Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανησυχώντας για τα συμφέροντά τους...

Κοιτούν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων που προκάλεσαν...

Associated Press

Κοιτούν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων που προκάλεσαν...
ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ.--

Βαφτίστηκαν «τρόικα της ειρήνης» ή «αντιπολεμικός άξονας» εξαιτίας της στάσης τους, κυρίως εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, έναντι του πολέμου κατά του Ιράκ. Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι, μόλις μία μέρα μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρόντος φυσικά του Κόλιν Πάουελ.

Ελάχιστα διέρρευσαν για το τι πραγματικά συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανόφ, αν και το ζήτημα της συνάντησης ήταν ποια θα πρέπει να είναι η στάση τους μετά το πέρας των εχθροπραξιών στο Ιράκ, δηλαδή η τύχη των συμφερόντων τους, αφού και οι τρεις χώρες έχουν συνάψει σειρά συμβολαίων με τη νόμιμη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά εξαιτίας του εμπάργκο και θεωρείται δεδομένο ότι με τη νέα κατάσταση θα κηρυχτούν άκυρα.

Επισήμως, πάντως, οι δηλώσεις τους δεν έδωσαν στίγμα προθέσεων αφού τόνισαν ξανά ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει από τώρα έναν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, «ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό επίπεδο», κατά τον Γάλλο ΥΠΕΞ. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων για τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ».

Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους λόγω της «επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ιράκ», δήλωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «κάθε προοπτική για το μέλλον του Ιράκ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του Ιράκ μετά τον πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε πως «η προτεραιότητα» αυτή τη στιγμή είναι «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ».

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας «France-3» τόνισε ότι η Γαλλία δεν είναι «στο στρατόπεδο των δικτατοριών», και εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί έκαναν «τριπλό λάθος», «ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό» στο Ιράκ.

Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, είπε πως θεωρεί προφανές ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις «χάρη στην υπεροπλία τους» θα κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα του για «γρήγορη νίκη» των συμμάχων. Οπως μεταδίδει το Reuters, είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός καγκελάριος - ο οποίος εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της επέμβασης στο Ιράκ - εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον πόλεμο αν και επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ