Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διάλογο για ... διχοτόμηση ζητά ο Ντενκτάς

Την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΟΗΕ και στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Με τις δηλώσεις αυτές ο Ελληνας υπουργός τοποθετήθηκε επί των νέων κινήσεων του Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου ζητά την έναρξη διμερών συζητήσεων έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως πρέπει να αναδειχτεί η βούληση όλων των πλευρών για λύση του κυπριακού προβλήματος, που δεν είναι διμερές, αλλά τοποθετείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, την επανεξέταση των τελευταίων προτάσεών του για το Κυπριακό και τετ-α-τετ συνάντηση ζητά από τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσο Παπαδόπουλο, με χτεσινή του επιστολή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντενκτάς απειλεί ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα οριστικοποιηθεί η διαίρεση της Κύπρου» και καλεί τον Τ. Παπαδόπουλο να συναντηθούν ώστε να βρουν τρόπους για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αυτό όμως που λείπει είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ την ίδια ώρα η μία πλευρά καταπιέζεται από το λεγόμενο εμπάργκο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη νέα επιστολή Ντενκτάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μπει σε διάλογο με επιστολές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το διπλωματικό πυροτέχνημα του Ρ. Ντενκτάς έπεσε στο κενό και είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρουσίασε προτάσεις, αλλά διαβίβασε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε, δε, ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού να παραμείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ