ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Εκπληρώθηκε η επιθυμία αμερικανικών εταιριών!

Η ακύρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού - σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» - είναι αποτέλεσμα των πιέσεων αμερικανικών εταιριών που αποκλείστηκαν από τη Β`φάση!

Αμερικανικές εταιρίες, που αποκλείστηκαν από τη Β` φάση του διαγωνισμού, μπλόκαραν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ»
Αμερικανικές εταιρίες, που αποκλείστηκαν από τη Β` φάση του διαγωνισμού, μπλόκαραν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ»
Η παρέμβαση αμερικανικών εταιριών που αποκλείστηκαν από τη Β` φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Χωριό, ήταν η αιτία για την ακύρωση και την προκήρυξη νέου ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του « Ρ», αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε το αποτέλεσμα της Διεθνούς Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η επιλογή δηλαδή έξι και δύο αναπληρωματικών κοινοπραξιών για τη Β` φάση του διαγωνισμού, ξεκίνησε ένα μπαράζ πιέσεων, επειδή και οι πέντε αμερικανικές εταιρίες, που συμμετείχαν σε κοινοπραξίες, αποκλείστηκαν από τη Β` φάση. Οι πιέσεις εκφράστηκαν μέσω πολιτικών προσώπων (που δουλιά τους είναι να υπερασπίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα) προς την κυβέρνηση και από εκεί προς ορισμένα στελέχη της ΟΕΟΑ. Τελικά - αν και αρκετοί στο Ζάππειο διαφωνούσαν με την ακύρωση του διαγωνισμού - υπερίσχυσε η επιθυμία των Αμερικανών! Ο παρασκηνιακός πόλεμος «κορυφώθηκε» την τελευταία βδομάδα (είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπρόεδρος της ΟΕΟΑ Ν. Τζαβέλλα, λίγες μέρες πριν αποφασίσει το ΔΣ, είχε απαντήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε υπέρ της απόφασης για ακύρωση).

Η συγκρότηση επιτροπής, που αποτελείται από τους Π. Θωμόπουλο, πρόεδρο της ΟΕΟΑ, Γ. Παπαδογιαννάκη και μέλη του ΔΣ της ΟΕΟΑ, που θα ελέγξει αν υπάρχουν ευθύνες και να τις καταλογίσει, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού, μέσα από την οποία, αν βέβαια χρειαστεί, θα προκύψει και κάποιο «εξιλαστήριο θύμα»...

Να σημειώσουμε πως οι κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετείχαν αμερικανικές εταιρίες και αποκλείστηκαν, είναι οι εξής:

1. « SLCE ARCHITECTS» (Νέα Υόρκη).

2. «Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες - SKIDMORE OWINGS MERRILL» (Αθήνα - Σικάγο).

3. «Π. Καλλιγάς - Α. Καλλιγάς - ROSSER INTERNATIONAL (σ. σ. συμμετείχε στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού της Ατλάντα) - SAMIOTES CONSULTANTS» (Αθήνα, Ατλάντα, Μασαχουσέτη).

4. «SASAKI ASSOCIATES» (Μασαχουσέτη).

5. « KOHN PEDERSEN FOX ASSOCIATES - EDAW - OVE ARUP PARTNERS - GARDINER THEOBALD» (Νέα Υόρκη, Σόφια, Αντίπολις).

Χαρακτηριστικό των πιέσεων που άσκησαν και κάποιες άλλες κοινοπραξίες ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, προκειμένου να μείνουν στο παιχνίδια του Ολυμπιακού Χωριού, είναι ότι, ενώ η προκήρυξη της ΟΕΟΑ για τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δεν προέβλεπε να υπάρχουν δύο αναπληρωματικές κοινοπραξίες, ξαφνικά προέκυψε θέμα και μπήκαν από το «παράθυρο» ως αναπληρωματικές οι κοινοπραξίες: « Team 4 (Καρανίκας) - Ferrater - Βεταπλάν, Λιακόπουλος» με έδρες την Αθήνα και τη Βαρκελώνη και « Istos - Υψιλον - Δημητριάδου - Δρίνης/Πλειάς - Διαμαντόπουλος και συνεργάτες/Γουναρόπουλος - Κωστίκας και συνεργάτες» με έδρα την Αθήνα. Μάλιστα, για τη δεύτερη από αυτές φέρεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Λ. Νικολάου, ο οποίος προσπάθησε προ ημερών να δικαιολογήσει την ακύρωση του διαγωνισμού, μιλώντας για «κενά» και «ελλιπή τεκμηρίωση» της απόφασης της Διεθνούς Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει, αρκεί να θυμίσουμε την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΕΟΑ Κ. Μπακούρη προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα, τον περασμένο Ιουλίου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου που επέκρινε τη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού.«Η διαδικασία, έγραφε τότε ο Κ. Μπακούρης, πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συγκεκριμένες οδηγίες. Απαράβατες αρχές στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι αυτές της διαφάνειας και νομιμότητας με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος».

Χτες, το προεδρείο της ΟΕΟΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Γ. Ιωαννίδη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του έργου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο στην ηγεσία της ΟΕΟΑ όσο και στη διοίκηση του ΟΕΚ προκαλεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας περιβαλλοντικών οργανώσεων, με το επιχείρημα ότι η έκταση στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό είναι χαρακτηρισμένη ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας».

ΟΤΕ- ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για την ποινική δίωξη

Εκδηλώθηκαν χτες οι πρώτες αντιδράσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αγγελόπουλου για τις επενδύσεις του ΟΤΕ σε Ρουμανία και Αρμενία κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Γ.Χρυσολούρη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του και του προέδρου και β` αντιπροέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκρ. Κόκκαλη και Κ. Τσουκαλίδη.

Με ανακοίνωσή της η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ αποδίδει την ποινική δίωξη και την ανάθεση της υπόθεσης σε τακτικό ανακριτή «στην αντίδραση ξένων ανταγωνιστικών συμφερόντων», χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έγινε καμία ανάθεση ή προμήθεια από τη «Ρόμτελεκομ» στον όμιλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού υπεραμύνεται των δραστηριοτήτων του, που όπως λέει «ασκούνται με γνώμονα το συμφέρον του σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας». Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ υποστηρίζει ότι με την ποινική δίωξη «αυτό που πραγματικά επιδιώκεται είναι να δημιουργηθεί τεχνητός θόρυβος και να πληγεί οικονομικά η εταιρία». Θεωρεί ότι «επιδιώκεται η εμπλοκή της σε αθέμιτες ενέργειες που σχετίζονται με την ισχυρή πλέον διεθνή παρουσία της ιδιαίτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκαλώντας την αντίδραση ξένων ανταγωνιστικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς συνεπικουρούν εγχώριοι παράγοντες».

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι «η συγκεκριμένη εισαγγελική πρωτοβουλία προκλήθηκε για άλλη μια φορά από κατευθυνόμενα ψευδή δημοσιεύματα», ενώ με έναν πρωτότυπο πράγματι «επιχείρημα», ταυτίζει τα συμφέροντα της χώρας με τα δικά της συμφέροντα, υποστηρίζοντας ότι έτσι «πλήττεται καίρια η διεθνής εικόνα της χώρας μας».

  • Ο Γ. Χρυσολούρης απορρίπτει τις κατηγορίες που διατυπώνονται στην προκαταρκτική έρευνα και υποστηρίζει ότι με τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και ρουμανικής κυβέρνησης η «Ρόμτελεκομ» δεν υποχρεώνεται «σε προμήθειες από συγκεκριμένο προμηθευτή». Υπενθυμίζουμε ότι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ανέλαβε την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού στη ρουμανική επιχείρηση, αφού ο ΟΤΕ είχε εξαγοράσει το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου και είχε αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΤΕ αποφεύγει να σχολιάσει επί της ουσίας τις εξελίξεις και το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας. Στην ανακοίνωσή της αρκείται σε μια γενικόλογη παρουσίαση των επενδύσεών του στο εξωτερικό, υπερασπίζεται την πολιτική της «βαλκανοποίησης» της επιχείρησης και υποστηρίζει ότι οι «δραστηριότητές του, ασκούνται με γνώμονα το συμφέρον του Οργανισμού και των μετόχων του σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας».

Μάλιστα συνεχίζοντας τη γραμμή αυτή και υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, ανακοίνωσε χτες ότι μαζί με την KPN (Ολλανδίας) είναι έτοιμοι να εξαγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο του βουλγαρικού ΟΤΕ μέχρι το τέλος του έτους.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ενοχη σιωπή από τους Βρετανούς «μάναντζερ»

«Γαργάρα» κάνουν οι Βρετανοί μάναντζερ της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) την καταγγελία ότι ετοιμάζονται να νοικιάσουν με ασύμφορους όρους 11 παροπλισμένα αεροπλάνα από την «Μπρίτις Αιργουέις» και να εντάξουν ξένους τεχνικούς στο προσωπικό του εθνικού αερομεταφορέα!

Για το μείζον αυτό θέμα, που έχει προκαλέσει τις δίκαιες αντιδράσεις εργαζομένων και κυρίως των τεχνικών της ΟΑ, δεν αναφέρεται λέξη στη χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρετανοί μάναντζερ, για να δικαιολογήσουν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του εθνικού αερομεταφορέα, με απαρχή το κτιριακό συγκρότημα γραφείων στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται «ζημιογόνο περιουσιακό στοιχείο» το συγκρότημα κτιρίων της Ν. Υόρκης και γίνεται λόγος για νόμιμη απόφαση του ΔΣ της ΟΑ, καθώς για την πώληση περιουσιακών στοιχείων «δεν τίθεται θέμα διυπουργικής απόφασης».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες στάσεις εργασίας την Τρίτη

Την ερχόμενη Τρίτη, 7 Δεκέμβρη, θα ακινητοποιηθούν πάλι τα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει τις ώρες αυτές με 5ωρη στάση εργασίας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας(ΟΥΠΑΕ), ενώ παράλληλα συγκαλεί γενική συνέλευση την ερχόμενη.

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), με απόφαση της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Συνδικάτου τους, πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας την περασμένη Δευτέρα και Παρασκευή. Το κύριο αίτημα, που προβάλλει η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο, είναι να εφαρμοστεί το υπογεγραμμένο πρακτικό συμφωνίας με τη διοίκηση, το οποίο περιέχει κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις σε εργασιακά θέματα, πάντα όμως στο πλαίσιο του αντισυγκοινωνιακού - αντεργατικού νόμου 2669/98.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ) και της ΑΣΚΕ στο ΔΣ του Συνδικάτου διαχώρισαν τη θέση τους από το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η πλειοψηφία και συγκέντρωσαν υπογραφές για σύγκληση της γενικής συνέλευσης, ώστε να καθορίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

ΡΑΦΗΝΑ
Δεξαμενή - βόθρος αντί βιολογικού καθαρισμού!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ναυτιλίας

Η Ραφήνα, το δεύτερο σε κίνηση ταξιδιωτών λιμάνι της Αττικής, δε διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, ενώ από το 1978, που κατασκευάστηκε μία δεξαμενή συλλογής λυμάτων, χωρίς βιολογική επεξεργασία, λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν βιολογικός καθαρισμός!

Αυτό καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και ΜπάμπηςΑγγουράκης.

«Η δεξαμενή - βόθρος, επισημαίνουν οι βουλευτές, αυτή η οποία βρίσκεται μπροστά από το Τελωνείο, δίπλα ακριβώς από τα σκέπαστρα όπου περιμένουν οι επιβάτες για επιβίβαση στα πλοία, δημιουργεί αφόρητη κατάσταση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο στα καταστήματα της περιοχής του λιμανιού, όσο και στους διερχόμενους επιβάτες».

«Ενώ - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - από το 1985 υπάρχουν κάποιες πρώτες μελέτες για ολοκληρωμένο βιολογικό καθαρισμό του λιμανιού, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο, τόσο εξαιτίας της δυσοσμίας, όσο και από τα απόβλητα που πέφτουν μέσα στο λιμάνι χωρίς επεξεργασία».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν προς τους υπουργούς το ερώτημα αν θα προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και κατασκευή ολοκληρωμένου βιολογικού καθαρισμού στο λιμάνι της Ραφήνας, έτσι ώστε και το περιβάλλον να προφυλαχτεί και το επόμενο καλοκαίρι να μην υποστούν την ίδια ταλαιπωρία οι επιβάτες και οι καταστηματάρχες της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ