ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύτιμη δημιουργία

«Φιγούρα», 1963
«Φιγούρα», 1963
«Χρήστος Καπράλος - Γλυπτική» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται αύριο (8 μ.μ.) στον εκθεσιακό χώρο «Συλλογή Πορταλάκη» (Πεσμαζόγλου 8). Η έκθεση, τα έργα της οποίας ανήκουν στο συλλέκτη, επικεντρώνεται στο έργο του μεγάλου μας καλλιτέχνη, χρονολογικά δε τοποθετούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '50, μέχρι και τα τέλη του '80. Ανάμεσά τους το «Πληγωμένο άλογο» (1959), η «Μάνα - Κόρη» (1963), η «Λουόμενη» (1966), το «Αρμα» (1969), η «Πιετά» (1978), κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «εμμένοντας σε μια ανθρωποκεντρική, μνημειώδη γλυπτική, ο Χρ. Καπράλος εμπνεύστηκε αδιάλειπτα από την ελληνική μυθολογία αλλά και από την αρχαία ελληνική τέχνη. Στο έργο του συναντά κανείς έννοιες όπως η εγκαρτέρηση, η αυτοθυσία, ο ηρωισμός, έννοιες που θίγουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα γλυπτά του, απαλλαγμένα από περιγραφικά και φιλολογικά στοιχεία του ρεαλισμού, διακρίνονται όχι μόνο για την πλαστική και τη δομή τους, αλλά και για το συμβολισμό τους και τη σχέση τους με τη γλυπτική παράδοση». Σημαντικό χαρακτηριστικό των παρουσιαζόμενων έργων αποτελεί η ιδιαιτερότητα της τεχνικής του. Πρόκειται για τη λεγόμενη τεχνική του «χαμένου κεριού», μία αναβίωση της αρχαίας ελληνικής τεχνικής που ο Χρ. Καπράλος εφάρμοσε στα χάλκινα γλυπτά έργα του. Με τα χάλκινα έργα αυτής της τεχνικής, ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1962, αποκομίζοντας τεράστια επιτυχία και διεθνή αναγνώριση. Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Ιούλη, συνοδεύει κατάλογος με πρόλογο του συλλέκτη και κείμενα του Χάρη Σαββόπουλου και της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη. Το κοινό μπορεί να την επισκεφτεί κάθε Τετάρτη (6 μ.μ.-8 μ.μ.) και Σάββατο (11 π.μ.-3 μ.μ.).

Νέες παραστάσεις, παντού

«Ανυπακοή» στο ΚΘΒΕ
«Ανυπακοή» στο ΚΘΒΕ
Την «Ανυπακοή», το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη, θα ανεβάσει (10/4), στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ. Το έργο γράφτηκε πριν τρία χρόνια και αποτελεί καταγραφή μιας σκηνής αποχωρισμού ενός ζευγαριού. Πίσω από μια κλειστή σ' όλη τη διάρκεια της παράστασης πόρτα, μια γυναίκα και ένας άνδρας μιλούν ακολουθώντας τις «επιταγές» μιας φωνής off. Κάποια στιγμή όμως παύουν να υπακούουν στη φωνή και δημιουργούν τα δικά τους λόγια. Λόγια που αντανακλούν τα όρια της αγάπης, του μίσους, του έρωτα, της τρυφερότητας, της σκληρότητας... Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας σχέσης.

Το έργο ανεβάζεται σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, σκηνικά-κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, μουσική Νίκου Κυπουργού, χορογραφία Ελενας Τοπαλίδου, φωτισμούς-βίντεο Γιώργου Αργυρόπουλου. Παίζουν: Κώστας Σαντάς, Μαρία Κατσανδρή, Αλέξανδρος Μούκανος.

Μετά από σαράντα χρόνια στο θέατρο, η ηθοποιός Τζένη Μιχαηλίδου ανέβασε την «Ερωφίλη» του Χορτάτζη με την «Ομάδα χωρίς όνομα», στο θέατρο «Κάτω απ' τη Γέφυρα». «Η ομορφιά του ποιητικού λόγου» - σημειώνει η Τζ. Μιχαηλίδου - «και η δυναμική του έργου, μας γοήτευσε. Επιχειρήσαμε να το δούμε με καινούρια ματιά, μακριά από πρωτοπορίες και ακρότητες που έχουν γίνει του συρμού. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε άμεσο το, γοητευτικό αλλά μερικές φορές δύσληπτο, λόγο του Χορτάτζη και μάλιστα σε μια εποχή γλωσσικής έκπτωσης ή και πενίας. Να αφήσουμε τις μεγαλοστομίες και να ερμηνεύσουμε λιτά και ουσιαστικά την αλήθεια των καταστάσεων. Η ποίηση είναι λιτή και ουσιαστική και δεν έχει ανάγκη από εντυπωσιασμούς και τερτίπια». Παίζουν: Αννα Ελενα, Πέτρος Σταθακόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Μπάμπης Βρακάς, Στράτος Μούρκος κ.ά. Η μουσική είναι του Νίκου Τσέκου.

Το 20χρονο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Δεν υπάρχει ρόλος για σας», σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Τάκη Στεφάνου. Ενας άνεργος και φευγάτος ηθοποιός αυτοσχεδιάζει την «παράσταση της ζωής» του σ' ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο. Παίζουν: Παντελής Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μπίζιος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δανάη Τζήμα, Αφροδίτη Αλ Σαλέχ.

Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, το ΔΗΠΕΘΕ Αιγαίου παρουσιάζει το έργο των Κεχαΐδη-Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Μουτσάτσου, μουσική επιμέλεια Κώστα Χαριτάτου. Παίζουν: Μαρία Μπενάκη, Ελένη Αμπανούδη, Αυγούστα Λυκουρίνα, Χρύσα Παππά.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, σε συνεργασία με το περιοδικό «Αγιάσος» του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας, στις 16/4 (7μμ) οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αργύρης Εφταλιώτης: 80 χρόνια από το θάνατό του». Θα μιλήσουν οι: Π. Ναθαναήλ, Β. Λούπος, Μ. Τσιάμης, Γ. Χατζηβασιλείου, Λ. Σκούρτη.

«Κόκκινα πασχαλινά αβγά μέσα σε πλουμιστά κεραμικά» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), στις 13/4. Το πρόγραμμα αναφέρεται στα πλούσια πασχαλινά έθιμα του λαού μας και στον τρόπο που αυτά σχετίζονται με τα κεραμικά αντικείμενα. Τα παιδιά θα γνωρίσουν έθιμα και παραδόσεις. Επίσης, θα γίνει αναφορά στις ετοιμασίες του πασχαλινού τραπεζιού και το βάψιμο των αυγών με παραδοσιακό τρόπο. Τιμή συμμετοχής: 8 ευρώ. Πληροφορίες: 210.3318.491-2.

Στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σήμερα (8.30μμ) η θεατρική ομάδα του 2ου Πειραματικού Ενιαίου Λυκείου θα τιμήσει την 50χρονη δημιουργική προσφορά του αξέχαστου Μποστ, παρουσιάζοντας την καυστικότατη παρωδία του «Μήδεια».

Ο θεατρικός όμιλος του λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος θεάτρου, συμμετέχει μαζί με σχολικές θεατρικές ομάδες από την Ολλανδία και την Ουγγαρία, σε μια κοινή θεατρική παράσταση που θα δοθεί στο θέατρο της σχολής την Πέμπτη (7μμ). Στην κοινή αυτή παράσταση θα ακουστεί στα ελληνικά, ουγγρικά και ολλανδικά, το εξαιρετικό, ανθεκτικό στο χρόνο (λόγω της θεματολογικής ανθρωπιάς του) έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ