ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκαλλιτεχνικό «όχι» στον πόλεμο

Από το τελευταίο αντιπολεμικό δρώμενο του ΣΕΗ
Από το τελευταίο αντιπολεμικό δρώμενο του ΣΕΗ
Σε 24ωρη πανελλαδική παγκαλλιτεχνική απεργία, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, κατέρχονται διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο οι καλλιτέχνες, την Τρίτη 8 του Απρίλη. Διαδηλώνουν απαιτώντας να σταματήσει ο πόλεμος, να απεμπλακεί η χώρα μας από το μακελειό, να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσουμε κάθε διευκόλυνση.

«Δεν μπορούμε» - αναφέρει η κοινή ανακοίνωση - «και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην κτηνωδία. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε στο όνομα του δήθεν "πολιτισμένου" κόσμου να γίνεται εισβολή και κατοχή σε μια χώρα και να απειλούνται κι άλλες στη συνέχεια».

Η ΠΟΘΑ καλεί όλους τους ανθρώπους των Τεχνών και του Πνεύματος, κάθε πολίτη που είναι κατά του πολέμου, να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση, την Τρίτη 8/4/2003, στις 5μμ και στη συνέχεια στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι φορείς που συμμετέχουν είναι: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, ΣΕΗ, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Φωτιστών Ηχητικών Θεάτρου, Σωματείο Ταξιθετών Θεάτρου - Κινηματογράφου και Αθλητικών Χώρων, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μουσικών Κέρκυρας, Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών, Σύλλογος Μουσικών Νομού Σερρών, Σωματείο Μουσικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Σύλλογος Πρωταγωνιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Τεχνικών Σκηνής και Βοηθητικού Προσωπικού ΚΘΒΕ.

Αντιπολεμικές φωνές

Υπάρχουν καλλιτέχνες στη χώρα μας που δε σιωπούν, δε διστάζουν να καταγγείλουν τα μαζικά εγκλήματα, τις γενοκτονίες του νεοταξικού ιμπεριαλισμού. Σήμερα δημοσιεύουμε την αντιπολεμική δήλωση που έκαναν προχτές στο «Ρ» δυο γνωστοί καλλιτέχνες. Ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας και ο ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παίζεται ένα τραγούδι, συμπτωματικά, που είναι του φίλου μου του Νίκου του Μπιτλόγλου και λέγεται "ουράνιο τόξο". Το αναφέρω γιατί περιέχει πολλά από αυτά που θέλουμε να πούμε καμιά φορά οι άνθρωποι με τα λόγια. Πρωταγωνιστούν τα παιδιά, η σκέψη, η αθώα των παιδιών και νομίζω ότι το μόνο πια στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση είναι η αθωότητα, που πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μας. Η τρέλα και το φυσικό παράλογο που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην εποχή είναι κάτι που δε νικιέται. Θέλω να βρω τον τρόπο της αντίδρασης, που πραγματικά δεν είναι με τα όπλα, ούτε με τα λόγια, ούτε με τον ξεσηκωμό. Είναι αυτή η αλήθεια που θα κουβαλήσουμε όλοι μας και η οποία θα δημιουργήσει μια ασπίδα που δε θα την περιμένει κανείς. Μακάρι να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα αυτό. Γιατί είναι απελπιστικό αυτό που ζούμε. Ο κυνισμός στο απόγειό του. Πριν από λίγες μέρες ήμασταν στην Κρήτη και πέρασα κι από τη Σούδα. Ηταν τα υπερωκεάνια εκεί. Τα αεροπλανοφόρα. Ενα γαλλικό, νομίζω. Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Γιατί δεν είναι ξεκάθαροι;».

ΠΑΥΛΟΣ ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει. Αλλά συμμετέχει εντέλει. Λοιπόν, αυτό φαίνεται καθαρά και νομίζω ότι έχουν τελειώσει πια τα ψέματα. Είναι μεγάλη πια η αγανάκτηση του κόσμου. Και δεν είναι αγανάκτηση τυχαία και ευκαιριακή, αλλά είναι αγανάκτηση μετά από σκέψη, γιατί είναι απροκάλυπτη πια η συμπεριφορά αυτών που κινούν τα νήματα. Συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε ή δε συμμετέχουμε; Και αυτό το ερώτημα παραμένει. Και όσες φορές πάνε να το καλύψουν, λέγοντας και επιχειρηματολογώντας από τηλεοράσεως κλπ., δε λένε τίποτα».

Εισαγωγή - εξαγωγή ευρωπαϊκών «αξιών»

Η προσήλωση της πολιτιστικής πολιτικής της ΕΕ στην ανάδειξη του «ευρωπαϊκού χαρακτήρα» της πολιτιστικής δημιουργίας, δηλαδή στην ενίσχυση της δημιουργίας που θα εδραιώνει και θα «εξάγει» τις αστικές «αξίες» της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση στο Ζάππειο εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000».

Θυμίζουμε, ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί πολιτιστικές δραστηριότητες, με βασικό ιδεολογικό κριτήριο την ανάδειξη μιας «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας». Το πρόγραμμα αρχικά θεσπίστηκε για την περίοδο 2000 - 2004, αλλά παρατείνεται μέχρι το 2006, με τους ίδιους όρους, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ, ώστε να «εμπεδώσουν» οι υπό ένταξη χώρες τις «λειτουργίες» της ΕΕ. Για μετά το 2006 τα πράγματα είναι «θολά». Το σίγουρο είναι ότι επιδιώκεται η δημιουργία νέου πολιτιστικού προγράμματος, με τη συμμετοχή και των νέων κρατών - μελών. Βέβαια, το «άγχος» των ήδη συμμετεχόντων φορέων για το πώς θα προχωρήσει η πολιτιστική πολιτική της ΕΕ έγινε εμφανές και στη χτεσινή συνάντηση.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο σε τεχνικού χαρακτήρα θέματα: γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, έλλειψη δομών που να εξασφαλίζουν την πορεία επιλογής των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς κ.ά. Ωστόσο, αρκετοί συμμετέχοντες έθεσαν θέματα όπως η ελλιπής χρηματοδότηση, η διεύρυνση και η συνεργασία με τρίτες χώρες. Το τι θα γίνει μετά το πέρας των επιδοτήσεων ή δεν απαντήθηκε ή απαντήθηκε από ορισμένους φορείς με φράσεις όπως «θα τα καταφέρουμε»... Αλλο ερώτημα που τέθηκε ήταν, με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ΕΕ να «εδραιώσει» πολιτιστική παρουσία σε περιοχές όπως η Μ. Ανατολή και χώρες όπως το Ιράκ, ειδικά στην περίοδο της «ανοικοδόμησης». Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ, Θ. Μαστρομηνάς, απάντησε διπλωματικότατα στο ερώτημα, λέγοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας με τρίτες χώρες από κανέναν φορέα. «Διπλωματικά» απάντησε και στο ερώτημα, πώς μπορεί να γίνουν νέες προτάσεις στο πλαίσιο της παράτασης του προγράμματος, με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια των υπό ένταξη χωρών: «οι όροι χρηματοδότησης θα παραμείνουν οι ίδιοι».

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό του πολιτισμού και της εκπαίδευσης - νεολαίας επί του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ είναι λιγότερο από 1%. Ολα δείχνουν, ότι το ποσοστό αυτό θα δημιουργεί απλώς τις απαραίτητες εκείνες δομές εντός και εκτός ΕΕ, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, πάνω στις οποίες θα «πατήσει» η «οικονομία» της πολιτιστικής «αγοράς» για να κερδοσκοπήσει.

Εβδομάδα Βιβλίου

Ενα νέο θεσμό στο χώρο του βιβλίου καθιερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών με την «Εβδομάδα Βιβλίου» (14-20/4). Η επιλογή του Απρίλη για τη διοργάνωση βασίστηκε στο ότι στις 2 και 23/4 γιορτάζονται αντίστοιχα η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Η πανελλαδική διοργάνωση περιλαμβάνει: Διαγωνισμό βιτρίνας με θέμα «Ανοιξη και Βιβλίο», με συμμετοχή όλων των βιβλιοπωλών της χώρας και με χρηματικά έπαθλα. Εκθεση με θέμα «Γιατί το βιβλίο δεν είναι μόνο η λογοτεχνία», στην οποία θα παρουσιαστούν εκατοντάδες τίτλοι της τελευταίας διετίας με γνωσιολογικό περιεχόμενο. Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα και θα υπάρχει έκπτωση 10%.

Στις 15/4 (6 μ.μ.) στο Γκάζι θα γίνει συζήτηση με θέμα «Το βιβλίο στις προκλήσεις του 21ου αιώνα - Η συμμετοχή του κλάδου σε ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα». Στις 16/4 (12.30 μ.μ.) στην Παλαιά Βουλή θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε εκδότες, βιβλιοπώλες και ανθρώπους των γραμμάτων. Στις 15/4 (4 μ.μ.) στο Γκάζι θα γίνει συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Στις 17/4 (8 μ.μ.) στο Γκάζι συζήτηση με θέμα «Γιατί το βιβλίο δεν είναι μόνο η λογοτεχνία». Επίσης, θα δωρηθούν βιβλία για τον εμπλουτισμό βιβλιοθηκών στην Ιθάκη, στη βιβλιοθήκη της 129 Πτέρυγας Υποστήριξης Πολεμικής Αεροπορίας, στις βιβλιοθήκες του δήμου Λαυρίου και της θεραπευτικής κοινότητας «Διαδρομή» και του Μεγανησίου.

Ασφαλτος η... Παναθηναίων;

Πληροφορηθήκαμε, ότι κοντά στην οδό Παναθηναίων - η οποία τσιμεντοστρώνεται για να «πατήσουν» οι λιμουζίνες των Ευρωπαίων στις 16 Απρίλη - εθεάθη και μηχάνημα ασφαλτόστρωσης. Θυμίζουμε, ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως η παρέμβαση θα είναι «πλήρως αναστρέψιμη». Επειδή η άσφαλτος δεν παραπέμπει ασφαλώς σε «αναστρέψιμη» παρέμβαση, θα θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ