Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία της Γαλλίας στο «κόκκινο»

Μετά τη γερμανική, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η γαλλική, αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης. O πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, περιέγραψε την περασμένη Τρίτη την επιβράδυνση που παρουσιάζει η γαλλική οικονομία ως τη χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας της και εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την καθυστέρηση των επενδύσεων.

Προσφάτως, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2003, περιορίζοντάς τη στο 1,3% από την αρχική εκτίμηση για 2,5%. Εχει προηγηθεί, άλλωστε, η αύξηση της ανεργίας στο 9,2% το Φλεβάρη και η ραγδαία πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το Μάρτη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη βασιζόταν στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα είναι σύντομος. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, θα πληγεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η γαλλική οικονομία στα πρόθυρα πραγματικής ύφεσης.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάχτηκε τον Φλεβάρη η ανεργία στη Ζώνη Ευρώ, φτάνοντας πλέον στο 8,7% από το 8,6% του Γενάρη. Οι επιμέρους εθνικοί δείκτες καταδεικνύουν σταθερή αύξηση της ανεργίας στις δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, τη γερμανική και τη γαλλική, στις οποίες εμφανίζεται και κυριολεκτική «βουτιά» της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και υποχώρηση των πωλήσεων. Με την τελευταία αυτή αύξηση, το σύνολο των ανέργων στη Ζώνη Ευρώ ανέρχεται σε 12,1 εκατομμύρια άτομα από τα 12 εκατομμύρια του Γενάρη.

H εξέλιξη διέψευσε τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα παραμείνει σταθερό στο 8,6% και κρίνεται ανησυχητική καθώς σημειώθηκε πριν από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, που αναμένεται να κάμψει την οικονομική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ