ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
Σελ. /28
Ιρακινή αντίσταση και αμμοθύελλα καθήλωσαν τους εισβολείς

Ακόμα και ο καιρός τούς αντιστέκεται

Associated Press

Ακόμα και ο καιρός τούς αντιστέκεται
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΑΣΟΡΑ-ΝΑΣΡΙΓΙΑ-ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Μετ' εμποδίων και τεράστιων δυσκολιών προσπαθούν να συνεχίσουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, οι οποίες καλούνταν, ταυτοχρόνως, να αντιμετωπίσουν τόσο τη σθεναρή αντίσταση των Ιρακινών σε όλες τις πόλεις του νότου όπου διεξάγονται αιματηρότατες μάχες, όσο και τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, καθώς σφοδρή αμμοθύελλα σαρώνει ολόκληρο το Ιράκ.

Με διαδοχικούς σκληρούς βομβαρδισμούς, κυρίως στην περίμετρο της ιρακινής πρωτεύουσας, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση, κυρίως, των επίλεκτων δυνάμεων της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς προκειμένου να προσεγγίσουν τη Βαγδάτη. Οι επιδρομές είναι διαρκείς, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και μάλιστα οι ανταποκριτές ανέφεραν ότι ήταν τόσο ισχυρές που έτρεμαν τα κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ακατάπαυστα, επίσης, βομβαρδίζονται οι πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, ενώ πυκνά πυρά πυροβολικού σαρώνουν την περιοχή Σαμάουα, 270 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης.

Κόλαση επικρατεί στο νότο, όπου σε όλα τα μέτωπα οι μάχες μαίνονται ανηλεείς, αιματηρότατες και σκληρές, πολύ μακριά από οποιαδήποτε δυνατότητα πληροφόρησης, πέρα από τις ειδήσεις που διαρρέουν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Από το στρατηγείο στο Κατάρ, επιβεβαιώθηκε ότι οι μάχες μαίνονται στην περίμετρο αλλά και μέσα σε ορισμένα σημεία της Νασρίγια και, μάλιστα, οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχτηκαν ότι οι δυνάμεις τους έχουν «πολλές απώλειες» στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Κατάρ, 4.000 Αμερικανοί πεζοναύτες κατάφεραν, υπό σφοδρά πυρά και υπό την κάλυψη ισχυρών δυνάμεων, να διασχίσουν 2 γέφυρες του Ευφράτη, μέσα στην πόλη, για να προχωρήσουν προς Βαγδάτη, αν και καθηλώθηκαν, λίγο αργότερα, από την αμμοθύελλα περίπου 350 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Σε ακινησία υποχρεώθηκε λόγω της αμμοθύελλας, στην ίδια περιοχή, και το 5ο Σύνταγμα της 1ης Μεραρχίας Πεζοναυτών, μετά από τουλάχιστον 4ωρη μάχη στα βόρεια της Νασρίγια, ενώ, λόγω καιρικών συνθηκών, διεκόπησαν και οι επιχειρήσεις αερομεταφοράς της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Στην αμμοθύελλα αποδίδουν οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς και το γεγονός ότι αγνοούνται, από χτες το πρωί, 2 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk, στο Νότιο Ιράκ.

Κόλαση στη Βασόρα

Αποκλεισμένη για πέμπτη συνεχόμενη μέρα παραμένει η Βασόρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που από την Παρασκευή το πρωί δεν έχουν ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ενώ δέχονται αλλεπάλληλα κύματα βομβαρδισμών και πυρών. Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες περί κατάληψης ή όχι της πόλης, και ενώ ο στρατηγός Τόμι Φρανκς υποστήριζε ότι «θα παρακαμφθούν όλες οι πόλεις για να αποφύγουμε την αύξηση των απωλειών αθώων», χτες Βρετανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε έναν, άνευ προηγουμένου, πόλεμο παραπληροφόρησης.

Βρετανικά δίκτυα μετέδιδαν, επικαλούμενα ανώτερους Βρετανούς αξιωματικούς, ότι στην πόλη έχει ξεσπάσει λαϊκή εξέγερση κατά των ιρακινών δυνάμεων και ότι οι βρετανικές δυνάμεις προσπαθούν να «προστατεύσουν» τους πολίτες. Η είδηση διαψεύστηκε, λίγο αργότερα, πάλι από Βρετανούς αξιωματούχους και το θρίλερ συνεχιζόταν δημιουργώντας την εντύπωση ότι σε μια απελπισμένη προσπάθεια να «καλύψουν τα νώτα τους» οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις θα προχωρούσαν σε αιματηρή εισβολή, της οποίας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές προσπαθούσαν, εκ των προτέρων, να αποτινάξουν από πάνω τους. Επισήμως, πάντως, Βρετανοί αξιωματικοί επέμεναν ότι εντός του προσεχούς 48ωρου θα γίνει προσπάθεια να «ανοίξει» η Βασόρα, έτσι ώστε να «παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Ουμ Κασρ».

Σε τεράστιο φιάσκο αναδεικνύεται και η επιχείρηση στο λιμάνι του Ουμ Κασρ, καθώς παρά το γεγονός ότι Βρετανοί υποστήριζαν ότι έχει πλήρως καταληφθεί, σποραδικές μάχες μαίνονταν αφού 100 εναπομείναντες Ιρακινοί αντιστέκονταν ακόμη. Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις απέφυγαν, πάντως, να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικού τανκ στην κατειλημμένη χερσόνησο Φάου.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναζητώντας διεξόδους και χρήματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δε γνωρίζουμε τη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα: Θα επικρατήσουμε».

Με τη βεβαιότητα αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ουσιαστικά απευθύνθηκε στο ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο, αφού ζητά την επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 74,7 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο και την ενημέρωση για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η νίκη των αμερικανικών δυνάμεων είναι βέβαιη, πως η συμμαχία είναι δυνατή, ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και πως το «τυραννικό» καθεστώς της Βαγδάτης θα ανατραπεί.

«Εχοντας ως σύμβολο την αξία της ελευθερίας, οι ΗΠΑ δέχτηκαν το κόστος των 74,7 δισ. δολαρίων που απαιτείται για τον πόλεμο και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» δήλωσε, ανακοινώνοντας το ύψος της χρηματοδότησης που θα ζητήσει από το Κογκρέσο. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη μεταφορά στο Ιράκ όλων των δυνάμεων που απαιτούνται, για την αντικατάσταση των όπλων ακριβείας που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, «για τον εξοπλισμό όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με την ασφάλεια της χώρας, όπως το FBI και το Λιμενικό Σώμα».

Αναζητώντας χρηματοδότηση

Μέρος του ποσού αυτού θα δαπανηθεί για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους του Ιράκ. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου FOX, αυτό που απομένει για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και την ανοικοδόμηση του «ελεύθερου Ιράκ» είναι το 0,1 δισ. δολ. του προαναφερόμενου ποσού, καθώς τα 62,6 δισ. δίδονται για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των άλλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τα 4,2 δισ. δίδονται για την εσωτερική ασφάλεια και 7,8 δισ. δολ. προς βοήθεια του Ισραήλ, του Αφγανιστάν και άλλων συμμάχων για την αύξηση της ασφάλειας των γραφείων αμερικανικών συμφερόντων και διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Απευθυνόμενος, έμμεσα, προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές είπε, επίσης, ότι για την άμεση εκταμίευση του παραπάνω ποσού ζήτησε από το Κογκρέσο «να κινηθεί γρήγορα, υπεύθυνα», μέχρι τέλη Μάη, αφού το ήδη εγκριθέν ποσό από το Κογκρέσο θα τελειώσει σύντομα.

Ο Τζορτζ Μπους απευθύνθηκε και στις οικογένειες των στρατιωτών που βρίσκονται στα πολεμικά μέτωπα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πως θα υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και δυσκολίες. Αναφερόμενος στο χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, είπε ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα «νέο είδος» πολέμου, το οποίο κερδίζουν.

Τέλος, σε μία προσπάθειά του για να προειδοποιήσει για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν και αλλού στρατεύματα» και πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της τρομοκρατίας.

Μπους και Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ

Σε ανάλογο κλίμα και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαιώθηκε ότι... οι δυνάμεις της συμμαχίας στο Ιράκ έχουν πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους στόχους τους τις πέντε πρώτες ημέρες του πολέμου, παρά την αντίσταση των Ιρακινών, και η προέλαση προς τη Βαγδάτη, αν και δεν είναι εύκολη, προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό, αν και η «σωματική» συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού καταμαρτυρούσε μόνο την αγωνία του για την αβεβαιότητα από τις αρνητικές μέχρι στιγμής αναφορές από τα μέτωπα του πολέμου.

Ο Τόνι Μπλερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι σήμερα θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη. Δήλωσε επίσης ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία θεωρούν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο Μπλερ αρνήθηκε ότι οι διαβουλεύσεις του με τον Μπους θα περιστραφούν γύρω από τα σχέδια για την εγκαθίδρυση μιας νέας διοίκησης της χώρας, στη μετα-Σαντάμ εποχή, αλλά παραδέχτηκε πως οι λεπτομέρειες για τις πολιτικές και διοικητικές δομές στο Ιράκ θα τύχουν της προσοχής της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου όταν θα έρθει η ώρα.

  • Ο έτερος εκ των συμμάχων, η Ισπανία, έδωσε άδεια στα βομβαρδιστικά «Β-52» των ΗΠΑ να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φεντερίκο Τρίγιο. Ο ίδιος διέψευσε ότι τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μπιλμπάο, το Παμπελούνε και τη Βαρκελώνη.
Θολό τοπίο οι αμερικανο-βρετανικές απώλειες

Επτά είναι πλέον οι αιχμάλωτοι Αμερικανοί, μετά από τη σύλληψη και των δύο πιλότων του ελικοπτέρου, που καταρρίφθηκε τη Δευτέρα

ΝΤΟΧΑ.--

«Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρκετούς νεκρούς στις μάχες γύρω από την πόλη Νασρίγια», παραδέχτηκε, χτες, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο στρατηγείο στην Ντόχα του Κατάρ, ο Αμερικανός στρατηγός Βίκτοερ Ρένουαρτ, αποφεύγοντας, όμως, για άλλη μια φορά να δώσει ακριβείς αριθμούς. Το τοπίο, σχετικά με τις απώλειες των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, δεδομένων των σκληρότατων μαχών στις οποίες έχουν εμπλακεί τα τελευταία 24ωρα, παραμένει αρκετά θολό και η φημολογία περί πολύ μεγαλύτερων απωλειών από όσες ομολογούνται εντείνεται ώρα με την ώρα.

Επισήμως, πάντως, το αμερικανο-βρετανικό στρατηγείο στο Κατάρ έχει ανακοινώσει, μέχρι στιγμής, από την έναρξη των επιχειρήσεων, 12 νεκρούς Αμερικανούς, περισσότερους από 20 τραυματίες, και τουλάχιστον 16 αγνοουμένους. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε από τη βρετανική διοίκηση ότι δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες στην περίμετρο της Βασόρας. Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων 20 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί ή θεωρούνται αγνοούμενοι στις μάχες. Στους αριθμούς αυτούς δεν υπολογίζονται οι νεκροί από τα αλλεπάλληλα ατυχήματα.

Αβέβαιος είναι και ο ακριβής αριθμός των αιχμαλώτων, αφού σίγουρα αιχμάλωτοι θεωρούνται μόνο οι 5 Αμερικανοί στρατιώτες και οι 2 πιλότοι του ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε, τη Δευτέρα, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην ιρακινή τηλεόραση. Οι ιρακινές αρχές, πάντως, μιλούν για 35 Αμερικανούς αιχμαλώτους και για δεκάδες Αμερικανο-βρετανούς νεκρούς στις μάχες.

Χθες, επίσης, η βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει τις πληροφορίες ότι στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έχουν μεταφερθεί δεκάδες πτώματα Βρετανών στρατιωτών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι στη βάση του Ακρωτηρίου έχουν μεταφερθεί «ορισμένοι ολιγάριθμοι» Βρετανοί τραυματίες.

Εκτός από την έντονη αίσθηση ότι, ήδη, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Αμερικανο-βρετανούς, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Μπάρι Μακ Κάφρι, ο οποίος έχει πολεμήσει στον πόλεμο στον Κόλπο, εκτιμούσε ότι μπορεί η Βαγδάτη να «πέσει» στα χέρια των Αμερικανο-βρετανών μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές για τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις «θα είναι τουλάχιστον 3.000 νεκροί». Ο Μακ Κάφρι, μάλιστα, κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας και το επιτελείο του ότι έκαναν «τεράστιο λάθος» εκτίμησης για το πώς θα διεξαχθεί και ποιο θα είναι το κόστος αυτού του πολέμου.

Βαρύς ο φόρος αίματος στους αμάχους

Πήγαν να το ελευθερώσουν...

Associated Press

Πήγαν να το ελευθερώσουν...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκαέξι άμαχοι σκοτώθηκαν και ενενήντα πέντε τραυματίστηκαν, σε διάφορες ιρακινές πόλεις, από τη Δευτέρα το βράδυ μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι, ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος παρουσίασε μια αναλυτική καταγραφή των απωλειών τονίζοντας ότι στη Βαγδάτη σκοτώθηκε 1 άμαχος και τραυματίστηκαν 4, στη Νατζάφ σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν 29, στην Ελανμπάρ (στα δυτικά) σκοτώθηκαν 8 και τραυματίστηκαν 50, στην επαρχία Νινεβί, στο Βορρά, σκοτώθηκε 1 και τραυματίστηκαν 9 και στη Νισάν, στο Νότο, σκοτώθηκαν 3 άμαχοι. Σύμφωνα, πάντα, με τον απολογισμό που έδωσε επισήμως ο αλ Σάχαφ, 62 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 400 είχαν τραυματιστεί σε διάφορες περιοχές του Ιράκ από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα.

Οι ιρακινές αρχές απέφυγαν, για μια ακόμη φορά, να δώσουν στοιχεία στρατιωτικών απωλειών. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αρχιλοχίας Κένεθ Πρέστον υποστήριζε ότι στις μάχες που μαίνονται στο Νότο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500 Ιρακινοί στρατιώτες, μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, μιλούσε για περισσότερους από 1.000 αιχμαλώτους.

Το βομβαρδισμένο σχολείο φαίνεται... έκρυβε «επικίνδυνα όπλα»

Associated Press

Το βομβαρδισμένο σχολείο φαίνεται... έκρυβε «επικίνδυνα όπλα»
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ανταλλαγές «άσφαιρων πυρών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μείζον ζήτημα τείνει να εξελιχθεί, όπως είναι εύλογο και αναμενόμενο, το ζήτημα της στήριξης και βοήθειας εκ μέρους ρωσικών εταιριών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν... Δύο εκδοχές για την αλληλουχία των γεγονότων και ειδικά για την τηλεφωνική συνομιλία Μπους - Πούτιν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού «ο Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι ρωσικές εταιρίες παρείχαν τεχνική βοήθεια και απαγορευμένο εξοπλισμό στο ιρακινό καθεστώς, όπως αντιαρματικά βλήματα». «Αυτές οι ενέργειες είναι ενοχλητικές και εμείς καταστήσαμε σαφείς τις ανησυχίες μας προς τη ρωσική κυβέρνηση. Ζητήσαμε από τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η παροχή αυτής της στρατιωτικής βοήθειας» προσέθεσε ο Αρι Φλέισερ, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Μπους ότι θα επιληφθεί άμεσα τους ζητήματος.

Εντούτοις, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ, απέρριψε τις κατηγορίες των Αμερικανών, τονίζοντας ότι «η Ρωσία σέβεται απολύτως όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεν έχει παραδώσει στο Ιράκ κανέναν εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού, σε παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων», προσθέτοντας ότι «δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις αμερικανικές ανησυχίες».

Εξάλλου, επισήμανε ότι «ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα πρέπει να μείνουν απαθείς απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ. Ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο αυστηρής και ενδελεχούς έρευνας του Συμβουλίου Ασφαλείας» κατέληξε ο Ιβανόφ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Γκρόμοφ, τόνισε ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο Προέδρων ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αυτός που έθεσε το ζήτημα, τονίζοντας στον Μπους ότι η Ρωσία έχει ήδη «προσφέρει πληροφορίες για την απουσία ανάλογων εξοπλισμών»... και «ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι ανάλογες κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται συνοδευόμενες από δημόσιες δηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν ζημία στις διμερείς σχέσεις», σύμφωνα με τον Γκρόμοφ και το πρακτορείο «Ιντερφάξ».

Τέλος, και η ιρακινή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι έχει λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Σαχάφ. Σε ανάλογη διάψευση προχώρησαν και οι εμπλεκόμενες ρωσικές εταιρίες.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
«Ανευ όρων αποχώρηση των εισβολέων»

ΚΑΪΡΟ.--

«Παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας», χαρακτηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος, στην τελική του απόφαση, την «εισβολή και τις επιχειρήσεις κατοχής στο έδαφος ενός κράτους - μέλους του Συνδέσμου», που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Στην ομόφωνη απόφαση, που εγκρίθηκε και από το Κουβέιτ με «επιφυλάξεις», καλούνται όλες «οι αραβικές χώρες να μη συμμετέχουν και να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση που πλήττει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ ή άλλης αραβικής χώρας». Ζητείται «η άμεση, άνευ όρων, αποχώρηση των εισβολέων». Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει, τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αλλεπάλληλα «λάθη» των «Πάτριοτ»

NTOXA.--

Νέο «ατυχές» συμβάν σημειώθηκε, χθες, με το αντιαεροπορικό σύστημα «Πάτριοτ», δίνοντας τροφή στην, ήδη, έντονη φημολογία περί παρουσίασης τεχνικών προβλημάτων. Ενα αμερικανικό «F-16» αναγκάστηκε να βομβαρδίσει και να καταστρέψει αεροπορική συστοιχία «Πάτριοτ» περίπου 48 χλμ νοτίως της πόλης αλ Νατζάφ, στο Νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με την ενημέρωση στο αμερικανο-βρετανικό στρατηγείο στην Ντόχα του Κατάρ, ο βομβαρδισμός της συστοιχίας κρίθηκε αναγκαίος, καθώς το ραντάρ είχε «κλειδώσει» το αμερικανικό αεροσκάφος και ετοιμαζόταν να το καταρρίψει. Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι διεξάγεται, ήδη, έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του «λάθους» της συστοιχίας. Αντίστοιχο «λάθος» φαίνεται ότι οδήγησε στην κατάρριψη του βρετανικού «Τορνέιντο», την Κυριακή, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ