ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΑΘΗΝΑ
Αντιπολεμικό σάλπισμα με τον «Ρ» στο χέρι

Σάλπισμα αντιπολεμικού αγώνα ήταν η χτεσινή πανεξόρμηση για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη». Οι κομμουνιστές της Αθήνας με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» και τις αγωνιστικές προκηρύξεις στα χέρια απευθύνθηκαν στα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της πόλης, μεταδίδοντας το αγωνιστικό φρόνημα, την πολιτική του ΚΚΕ για την ανάγκη συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Σε πλατείες, σε δρόμους και σε χώρους δουλιάς (όπως σε νοσοκομεία) οι κομμουνιστές συζήτησαν με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, δίνοντας τη μάχη για την πλατύτερη διάδοση των θέσεων του Κόμματος και της εφημερίδας μας. Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν. Αρκετοί ήταν και όσοι χωρίς την εξόρμηση, δε θα διάβαζαν το χτεσινό «Ρίζο». Και αναμφίβολα η χτεσινή εξόρμηση, εν μέσω της άγριας ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας σε βάρος του λαού του Ιράκ, απέπνεε ένα διαφορετικό κλίμα, δίνοντας τα ερεθίσματα στις κατ' ίδίαν συζητήσεις και στα πηγαδάκια.

Πρωί πρωί, χτες, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ επισκέπτονταν την ΚΟΑ για να πάρουν τα φύλλα του «Ρ» και να τα διακινήσουν στις γειτονιές της Αθήνας.

Ο «Ρ», μαζί με κλιμάκιο νεολαίων από τη Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ, βρέθηκε στον κόμβο των Αμπελοκήπων, στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Κηφισίας. Ο Τάσος, ο Κυριάκος, η Λουκία, ο Αλέξης, η Εφη, ο Κώστας, η Αννα και πολλά ακόμα συντρόφια εξακτινίστηκαν και έπιασαν δουλιά. Ο σ. Τάσος μας έλεγε πως πουλάμε το «Ρ» κάθε Κυριακή, αλλά τώρα με τον πόλεμο το κλίμα είναι διαφορετικό και η ανταπόκριση μεγαλύτερη. Ο Κυριάκος συμπλήρωνε πως έτσι ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο, ότι με την εξόρμηση πετυχαίνουμε την πλατύτερη διάδοση της εφημερίδας του Κόμματος και σε ανθρώπους του καθημερινού μόχθου που διαφορετικά δε θα τη διάβαζαν.

Η εξόρμηση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. Τα συνολικά της αποτελέσματα, φυσικά, δεν ήταν γνωστά την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Βέβαιο είναι πάντως πως όποια και αν είναι τα αποτελέσματα, δε φθάνουν. Η αντιμετώπιση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού απαιτεί από τους κομμουνιστές ακόμη περισσότερη δουλιά, ποιοτική και ποσοτική. Σ' αυτά τα πλαίσια, η διάδοση του «Ρ» είναι ασφαλής δείχτης της ανόδου της όλης δουλιάς τους. Μεγαλύτερη, λοιπόν, συμμετοχή στις εξορμήσεις για τη διάδοσή του, καλύτερα - κάθε φορά - σχεδιασμένη εξόρμηση για να δρέψουν ακόμα περισσότερους από τους καρπούς της δουλιάς τους.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ολοι στον αγώνα να σταματήσει ο πόλεμος

Εξόρμηση ενημέρωσης με το «Ρ»

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στον Πειραιά και στους γύρω δήμους, η εξόρμηση για τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Από νωρίς, χτες το πρωί, μέλη των κομματικών οργανώσεων βρίσκονταν στους δρόμους και στις λαϊκές συνοικίες και διένεμαν την εφημερίδα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και η πώληση του Κυριακάτικου φύλλου παρουσίασε αύξηση, σε σχέση με τις άλλες Κυριακές, κατά μέσον όρο συνολικά σε όλο τον Πειραιά, 50% περίπου. Στις λαϊκές συνοικίες, όμως, η αύξηση αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο Πέραμα, η πώληση από 70 φύλλα τις προηγούμενες Κυριακές αυξήθηκε στα 120 φύλλα.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανησυχία του κόσμου για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο. Εξίσου έντονη ήταν όμως και η αγανάκτησή του για τη συμμετοχή της κυβέρνησης Σημίτη στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμμετοχή της χώρας μας, με τη χρησιμοποίηση σε αυτά τα σχέδια της βάσης στη Σούδα.

Ο κόσμος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στεκόταν στις θέσεις του Κόμματος για τον πόλεμο, εκφράζοντας τη συμφωνία του για τη στάση που κράτησε το ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο και για τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν. Παράλληλα, ζητούσε τη συνέχιση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων μέχρι να αναγκαστεί ο Μπους και οι συνένοχοί του της ΕΕ να σταματήσουν τον πόλεμο. Πολλοί δήλωναν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα διοργανωθούν για το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήταν και το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για το περιεχόμενο του «Ριζοσπάστη». Των παιδιών, που τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, έδωσαν το δικό τους, ξεχωριστό «παρών» και χρώμα στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Χτες, διαβάζοντας τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», μαζί με τα άλλα ζητήματα που έβαζαν όπως την Παιδεία, την Ανεργία, ένα ήταν το κύριο και κοινό αίτημα όλων: Με κάθε τρόπο να μπει φραγμός στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να συνεχιστούν οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος και η αιματοχυσία αθώων ανθρώπων.


Πολιτική δραστηριότητα της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της μεγάλης πολιτικής εξόρμησης που πραγματοποιεί το ΚΚΕ για να μεταφέρει πλατιά στα λαϊκά στρώματα τις εξελίξεις γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ και τα καθήκοντα που απορρέουν για το λαϊκό κίνημα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου πραγματοποιεί ομιλίες, περιοδείες, επισκέψεις, συζητήσεις στα χωριά και στις συνοικίες, σ' όλους τους χώρους που εργάζεται ο λαός μας.

Στόχος του ΚΚΕ είναι σ' αυτή την κρίσιμη φάση να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση να βγει από τον πόλεμο η Ελλάδα, να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, να πάψουν οι διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους φονιάδες.

Το ΚΚΕ επιδιώκει να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τη διέξοδο που προτείνει, για το Μέτωπο, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για τις συμμαχίες και συνεργασίες που προωθεί σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση και σε σύγκρουση με το δικομματισμό, που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

- Σήμερα, Δευτέρα 24/3: Περιοδεία σε Δάφια, Φίλια, Σκαλοχώρι και ομιλία σε Ανεμώτια.

- Αύριο, Τρίτη 25/3: Περιοδεία στα χωριά Κάπη και Κλειού και ομιλία σε Μανταμάδο.

- Τετάρτη 26/3: Περιοδεία και ομιλία σε Παράκοιλα και Αρίσβη. Συζήτηση με επαγγελματοβιοτέχνες στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.

- Πέμπτη 27/3: Συζήτηση με οικοδόμους στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης. Συμμετοχή στην αντιπολεμική συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η Πανσπουδαστική στις 8 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

- Παρασκευή 28/3: Περιοδεία σε Πέτρα και Μόλυβο και ομιλία στη Στύψη.

- Σάββατο 29/3: Περιοδεία και ομιλία σε Μεσότοπο και Αγρα.

- Κυριακή 30/3: Ομιλία σε Αγιάσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ