ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Μαχητικό αντιπολεμικό «παρών» δήλωσε όλη η χώρα

Μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτόν, διοργανώθηκαν χτες και προχτές σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, χτες, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια ακούστηκε, για μια ακόμα φορά, ισχυρό το αντιιμπεριαλιστικό «παρών» του λαού της πόλης. Στα Προπύλαια, κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης. Μίλησαν, επίσης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Τάσος Φωτόπουλος, εκ μέρους της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ο Θεολόγος Πατερέλης, ο Μάνος Κυρικλάκης από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κυλίφης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος», Νίκος Κατσαρός.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Πολύβιο Τσίρκα.

Στη συνέχεια ξεδιπλώθηκε η μαχητική πορεία στη Βουλή και στην αμερικάνικη πρεσβεία. Μπροστά, στην πορεία, δέσποζαν το πανό που απεικόνιζε την «Γκουέρνικα» και το πανό της ΕΕΔΥΕ με το σύνθημα: «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ». Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Η έντονη παρουσία της νεολαίας, αλλά και των συνδικάτων με τα δικά τους πανό, έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στη διαδήλωση. Μπροστά στη ζωσμένη από τα ΜΑΤ πρεσβεία, αντηχούσαν τα συνθήματα «Δολοφόνοι» και «Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν, οι λαοί μπορούν να τα αποκρούσουν».


Επίσης, μεταξύ των οδών Ερμού και Σταδίου, έγινε μια μικρή συγκέντρωση από το Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ στην πλατεία Κολοκοτρώνη μια επίσης μικρή συγκέντρωση διάφορων αριστερίστικων ομάδων.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε συλλαλητήριο, στο λιμάνι της πόλης, στη 1 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή φιλειρηνιστών από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν η Κρήτη, η Λευκάδα και η Λάρισα. Στην Κρήτη σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται παγκρήτια περικύκλωση της βάσης της Σούδας, στη Λευκάδα διοργανώνεται αυτοκινητοδρομία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την πλατεία του Αγ. Μηνά, ενώ πορεία από το Αισθητικό Αλσος στις 10 π.μ. προς την πλατεία Τυρνάβου, αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τρίτης.





ΑΘΗΝΑ
Η δύναμη των λαών μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο

Η μαχητική συγκέντρωση στα προπύλαια του Πανεπιστημίου και η δυναμική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία που ακολούθησε έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στα γεράκια του πολέμου αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση

«Ολα δείχνουν πως η ώρα για το νέο αιματοκύλισμα του λαού του Ιράκ πλησιάζει. Φρίκη η σκέψη γύρω από τις ψυχρές προβλέψεις των στρατιωτικών επιτελείων του ιμπεριαλισμού για απώλειες σε χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Αγανάκτηση προκαλούν οι ψυχροί υπολογισμοί για το πόσο, πότε και ποιους συμφέρει αυτός ο πόλεμος».

Με τις φράσεις αυτές άρχισε την ομιλία του στη συγκέντρωση, που διοργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στα Προπύλαια χτες το μεσημέρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Για μας τώρα το κύριο είναι να τους σταματήσουμε. Από μας εξαρτάται. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακατανίκητος. Οι λαοί μπορούν να τον τσακίσουν! Με την πρώτη βόμβα να βγούμε όλοι στους δρόμους!».

Οπως τόνισε ο ομιλητής, η επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν έχει βέβαια στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ούτε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ιρακινού λαού που παραβιάζονται από το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ούτε τον αφοπλισμό του.

«Στόχοι της νέας βάρβαρης επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού - υπογράμμισε - είναι τα αμύθητα αποθέματα πετρελαίων του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι δρόμοι μεταφοράς τους προς τη Δύση. Οποιος τα εξουσιάζει ελέγχει καλύτερα την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, που εξαρτώνται από τα εισαγόμενα καύσιμα. Είναι ακόμα οι νέες αγορές και η φτηνή εργατική δύναμη. Η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών. Η απόπειρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεπεράσουν την οικονομική τους κρίση και η παραπέρα εδραίωση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ».

Ακολούθως ο Ν. Φωτιάδης αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ με πετρελαϊκές εταιρίες, των οποίων είναι σύμβουλοι, μέτοχοι κλπ.

Αναφερόμενος στο διπλωματικό μαραθώνιο στα πλαίσια του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, υπεραμύνθηκε της ιμπεριαλιστικής νομιμότητας, λέγοντας πως όποια δράση εκτός των πλαισίων του ΣΑ του ΟΗΕ δε θα είναι σύμφωνη με τη Χάρτα του ΟΗΕ. Ο Ν. Φωτιάδης υπενθύμισε ότι «όταν στη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία είχαν μαζευτεί πάνω από 1.000 αεροπλάνα του ΝΑΤΟ και βομβάρδιζαν επί 78 μέρες τη Γιουγκοσλαβία, δεν υπήρξε καμία απόφαση του ΟΗΕ, τότε οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, οι σημερινοί "ειρηνιστές" του γαλλογερμανικού άξονα, ήταν μαζί. Τότε τα είχαν βρει στη μοιρασιά».

Σήμερα - συνέχισε - οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώνουν ανοιχτά πως θα επιτεθούν στο Ιράκ, ό,τι κι αν αποφασίσει ο ΟΗΕ. «Πρόκειται - συμπλήρωσε - για μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη, την οποία επικύρωσαν οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι αλλά και ο Σιράκ και ο Σρέντερ. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ φέρει την υπογραφή του Σιράκ και του Σρέντερ. Το νέο δόγμα της "νέας τάξης", σύμφωνα με το οποίο οι προϋποθέσεις για να επεμβαίνει στρατιωτικά ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός είναι, όπως έλεγε ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Σάντι Μπέρκερ, "να έχουν οι ΗΠΑ ίδιο συμφέρον"!».

Ο ομιλητής στηλίτευσε τη στάση της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο συνένοχη στα εγκλήματα κατά της Γιουγκοσλαβίας, ήταν και είναι συμπρωταγωνίστρια με τις ΗΠΑ σε όλα τα εγκλήματα της «νέας τάξης».

Οι δύο οργανισμοί - σημείωσε - ΕΕ και ΝΑΤΟ, συνεργάζονται αρμονικά τόσο στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, όσο και στις πρωτοβουλίες μέσα στο ΝΑΤΟ.

«Υποκρισία, λοιπόν, εκείνων που "ξαναθυμήθηκαν" τον ΟΗΕ. Αυτοί είναι οι θεματοφύλακες της σημερινής διεθνούς νομιμότητας...», τόνισε. Ακολούθως κατήγγειλε ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι από κοινού μετέτρεψαν τον ΟΗΕ σε όργανο τυπικής επικύρωσης των εγκληματικών τους επεμβάσεων.

Ο Ν. Φωτιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι το «σχέδιο Ανάν» δε δίνει δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, είναι ένα σχέδιο διχοτομικό, δε σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ήδη ορατές συνέπειες αυτού του πολέμου σε βάρος όλων των λαών, αφού, όπως επισήμανε, μπορεί ο πόλεμος να μην έχει ακόμη αρχίσει αλλά οι τιμές των καυσίμων πετάνε. «Αρνητικές λοιπόν - τόνισε - οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και θετικές για τις πολυεθνικές του πετρελαίου και άλλων ειδών, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται από το πετρέλαιο. Το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ παράγει πολεμικά αεροπλάνα, τανκς και άλλο οπλισμό, νέα όπλα. Ειδικοί έχουν υπολογίσει το κόστος του πολέμου σε 80-120 δισ. δολάρια στην καλύτερη περίπτωση. Ποιος θα πληρώσει το βάζο; Θύματα πολέμου, φυσικά, οι οικονομίες των άλλων χωρών, όπως π.χ., της Ελλάδας. Ολέθριες λοιπόν οι συνέπειες από τον πόλεμο. Χιλιάδες νεκροί. Μόνον εξαιτίας του εμπάργκο πέθαναν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί παιδιά. 1 στα 5 παιδιά πεθαίνει σήμερα από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου».

«Στις ίδιες τις ΗΠΑ συγκροτούνται ειδικά στρατοδικεία. Πατριωτική πράξη θεωρείται ο χαφιεδισμός. Το πλέγμα αντιτρομοκρατικών διατάξεων δεν αφορά μόνο στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, έχει απλωθεί σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα, δίκτυο παγκόσμιας παρακολούθησης. Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα, που είχε γίνει ορμητήριο στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχει θέσει στη διάθεση των ΗΠΑ τις βάσεις, τα λιμάνια για τον πόλεμο κατά του Ιράκ».

Ο Ν. Φωτιάδης έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας κάλεσμα πανστρατιάς κατά του πολέμου, που χτυπά την πόρτα ολόκληρης της ανθρωπότητας, που αφορά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχει δύναμη που μπορεί να σταθεί αντιμέτωπη στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Είναι τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα των λαών. Ανάμεσά τους και αυτό του ελληνικού λαού, που απαιτεί: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον άδικο πόλεμο. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να επιστρέψουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία που μετέχουν ήδη στον πόλεμο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ