ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40

Η επιτυχία της βδομάδας ακούει στο όνομα «Φρίντα». Ο σκηνοθέτης Τζούλι Τέιμορ και η ταλαντούχα Σάμλα Χάγιεκ ζωντανεύουν την πολυτάραχη ζωή της Μεξικάνας ζωγράφου και φτάνουν το τέλειο. Ο Τάκης Παπαγιαννίδης προσπαθεί να κάνει κάτι το διαφορετικό με την ταινία «Το μυστικό του Νοέμβρη» και μάλλον τα καταφέρνει.

«Frida»

Η ζωή της Φρίντα Κάλο που ήταν γεμάτη από ζωγραφική, σε σκηνοθεσία Τζούλι Τέιμορ

Το Σεπτέμβρη του 1925 ένα τρομακτικό αυτοκινητικό ατύχημα άλλαξε για πάντα τη ζωή της Φρίντα Κάλο. Η σπονδυλική της στήλη, τα πλευρά, η λεκάνη κι ο αυχένας είχαν πάθει σοβαρές ζημιές. Το κάτω μέρος του δεξιού της ποδιού ήταν διαλυμένο κυριολεκτικά, ενώ το υπόλοιπο, σακατεμένο χρόνια πριν από την πολιομυελίτιδα είχε σπάσει σ' ένα σωρό σημεία.

Ακολούθησαν μήνες γεμάτοι από οδυνηρές και δαπανηρές θεραπείες. Η φυσική της αποκατάσταση περιλάμβανε την καθήλωσή της σε γύψο και πολύ συχνά βάρβαρες πειραματικές εγχειρήσεις. Ομως η πραγματική έλλειψη της Φρίντα προερχόταν από την αναγκαστική απομόνωση και η μοναξιά που προκαλούσε η σωματική της κατάσταση. Ετσι άρχισε να περνά τον καιρό της εκφράζοντας τα συναισθήματά της μέσα από τη ζωγραφική.

Μόλις η Φρίντα ήταν σε θέση να περπατήσει ξανά είχε το θάρρος να επισκεφθεί τον ήδη καθιερωμένο Ντιέγκο Ριβέρα για να της πει την άποψή του για έργα της. Ο Ντιέγκο γοητεύτηκε όχι μόνο από τους εντυπωσιακούς της πίνακες, αλλά και από την προσωπικότητα της νεαρής καλλιτέχνιδας, την εμμονή, το πείσμα και την ομορφιά της. Ετσι χωρίς κανείς από τους δυο να το έχει επιδιώξει συνειδητά αυτή η συνάντηση αποτέλεσε το καθοριστικό σημείο στη ζωή της.

Την Φρίντα Κάλο ενσαρκώνει η ταλαντούχα Σάλμα Χάγιεκ στον πρώτο της μεγάλο ρόλο. Φαίνεται ότι έχει ρίξει σκληρή δουλιά για να μπει στο πετσί της ηρωίδας που υποδύεται. Ο σκηνοθέτης Τζούλι Τέιμορ δίνει τον καλύτερό του εαυτό και σκηνοθετεί με έξυπνο τρόπο. Από τη μια δίνει έναν ρεαλιστικό τόνο και από την άλλη περνάει διακριτικά σε μυθοποίηση και υπέρβαση της ηρωίδας. Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν γεμάτη από ζωγραφική. Ετσι ακριβώς είναι και η ταινία. Το χρώμα κυριαρχεί, ενώ το πάθος είναι απαραίτητο στοιχείο της ταινίας.

Η «Φρίντα» του Τζούλι Τέιμορ είναι μια αρκετά καλή ταινία που σέβεται την πραγματική ζωή της ζωγράφου... Θα σας αφήσει καλές εντυπώσεις και θα περάσετε ευχάριστα.

«Frida»

Κοινωνική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Τζούλι Τέιμορ. Με τους: Σάλμα Χάγιεκ, Αλφρεντ Μολίνα, Τζέφρι Ρας, Ασλεϊ Τζατ, Αντόνιο Μπαντέρας, Εντουαρντ Νόρτον, Βαλέρια Γκολίνο, Μία Μαέστρο, Σαφρόν Μπάροους.

«Το μυστικό του Νοέμβρη»

Μια διαφορετική ελληνική ταινία με ίντριγκες και σασπένς από τον Τάκη Παπαγιαννίδη

Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Συριανός, καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα αποφυλακίζεται αιφνιδιαστικά. Υποστηρίζει ότι είναι θύμα πλεκτάνης του ομίλου «VOX», όπου διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος. Προτείνει στον εισαγγελέα Δημητρίου, εισηγητή της καταδίκης του, να ανακινήσει την υπόθεση με αντάλλαγμα να τον οδηγήσει στο «Μυστικό Νοέμβρη», οργάνωση που δολοφόνησε τον προκάτοχό του εισαγγελέα.

Μεγαλοεπιχειρηματίες, εισαγγελείς, μια νεαρή φιλόδοξη δικαστίνα, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί σταθμοί, μπίζνες, δυναμικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το οικονομικό και κοινωνικό status. Νόμιμες και παράνομες συναλλαγές, αδιέξοδοι έρωτες, εφιάλτες, επιφέρουν διαρκή μετατόπιση θέσεων και αντιλήψεων. Αρκούν η αποφασιστικότητα και η πίστη στη δικαιοσύνη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Υπάρχει αλήθεια; Ποιους δικαιώνει;

Ο Τάκης Παπαγιαννίδης προσπαθεί να φτιάξει μια διαφορετική ελληνική ταινία με ίντριγκες και σασπένς, κάτι που σπάνια βλέπουμε και λίγοι το τολμούν. Μ' ένα σφιχτοδεμένο σενάριο με την κατάλληλη ροή και καλοβαλμένες ανατροπές κρατάει το ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα κάνει αναφορές στη ματαιότητα της δικαιοσύνης και στα αδιέξοδα της κοινωνίας. «Το μυστικό του Νοέμβρη» είναι ουσιαστικά μια δικαστική περιπέτεια, που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία μιας καλής ταινίας... κατάλληλες ατμόσφαιρες, καλές ερμηνείες από ηθοποιούς με πείρα και αρκετή φαντασία.

Κοινωνική περιπέτεια, ελληνικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης. Με τους: Γιώργο Διαλεγμένο, Αθηνά Μαξίμου, Πασχάλη Τσαρούχα, Νίκο Καλογερόπουλο, Μπέσυ Μάλφα, Τόνια Ζησίμου, Μιχάλη Μητρούση.

«Απόλυτο σκοτάδι»

Μια τετραμελής οικογένεια φεύγει από τις ΗΠΑ και μετακομίζει σ' ένα απομονωμένο σπίτι έξω από τη Βαρκελώνη. Το καινούριο σπίτι κρύβει ένα μυστικό, το οποίο παραμένει αφανέρωτο και κάνει τη ζωή της οικογένειας κόλαση. Πίσω του κρύβει ένα φρικτό παρελθόν. Εφτά παιδιά χωρίς πρόσωπα και ένας κύκλος που πρέπει να συμπληρωθεί. Ενα μικρό αγόρι, ένας ασταθής ψυχολογικά πατέρας που είναι πιθανόν να χάσει την ψυχραιμία του ανά πάσα στιγμή. Ο τέλειος στόχος. Την πιο κατάλληλη στιγμή, στο πιο κατάλληλο μέρος. Ποιος θα είναι ο νικητής; Το «σπίτι» και τα μυστικά του ή οι καινούριοι ένοικοι;

Η ταινία του Χάιμε Μπαλαγκουέρο είναι το «απόλυτο σκοτάδι» όνομα και πράγμα. Είναι φανερά επηρεασμένος από παλιότερα ψυχολογικά θρίλερ που είχαν σπάσει ταμεία όπως οι «Αλλοι» και προσπαθεί να κάνει το ίδιο... Ξεχασμένα σπίτια, μαύρες ατμόσφαιρες, φαντάσματα και έπιπλα που τρίζουν τα έχουμε δει αρκετές φορές. Αν το δούμε από κινηματογραφικής δουλιάς και πάλι η ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη έχει πολλά κενά. Το σενάριο έχει μια αφηγηματική ροή που δε φτάνει σε αποτέλεσμα, σε κουράζει, ενώ η σκηνοθεσία ακολουθεί κανόνες και κλασικές συνταγές θρίλερ. Οι μέτριες ερμηνείες και η έλλειψη φαντασίας κάνει την ταινία βαρετή... Δεν υπάρχει λόγος να τη δείτε.

«Darkness»

Θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Χάουμε Μπαλαγκουέρο. Με τους: Αννα Πάκουιν, Λένα Ολιν, Ιεν Γκλεν, Τζιανκάρλο Τζιανίνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ