Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποτίμησαν τον αμερικανικό εκβιασμό

Η ελληνική Προεδρία, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους - «μικρούς» και «μεγάλους» - παρακολουθεί τον αμερικανικό εκβιασμό, όπως άρχισε να διατυπώνεται την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών στρατηγό Κ. Πάουελ.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την εκτίμηση που έχουν διαμορφώσει Ελληνες διπλωμάτες, επιδιώκουν την εξασφάλιση της συναίνεσης μέσα από τη διατλαντική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι Ευρωπαίοι μετά την εμφάνιση του στρατηγού Πάουελ στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προσπαθούν να αποτιμήσουν την αμερικανική προσφορά και να καθορίσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ «προσφέρουν» στους Ευρωπαίους μια κάποια συμμετοχή στην επόμενη ημέρα στο Ιράκ, μέσα από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Πάουελ ζήτησε και οι σύμμαχοι δέχτηκαν το ΝΑΤΟ κατ' αρχήν να αναλάβει τη διοίκηση του Αφγανιστάν και αυτό να αποτελέσει μοντέλο για την ανάμειξη της συμμαχίας στο Ιράκ.

Οι Ευρωπαίοι, θέλοντας και μη, είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν την αμερικανική προσφορά, καθώς οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν μόνο περιφερειακό ρόλο στον ΟΗΕ.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΥΠΕΞ, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της επίσκεψης του στρατηγού Πάουελ στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε την ευκαιρία να εκφράσει προς τον κ. Πάουελ τις ανησυχίες της, τους προβληματισμούς της, αλλά και την προοπτική, όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης με ειδικότερους στόχους την ανάδειξη του ρόλου του ΟΗΕ και την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος, τουτέστιν την ειρηνευτική διαδικασία ή άλλως πως τον οδικό χάρτη (road map) που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ