Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η «γροθιά» του Πρετεντέρη

Ενα χρονογράφημα στο «Ρ», υπογεγραμμένο από τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Β. Φυτσιλή, έκανε τον κ. Πρετεντέρη να χάσει την ψυχραιμία του. Συνέταξε, λοιπόν, ένα κείμενο στο χτεσινό «Βήμα» για να απαντήσει. Το γεγονός πως ο Πρετεντέρης θεωρεί ότι διαθέτει το «ανάστημα» για να επιτίθεται και να «απαντά» σε έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έχει πάνω στο κορμί του τα σημάδια του αγώνα ενάντια στον εισβολέα, ανάγεται φυσικά στο είδος της απρέπειας που συνάδει πλήρως με το γνωστό «ήθος» του ανδρός.

Πέρα από αυτό, σημασία έχει ο λόγος που αισθάνθηκε το χρέος να «απαντήσει» ο Πρετεντέρης. Τον ενόχλησε σφόδρα η αναφορά του χρονογραφήματος στη Σοβιετική Ενωση και στο ρόλο της για το τσάκισμα του φασισμού του Χίτλερ. Τον ενόχλησε σφόδρα που όλο και περισσότερα εκατομμύρια νιώθουν την έλλειψη του «αντίπαλου δέους» απέναντι στις μεραρχίες του νέου «Ράιχ». Σήμερα που οι θηριωδίες του ιμπεριαλισμού εξεγείρουν συνειδήσεις παγκόσμια, αναφορές τέτοιες είναι λογικό να εκνευρίζουν τους Πρετεντέρηδες.

Είναι λογικό, επομένως, να επιτίθεται ο Πρετεντέρης στο ΚΚΕ. Χτες ήταν ένα χρονογράφημα. Την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας, όταν έγραφε πως οι κομμουνιστές είναι «δέκα καραγκιόζηδες και πενήντα σαλεμένοι», που πρέπει να σταλούν να ζήσουν στα «βουνά» («Βήμα», 11/11/99), έφταιγε ότι το ΚΚΕ διαδήλωνε κατά του ΝΑΤΟ. Πάντα, λοιπόν, υπάρχουν αφορμές για να υψώσει τη «γροθιά» του κατά του ΚΚΕ.

Η αιτία, όμως, είναι πάντα ίδια. Αυτό που τους φοβίζει είναι τα «Στάλινγκραντ» του 21ου αιώνα. Τους ενοχλεί ότι η φλόγα της αντίστασης κρατιέται ζωντανή. Τους ενοχλεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν πως η ανατροπή του σοσιαλισμού δεν έφερε «ελευθερία» αλλά 4 πολέμους (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, πάλι Ιράκ) και δεκάδες περιφερειακές συγκρούσεις. Τους ενοχλεί που η Ιστορία αποδεικνύει ότι «αντίπαλο δέος» δεν είναι η ΕΕ και οι «καλοί ιμπεριαλιστές», αλλά τα κράτη που πρέπει να φτιάξουν οι λαοί κατακτώντας την εξουσία από αυτούς που υπερασπίζεται ο κ. Πρετεντέρης.


Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ