ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
«Αμέτρητοι» οι άμαχοι νεκροί

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΝΤΟΧΑ, ΒΑΣΟΡΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναλυτές, εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των αμάχων νεκρών στο Ιράκ είναι «χιλιάδες», αν και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τρόπος να διακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Μόνο στη Βασόρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, οδηγοί ασθενοφόρων δηλώνουν πως έχουν μεταφέρει 2.000 πτώματα στις τρεις βδομάδες του πολέμου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε» πόσοι είναι οι Ιρακινοί νεκροί και, πολύ περισσότερο, ποιοι είναι οι στρατιώτες και ποιοι οι άμαχοι.

Στη Βαγδάτη, μόνο το περασμένο Σάββατο η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανών ισχυρίζεται ότι σε «έφοδο τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης σε μια συνοικία της πρωτεύουσας σκοτώθηκαν 2.000-3.000 Ιρακινοί στρατιώτες». Δε δόθηκε καμία απόδειξη γι' αυτό -- αλλά μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι μια επιχείρηση αρμάτων στην συνοικία μιας πόλης δεν μπορεί να είχε θύματα μόνο στρατιώτες...

Η πραγματικότητα είναι πως, ελλείψει κυβέρνησης στη Βαγδάτη, ουδείς μπορεί να δώσει αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών --πόσο μάλλον να ειδοποιήσει τις οικογένειές τους. Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της έκπτωτης πλέον κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν έκανε λόγο για 1.252 νεκρούς και 5.103 τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Το Iraqi Body Count Project εκτιμούσε χθες, βασιζόμενο σε πληροφορίες από αραβικά και δυτικά ΜΜΕ, κάνει λόγο για 1.158 έως 1.411 νεκρούς άμαχους. Αλλά, όπως κατέγραφε χτες η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, σε μόνο μία περίπτωση, και μόνο στη συνοικία Ντούρα της Βαγδάτης, πενήντα ως εκατό άμαχοι σφαγιάστηκαν από αμερικανικά άρματα που άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτικών οχημάτων επειδή... από κάπου στην περιοχή δέχτηκαν πυρά! Ανταποκριτές και φωτογράφοι ειδησεογραφικών πρακτορείων μετέδιδαν ότι ως και χτες ήταν ορατές οι σοροί αλλά και μέλη γυναικών και παιδιών στην περιοχή...

Eurokinissi

Στην αύξηση του αριθμού των νεκρών συμβάλλει και το «χάος» που επικρατεί στη Βαγδάτη και που οι Αμερικανοί μοιάζουν να θέλουν να συντηρήσουν. Χτες Ιρακινοί καταστηματάρχες στο κέντρο της Βαγδάτης «άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων, που επιχειρούσαν να λεηλατήσουν τα καταστήματά τους», σύμφωνα με όσα μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αμερικανικές απώλειες

Από την πλευρά του αμερικανικού Πενταγώνου, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για εκατόν επτά Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τις εχθροπραξίες. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, οι τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες είναι 399, οι αγνοούμενοι 10 και οι αιχμάλωτοι πολέμου 7.

Σύμφωνα με ίδια ανακοίνωση, 12 Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε διάφορα δυστυχήματα ή από «φίλια πυρά».

Το Πεντάγωνο εξέφρασε «ανησυχία» για την τύχη των επτά αιχμαλώτων πολέμου, τώρα που το Ιράκ είναι «πρακτικά ακυβέρνητο».

Από πλευράς Βρετανίας, ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών επισήμως είναι 31.

«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΚΑΤΟΧΗΣ
Την Τρίτη τελικά η πρεμιέρα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πολυθρύλητη συνάντηση που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα και αναβλήθηκε εξαιτίας των εντάσεων, κυρίως των ίδιων των ομάδων της ιρακινής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του Αχμεντ Τσαλαμπί, που προορίζεται για επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης κατά το δεύτερο στάδιο, μετά την απόλυτη κατοχή, τελικά θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Αλ Σαρίφ Αλι Μπιν αλ Χουσέιν, ο οποίος είναι αξιωματούχος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τους εκπροσώπους της εσωτερικής και της εξόριστης ιρακινής αντιπολίτευσης σε μια συνάντηση κοντά στη Νασιρίγια, στο Νότιο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι προσκλήσεις εστάλησαν από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς», τον επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την είδηση. «Η συνάντηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη στη Νασιρίγια. Εχει ως στόχο να συναντηθούν οι ελεύθεροι Ιρακινοί που προέρχονται από απελευθερωμένες ζώνες», όπως και «εκπρόσωποι διαφόρων ομάδων και οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ουσιαστικά πρόκειται για υποχώρηση του Κόλιν Πάουελ που χτες δήλωσε στη «Los Angeles Times», ότι το Πεντάγωνο θα είναι αυτό που θα επιλέξει τα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη μεταβατική κυβέρνηση, αίροντας τις αντιρρήσεις και χάνοντας και αυτή τη μάχη...

Στη συνάντηση αυτή θα μετάσχουν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράκ Ζαλμάι Κχαλιλζάντ και ο μελλοντικός προσωρινός διοικητής του Ιράκ Αμερικανός στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, όπως και εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΒΕΛΓΙΟ
Μελετούν μεταφορά της έδρας του ΝΑΤΟ;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η αμερικανική πρεσβεία στο Βέλγιο διέψευσε χτες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά τη μεταφορά της έδρας του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλε η χώρα στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Το θέμα πυροδότησε συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στις Βρυξέλλες, Στίβεν Μπράουερ, στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα «De Financieel-Economische Tijd», στην οποία φέρεται να δηλώνει: «Οταν ξανασυζητήσουμε το θέμα της μελλοντικής έδρας του ΝΑΤΟ, σίγουρα θα λάβουμε υπόψη μας τη στάση του Βελγίου στον πόλεμο». Η εφημερίδα μάλιστα είχε ως τίτλο πρώτης σελίδας «Ο Αμερικανός πρέσβης ανησυχεί για την έδρα του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο». Η πρεσβεία πάντως ανακοίνωσε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει» και ότι «οι δηλώσεις του πρέσβη παρερμηνεύτηκαν».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ετοιμη να συμμετάσχει στην «ανοικοδόμηση»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Πρόσκληση στην πολωνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το μέλλον του Ιράκ (μαζί με Αυστραλούς, Βρετανούς και Αμερικανούς), απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λέσεκ Μίλερ αλλά και με δήλωση ανώτατου βοηθού του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε αμέσως «έτοιμη» και στέλνει στο Ιράκ τον Ζμπίγκνιου Κρίστοσικ, πρέσβη της στη Βαγδάτη στα τέλη της δεκαετίας του '90, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες από την επόμενη βδομάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Προέδρου, ο Κβασνιέφσκι δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στον Μπους ότι οι πολωνικές εταιρίες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ