ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
«Σύγκρουση συμφερόντων»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Ντικ Τσένεϊ, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν προηγούμενα πρόεδρος της «Χαλιμπάρτον», της επιχείρησης που - εκτός πολλών άλλων - πήρε και το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ της μετα-Σαντάμ εποχής. Η γυναίκα του ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της «Λόκχιντ», της επιχείρησης που πήρε μαζί με τη «Νόρθροπ» (εκτός πολλών άλλων) το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα εφοδιασμού του Αμερικανικού Πενταγώνου (250 δισ. δολάρια για 6.000 υπερσύγχρονα αεροπλάνα). Το συμβόλαιο υπογράφτηκε από τον υπουργό Αεροπορίας, Τζέιμς Ροτς. Πριν γίνει υπουργός ήταν ανώτατο σκέλος της «Νόρθροπ», για 17 χρόνια. Στέλεχος της «Νόρθροπ» ήταν και ο Γκόρντον Ινγκλαντ, σήμερα υπουργός Ναυτικών, ενώ ο Νόρμαν Μινέτα, σήμερα υπουργός Μεταφορών, ήταν προηγούμενα στέλεχος της «Λόκχιντ».

Αυτά τα λίγα - από τα πολύ περισσότερα που υπάρχουν - για να μη νομίζετε πως ο Ρίτσαρντ Περλ είναι η μοναδική περίπτωση «σύγκρουσης συμφερόντων», στο πλαίσιο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εύλογη απορία

Κατά τον ανταποκριτή της ΝΕΤ, Τ. Τέλλογλου, η ανεύρεση στο Ιράκ, από τις δυνάμεις εισβολής, στολών και μασκών χημικού και μικροβιολογικού πολέμου, σε χώρους που εγκατέλειψαν τα ιρακινά στρατεύματα, συνεπάγεται ότι το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του και το ενδεχόμενο της χρήσης τέτοιων όπλων. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν ισχύει το ίδιο ακριβώς επιχείρημα και για τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, αφού αποδεδειγμένα διαθέτουν τέτοιους στολές κι, όπως πολλές φορές έχουμε δει στις τηλεοράσεις, τις φορούν κιόλας.

Ισως, το ερώτημα αυτό δεν απασχόλησε τον ανταποκριτή της ΝΕΤ. `Η, μήπως, αναρωτήθηκε, αλλά έδωσε και την απάντηση, βάσει της λογικής του Τζ. Μπους, περί «καλών» και «κακών»..;

Απολύσεις για περισσότερα κέρδη

H πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών «Σελ» (μια από τις πρώην 7 και νυν 5 «αδελφές» του κλάδου) επιβεβαιώνει με την πρακτική της, ότι όσο πιο πολλά κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, τόσο εντείνει την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας για την ισχυροποίηση και μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών κερδών.

Αδιάψευστος μάρτυρας, η πρόσφατη είδηση της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ Γιούροπ», που φιλοξενήθηκε στη «Ναυτεμπορική» και έχει ως εξής: «Στα βασικά τμήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της στρέφεται τώρα η Royal Dutch/Shell, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 15% έως 20% και να περικόψει 2.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως την προσεχή τετραετία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Shell, η μείωση του κόστους σε συνδυασμό με επενδύσεις ύψους 8 έως 9 δισ. δολαρίων ετησίως στα τμήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας, θα βοηθήσουν την εταιρεία να παρουσιάσει ποσοστό αύξησης κερδών 6% έως 8% ετησίως μέχρι το 2006. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω σχέδια της εταιρείας, η οποία υποσχέθηκε μείωση κόστους μεταξύ 500 και 800 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2006, αντανακλούν τη γενικότερη στρατηγική της Shell που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο και είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις τους».

Με απλά λόγια, οι διοικούντες τη «Shell» προσδοκούν - όπως οι ίδιοι ομολογούν - ότι θα αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 150 έως 250 δισ. δραχμές, με τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, που θα προκύψει από την απόλυση 2.500 εργαζομένων. Τόσο κυνικά.

Αμερικανικές προβλέψεις

«Η μεταπολεμική περίοδος στο Ιράκ θα απαιτήσει μια μόνιμη παρουσία 65.000 - 80.000 πεζοναυτών για χρόνο που δε θα είναι θέμα μηνών, αλλά τουλάχιστον 5 χρόνων...

Οσο περισσότερο διαρκεί η κατάληψη από τον αμερικανικό στρατό, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος οι Ιρακινοί να αντισταθούν για να επισπεύσουν την αποχώρησή τους. Ο αντίκτυπος των παλαιστινίων καμικάζι στο Ισραήλ είναι μεγάλος και τέτοια μορφή αντίστασης πρέπει να αναμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα...

... Το περιβάλλον θα είναι επικίνδυνα ασταθές, ο τοπικός πληθυσμός θα προβάλλει παθητική αντίσταση και οι κουρδικές ομάδες θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν την επιρροή τους με τη βία...

Είναι αμφισβητήσιμο αν ο ιρακινός πληθυσμός θα χαιρέτιζε τους ηγέτες διαφόρων εξόριστων ομάδων μετά από ήττα του Σαντάμ...».

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις ανήκουν στη Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ. Περιέχονται σε απόρρητη έκθεσή της, σχετικά με τη μετά Σαντάμ εποχή, προς την ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Village Voice». Με άλλα λόγια, δηλαδή, η έκθεση προβλέπει, ότι όσο θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, θα συνεχίζεται και ο πόλεμος, με τον έναν ή άλλο τρόπο.

«Θανάση κάτσε φρόνιμα... »

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ είναι άδικος, παράνομος και παράλογος, λένε οι κυβερνώντες, αλλά γίνονται συνένοχοι στο συντελούμενο από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία βάρβαρο έγκλημα και βάφουν τα χέρια τους με αίμα, παρέχοντας όλα όσα τους ζήτησαν οι εισβολείς. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις διμερείς συμβάσεις και συμφωνίες λένε, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και συμπληρώνουν: Τι να κάνουμε, είμαστε μια μικρή χώρα. Πρέπει να φροντίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και, πρωτίστως, την άμυνα της χώρας. Δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος.

Λες και με την πολιτική τους, δε γίνεται η Ελλάδα μέρος του προβλήματος, αφού, παρέχει γη, θάλασσα και αέρα στους εισβολείς κι έχει μετατρέψει τη Σούδα και άλλες βάσεις σε ορμητήρια του πολέμου και του θανάτου. Οσο για το επιχείρημα της μικρής και αδύνατης Ελλάδας είναι τόσο βαθιά λαθεμένο, όσο και παλιό. «Θανάση κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης» λέει η γνωστή παλιά ρήση κι αν ο κάθε Θανάσης έκανε αυτό, τότε θα βρισκόμασταν ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Δε θα υπήρχαν νεοελληνικό κράτος και νέα ελληνική ιστορία. Τα ίδια έλεγαν αργότερα, όσοι υποστήριζαν την αμαχητί υποταγή και προσαρμογή στις απαιτήσεις του φασιστικού άξονα. Τα ίδια έλεγε και η θεωρία της «Ψωροκώσταινας» κλπ., κλπ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιμπερια-ληστές

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ακούραστα επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν ειδικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ιμπεριαλιστική εισβολή και τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε - και ακόμα καλύτερα οι κυβερνώντες - μερικές αλήθειες, εντελώς κοινότοπες: Το οικονομικό κόστος συμμετοχής της χώρας μας στις επιχειρήσεις στήριξης του μακελειού είναι σημαντικό. Οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο σηματοδοτούν συνεχείς ανατιμήσεις, γκρεμίζοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Τα πρόσθετα προβλήματα σε τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, είναι ήδη εμφανή. Παρά ταύτα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι συνεχίζουν το τροπάρι τους περί της μη αναγκαιότητας λήψης μέτρων.

Και καλά όσα λέμε εμείς. Καλά τα όσα δηλώνουν οι γνωρίζοντες, για συνέπειες και επιπτώσεις. Προς τι η εμμονή της κυβέρνησης; Ο κυριότερος λόγος για μια τέτοια στάση - πέρα του ότι όταν και αν κρίνουν πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, θα επιχειρήσουν να τα πάρουν - φαίνεται πως είναι η πεποίθησή της ότι οι συνολικότεροι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής υλοποιούνται κανονικά και βάση των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα, εξαιτίας ακριβώς του πολέμου στο Ιράκ, πιστεύουν ότι οι αντιλαϊκές τους επιλογές μπορούν να «περνούν» ευκολότερα. Οι στόχοι, θεωρούν ότι προωθούνται πιο απρόσκοπτα, μια και ο θιγόμενος από τις συγκεκριμένες επιλογές, ο λαός δηλαδή, αυτές τις μέρες δίνει όλες τους τις δυνάμεις στη μαζική διαδήλωση και την καταγγελία των ιμπεριαλιστικών θηριωδιών.

Στο διάστημα που οι εργαζόμενοι της χώρας μας, και όχι μόνο, έχουν ξεχυθεί στους δρόμους διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού από τους ιμπεριαλιστές, η κυβέρνηση δε χάνει λεπτό να αρνείται την ικανοποίηση κάθε λαϊκού αιτήματος, προβάλλοντας, μάλιστα, και ως πρόσχημα τον πόλεμο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Κι αυτό δεν είναι τίποτα. Πριν λίγες μέρες, στην περιβόητη εαρινή σύνοδο της ΕΕ, με εισήγηση της κυβέρνησης Σημίτη, υιοθετήθηκαν οι νέες «ρουκέτες» με τις οποίες η μονοπωλιακή ολιγαρχία θα κλιμακώσει την επίθεσή της στα λαϊκά στρώματα. Και τι δεν αποφάσισαν: Μείωση μισθών, ώστε να... αντανακλούν καλύτερα την παραγωγικότητα. Νέες μεταρρυθμίσεις για «βιώσιμα συνταξιοδοτικά προγράμματα». Κατάργηση των περιορισμών στις μαζικές απολύσεις. Παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Με δυο λόγια, μέτρα και πολιτικές που θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τα δυτικοευρωπαϊκά μονοπώλια, οι εκπρόσωποι των οποίων πέρα από την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας, τώρα αξιώνουν την «άμεση ένταση των πολιτικών» που θα τους ενισχύσει στον ανταγωνισμό τους με το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, τις ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής. Ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Ούτε μόνο τα μονοπώλια. Ιμπεριαλισμός είναι και πόλεμος και μονοπώλια μαζί! Και από αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι αγρότες, τα μικρομεσαία στρώματα, οι νέοι και νέες, μέσα από την κλιμάκωση των αντιπολεμικών τους κινητοποιήσεων συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι στις σύγχρονες κοινωνίες του κεφαλαίου στόχος και θύμα του ιμπεριαλισμού και των αναμετρήσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι πάντα οι λαοί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ