ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περιορισμοί οικοδόμησης στα μικρά νησιά

«Ομπρέλα» προστασίας «ανοίγει» το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα νησιά, ενάντια στην άναρχη οικοδόμηση και στην τσιμεντοποίηση. Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στον καθορισμό Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και κατώτατου ορίου κατάτμησης σε εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή του Δήμου Νάξου και Δρυμαλίας, θέτει μια σειρά περιορισμών στην αλόγιστη οικοδόμηση των μικρών νησιών.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε μεν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) αλλά κάνει πληθώρα παρατηρήσεων και πολλές διατάξεις του ΠΔ τις κρίνει παράνομες.

Κατ' αρχάς το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι με την ανοχή της πολιτείας έχουν επέλθει ζημιές στο οικοσύστημα της Νάξου και κάνει τις εξής παρατηρήσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος:

  • Δεν επιτρέπεται να παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές για βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών και ο χαρακτηρισμός τους ως «παραδοσιακών ανθρωπογενών συστημάτων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων»
  • Εμμένει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην πάγια θέση του για τα τέσσερα στρέμματα το ελάχιστο ανεκτό όριο για δόμηση εκτός οικισμών και εντός ΖΟΕ περιοχών, ενώ απορρίπτει περιπτώσεις όπου προβλεπόταν με το Προεδρικό Διάταγμα παραβίαση του ορίου των τεσσάρων στρεμμάτων. Με άλλα λόγια, οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων δεν μπορούν να κτιστούν
  • Η αρτιότητα των οικοπέδων για οργανωμένο κάμπινγκ ορίζεται στα οκτώ στρέμματα
  • Επαναλαμβάνει ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό και διαγράφει σχετική παράγραφο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που επέτρεπε την κατά παρέκκλιση δόμηση
  • Δεν επιτρέπει την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στη Νάξο και κρίνει παράνομη σχετική διάταξη
  • Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων με πιλοτές και η εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών και τροχοβιλών εκτός των οργανωμένων κάμπινγκ
  • Επιβάλλεται όχι μόνον η διατήρηση και συντήρηση των μονοπατιών που συνδέουν τους οικισμούς, αλλά πρέπει να γίνει και η αποκατάστασή τους όπου έχουν καταστραφεί
  • Απαγορεύει τη διάνοιξη οδών για τροχοφόρα και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού
  • Στην περίπτωση διάνοιξης ή κατάργησης οδών απαιτείται προηγουμένως συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός του οδικού δικτύου, καθώς και έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Παράλληλα, το ΣτΕ, για την περίπτωση της Νάξου, θέτει ως προϋπόθεση να προστατευτούν αρκετές αρχαιολογικές περιοχές που δεν προβλέπονταν από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπως, προϊστορικοί οικισμοί, προϊστορικά νεκροταφεία κλπ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Αλλεπάλληλες ήταν την περασμένη βδομάδα οι συσκέψεις στα κομματικά επιτελεία των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ για τις εκλογές στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη βδομάδα με την ανάδειξη των προεδρείων της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Αυτό που διαφαίνεται είναι η συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, από την ψήφο του οποίου θα εξαρτηθεί και το χρώμα της ηγεσίας των παραπάνω οργάνων. Η ΝΔ αντεπιτίθεται με την υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΚΕ της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη και στηρίζει τις ελπίδες της στη στάση του εκπροσώπου του ΣΥΝ στην ΕΝΑΕ, νομάρχη Χανίων Γ. Κατσανεβάκη, ο οποίος θεωρείται «μητσοτακικός» και κατά συνέπεια δεν είναι ελεγχόμενος από το ΣΥΝ. Επιδιώκει δηλαδή - κάτι που έχει προτείνει και ο ίδιος ο Γ. Κατσανεβάκης - να δώσει την προεδρία της ΕΝΑΕ στη Φ. Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση να βγει πρόεδρος στην ΚΕΔΚΕ η Ντ. Μπακογιάννη.

Πάντως, την προηγούμενη Πέμπτη, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στα τρία κόμματα, μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Θυμίζουμε ότι πρόεδρος εξελέγη ο Π. Φιλίππου (ΣΥΝ), αντιπρόεδρος ο Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ) και γραμματέας ο Δ. Νικολάου (ΝΔ).

Αυτό, όμως, που έχει σημασία, ιδιαίτερα ενόψει του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα που πρόκειται να διαμορφώσει το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης απέναντι στους νέους σχεδιασμούς, αλλά και απέναντι στους δημότες τους. Στις εκλογές της ΤΕΔΚΝΑ οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων, χαρακτήρισαν το μαγειρεμένο αποτέλεσμα, «αφετηρία καλής συνεργασίας» για το... καλό της Αυτοδιοίκησης. Ποιο πιστεύουν, όμως, ότι είναι το καλό του θεσμού; Εχουν όλοι, ανάμεσα σε άλλα, συμφωνήσει:

Στην ανάληψη από την Αυτοδιοίκηση φορολογικής αρμοδιότητας, που θα σημάνει νέα αφαίμαξη της τσέπης των δημοτών. Στη συνεργασία των δήμων με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την προώθηση μιας σειράς έργων και υπηρεσιών, τα οποία στη συνέχεια θα χρυσοπληρώσουν οι δημότες. Στην προώθηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για μητροπολιτική αυτοδιοίκηση στα μεγάλα αστικά κέντρα, που αναμένεται να οδηγήσει σε παραπέρα συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας, ακριβώς όπως συνέβη και με τον «Καποδίστρια». Στην «ισχυροποίηση» των δήμων, όπως εννοούν τη διαχείριση από αυτούς μεγαλύτερου κομματιού της κρατικής εξουσίας.

Είναι προφανές ότι στα νέα προεδρεία των συλλογικών οργάνων η κυβέρνηση θα βρει συμμάχους πρόθυμους να προωθήσουν την πολιτική της, κάτι που θα πληρώσουν οι δημότες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Δε διαπραγματευόμαστε το περιβάλλον που ζούμε

Ενίσχυση της ασφυκτικής κατάστασης που ήδη βιώνουν οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, λόγω της υπερβολικής, και συχνά αυθαίρετης, δόμησης, και της συνακόλουθης έλλειψης πρασίνου, θα προκαλέσουν τα σχέδια της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας «Παναθηναϊκός» να κατασκευάσει ποδοσφαιρικό super market στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί έκταση πολλαπλάσια αυτής που καταλαμβάνει σήμερα το γνωστό γήπεδο της Λεωφόρου, έκταση που θα αφαιρεθεί από το δημόσιο και το δήμο. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, «η κατασκευή ποδοσφαιρικού super market στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θεωρείται πολεοδομικά, κοινωνικά και ηθικά αδιανόητη».

Παράλληλα, ο σύλλογος καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, αφού σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο Γενικό Πολεμικό Σχεδιασμό χαρακτηρίζεται χώρος Κοινόχρηστου Πρασίνου όλη η περιοχή που εμπίπτει στα σχέδια επέκτασης. Επιπλέον, αναφερόμενο στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν τρία σχολεία (το ένα είναι διατηρητέο) και να συνεχιστεί η υποβάθμιση σημαντικών πολιτιστικών μνημείων της περιοχής (όπως ο βυζαντινός ναός του Αγ. Νικολάου στο Θων), για να επιτραπεί η οικοδόμηση ενός εμπορικού μεγαθηρίου.

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει «ως εξίσου αδιανόητη την τελειωτική καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί με τη μεταφορά εκεί του ίδιου σεναρίου» και τονίζει πως ο σύλλογος θα αγωνιστεί ενάντια στον τελειωτικό αφανισμό των Αμπελοκήπων, γιατί «καμιά πολιτική σκοπιμότητα, καμιά κερδοσκοπική ιδιοτέλεια δεν είναι πάνω από την ύπαρξή μας».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τη χρονιάτικη εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση πραγματοποιούν:

Την Τετάρτη, 26 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Κυψέλης, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Κύπρου 113 και Μεγίστης).
  • Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή την τακτική γενική συνέλευσή του, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Η ΠΕΑΕΑ Υμηττού πραγματοποιεί τη συνέλευσή της, την Κυριακή 30.3.2003, ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Υμηττού.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Καταπατήσεις στη Ροδόπολη

Για τις καταπατήσεις δασικών, αναδασωτέων και συνιδιοκτησιών με το ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Νέα Αίολις», στην περιοχή της Ροδόπολης στο Διόνυσο Αττικής, αναφέρεται Ερώτηση του ΚΚΕ, την οποία κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «Γιατί το δασαρχείο Πεντέλης δεν έχει πάρει όλα τα νόμιμα μέτρα (όπως πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, πρωτόκολλο κατεδάφισης, μηνύσεις κλπ), για να σταματήσει η οικοδόμηση και οικοπεδοποίηση των συγκεκριμένων δασικών εκτάσεων; Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν ανέλαβαν από το 1993 την υποχρέωση εγκατάστασης του Δημοσίου στις εκτάσεις που μεταβιβάστηκαν, σύμφωνα με το συμβόλαιο (αρ.1011892/3-11-1993) του συμβολαιογράφου Κ. Παπαδόπουλου; Γιατί ενώ υπήρχε έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής (στις 28/9/1994), δε ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος από την προϊστάμενη αρχή της συγκεκριμένης Διεύθυνσης προς επιβεβαίωση των ζητημάτων;»...

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον Γ. Δρυ εάν στάλθηκε στο Νομικό Σύμβουλο υπουργείου Γεωργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εντολή του, ώστε «να μην εισάγει το σχετικό ερώτημα για την ερμηνεία του άρθρου 24 του Ν.2831/2000 στην ολομέλεια του Συμβουλίου, ώστε να ματαιωθεί;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ