Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
Ανέξοδα παραμύθια...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκ νέου συνάντηση θα έχουν κατά τη διάρκεια της βδομάδας που έρχεται στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με το «στενότερο σύμμαχό» του στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Ντάουνινγκ Στριτ, κύρια θέματα της συνάντησης είναι το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον πόλεμο και τα ευρύτερα θέματα ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην ίδια του τη χώρα, αφού έχει βρεθεί μεταξύ πυρών, όπου από τη μία είναι ένα μεγάλο τμήμα του Εργατικού Κόμματος που αντιτίθεται σθεναρά σε αυτόν τον πόλεμο και έχει διαχωρίσει τη θέση του και από την άλλη από όσους τον είχαν στηρίξει σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά βλέπουν ότι η πολιτική παραγκωνισμού των ΗΠΑ, θα οδηγήσει στη γωνία τη Βρετανία όσον αφορά στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ, αρχίζει να ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στην ΕΕ, που είχε ξεχάσει, αλλά και να εφαρμόζει μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, διαφοροποιώντας τη θέση του από την επίσημη γραμμή των Αμερικανών αξιωματούχων. Τι ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει είναι άγνωστο... Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε να διασωθεί και να διασώσει τη Βρετανία είτε να γίνει ο «Δούρειος Ιππος» για την αποδοχή της πολιτικής των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους. Μπορεί και τα δύο μαζί.

Πάντως, εξακολουθεί να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κομβικός στη «μετά-Σαντάμ εποχή», ενώ χτες προχώρησε ένα βήμα ακόμη, δηλώνοντας την υπόσχεσή του, ότι το Ιράκ θα διοικηθεί από τους Ιρακινούς και όχι από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα τους, παρά μόνον όσο είναι απαραίτητο.

Οι δηλώσεις αυτές του Μπλερ περιέχονται σε ανοιχτή επιστολή προς τον ιρακινό λαό, η οποία θα διανεμηθεί από τα βρετανικά στρατεύματα επί του πεδίου, αλλά θα φτάσει στον προορισμό της και με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Το κείμενο της επιστολής επέδωσε, εξάλλου, ο Τόνι Μπλερ σε εκπροσώπους της ιρακινής αντιπολίτευσης, τους οποίους δέχτηκε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επιστολή

«Μόλις καταρρεύσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, θα αρχίσει το έργο της οικοδόμησης ενός νέου, ελεύθερου και ενωμένου Ιράκ», δηλώνει ο Μπλερ στην επιστολή του...«Ενός ειρηνικού, ευημερούντος Ιράκ, το οποίο θα διοικείται από και για τον ιρακινό λαό, όχι από την Αμερική, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τον ΟΗΕ. Στόχος μας, είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στο σχηματισμό μιας μεταβατικής εξουσίας υπό την ηγεσία των Ιρακινών», ενδιάμεσο στάδιο για την ανάδειξη μιας ιρακινής κυβέρνησης πραγματικά αντιπροσωπευτικής, προσθέτει ο Μπλερ, καταλήγοντας ότι: «Τα στρατεύματά μας θα αποχωρήσουν μόλις μπορέσουν, δεν πρόκειται να παραμείνουν ούτε μία ημέρα πέραν του αναγκαίου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ