ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2003
Σελ. /32
«Παράπλευρη απώλεια» στη Γερουσία των ΗΠΑ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια «παράπλευρη απώλεια» υπέστη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους και μάλιστα μέσα στην αμερικάνικη Γερουσία. Με τις ψήφους των Δημοκρατικών και αρκετών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών καταψηφίστηκε το φορολογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και ειδικά το πρόγραμμα «μείωσης της φορολογίας». Ωστόσο, η «ήττα» του Μπους στη Γερουσία φαίνεται να αντανακλά τις σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ στο περιβάλλον μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, αλλά και των συνεπειών από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «μείωσης της φορολογίας» είναι η «καρδιά» του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνηση Μπους. Εξάλλου, το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου στηρίζει πολλές ελπίδες για την επανεκλογή του στο πρόγραμμα αυτό. Ο τίτλος «πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας», είναι τελείως παραπλανητικός, αφού οι φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει, αφορούν κατά 85% στους μεγαλοκεφαλαιούχους και μόνο κατά 15% τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, μικρομεσαίους).

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος τόνισε: «Με τη μείωση της φορολογίας που προτείνει ο Μπους, κάθε εκατομμυριούχος Αμερικανός θα αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο πολυτελείας "Λέξους". Οι Αμερικανοί που κερδίζουν 50.000 δολάρια το χρόνο θα αγοράσουν, με τη μείωση της φορολογίας τους μια... εξάτμιση αυτοκινήτου»!

Η κυβέρνηση Μπους παρουσίασε στη Γερουσία ένα «πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας» κατά 726 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Στην τελική ψηφοφορία, το πρόγραμμα ψηφίστηκε από 47 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από 52. Τελικά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να περικόψει το πρόγραμμα κατά 360 δισ. δολάρια.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας δημοσιονομικής κατάρρευσης. Αν συνεχίσουμε την πορεία που ακολουθούμε σήμερα και ενώ δε γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού θα φθάσουν σε δυσθεώρητα ύψη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζορτζ Βοΐνοβιτς. Εξ οικείων τα βέλη...

Το «χαστούκι» της Γερουσίας στο Μπους ήρθε την ίδια μέρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε στο Κογκρέσο τον προϋπολογισμό του πολέμου, τον οποίο κοστολόγησε στα 75 δισεκ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα αυξηθεί εφέτος στα 400 δισεκ. δολάρια. Και δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν αρκετά τις προϋπολογισθείσες.

Εν τω μεταξύ, η πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών αποδεικνύει το μέγεθος της κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ. Την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Υπεύθυνων Προμηθειών ότι η αμερικανική παραγωγή στο βιομηχανικό τομέα συρρικνώθηκε το Μάρτη για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο σχετικός δείκτης έπεσε τον περασμένο μήνα στο 46,2% από το 50,5% το Φλεβάρη, στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβρη του 2001. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Η οικονομία της Γαλλίας στο «κόκκινο»

Μετά τη γερμανική, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η γαλλική, αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης. O πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, περιέγραψε την περασμένη Τρίτη την επιβράδυνση που παρουσιάζει η γαλλική οικονομία ως τη χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας της και εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την καθυστέρηση των επενδύσεων.

Προσφάτως, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2003, περιορίζοντάς τη στο 1,3% από την αρχική εκτίμηση για 2,5%. Εχει προηγηθεί, άλλωστε, η αύξηση της ανεργίας στο 9,2% το Φλεβάρη και η ραγδαία πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το Μάρτη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη βασιζόταν στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα είναι σύντομος. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, θα πληγεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η γαλλική οικονομία στα πρόθυρα πραγματικής ύφεσης.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάχτηκε τον Φλεβάρη η ανεργία στη Ζώνη Ευρώ, φτάνοντας πλέον στο 8,7% από το 8,6% του Γενάρη. Οι επιμέρους εθνικοί δείκτες καταδεικνύουν σταθερή αύξηση της ανεργίας στις δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, τη γερμανική και τη γαλλική, στις οποίες εμφανίζεται και κυριολεκτική «βουτιά» της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και υποχώρηση των πωλήσεων. Με την τελευταία αυτή αύξηση, το σύνολο των ανέργων στη Ζώνη Ευρώ ανέρχεται σε 12,1 εκατομμύρια άτομα από τα 12 εκατομμύρια του Γενάρη.

H εξέλιξη διέψευσε τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα παραμείνει σταθερό στο 8,6% και κρίνεται ανησυχητική καθώς σημειώθηκε πριν από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, που αναμένεται να κάμψει την οικονομική δραστηριότητα.

ΑΤΙΤΛΑ

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ στον τομέα των επιχειρηματικών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις και εξαγορές που αφορούσαν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έφθασαν συνολικά τα 168,2 δισ. δολάρια (157,4 δισ. ευρώ) στο τρέχον τρίμηνο, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τα 63,5 δισ. δολάρια που ήταν η αξία των αμερικανικών συμφωνιών.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να ακολουθήσουν τις αμερικανικές και να προχωρήσουν αυτή τη βδομάδα σε νέες μειώσεις του εργατικού δυναμικού τους και των δρομολογίων τους στον απόηχο της πρόβλεψης της IATA ότι η μείωση της ζήτησης λόγω του πολέμου στο Ιράκ θα αυξήσει τις απώλειες του κλάδου κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια. Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική αεροπορική εταιρία «Northwest Airlines» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 4.700 εργαζομένων της ή το 11% του εργατικού δυναμικού της.

ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ. Κατακόρυφη αύξηση, της τάξης του 70%, σημείωσαν το 2002 οι χρεοκοπίες στη Γερμανία, καθώς ανήλθαν περίπου στις 85.000. Οπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ήταν 84.428, έναντι 49.849 το 2001. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, λόγω των αλλαγών που ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2001 στη σχετική νομοθεσία. Τουλάχιστον 274.000 εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από τις χρεοκοπίες, αν και ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τις δουλιές τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς σε 1 από τις 5 περιπτώσεις χρεοκοπιών, δε δίνονται στα δικαστήρια οι αριθμοί των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ