βαγδάτη - «ΝΕΑ»).

Κατάρρευση «αυταπατών»... «Η επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα διέλυσε όλες τις αυταπάτες που κάποιοι είχαν. Οι ΗΠΑ θα μπουν στο Ιράκ ως κατακτητές και θα παραμείνουν εκεί ως κατακτητές... Παράλληλα, φροντίζουν να βάλουν δικό τους διοικητή για να ελέγχει τα πετρέλαια, ένα πρώην στέλεχος της "Shell". Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια; Στόχος μετά το Ιράκ είναι και η Ευρώπη, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε να διαλύσουν» (από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ