ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Χειρότεροι και από τους ναζί!

Η εξουσία της συμμορίας των αρχιδολοφόνων, ενεργώντας βάσει σχεδίου, θέλει να μετατρέψει το Ιράκ σε σωρό ερειπίων και τον ιρακινό λαό να προσκυνήσει τους εισβολείς για να σωθεί από την πείνα και τον αφανισμό

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
«Είτε είναι νεκροί είτε τρέχουν να γλιτώσουν σαν κολασμένοι». Ο αρχιμακελάρης στρατηγός Τόμι Φρανκς δεν μπορούσε να περιγράψει πιο παραστατικά τον όλεθρο και το θάνατο που έχουν σπείρει οι λεγεώνες των μισθοφόρων του. Πρόκειται, βέβαια, για προσχεδιασμένη γενοκτονία εκ μέρους των ιμπεριαλιστών, η έκταση της οποίας δεν πρόκειται άμεσα να μαθευτεί. Οι χιλιάδες βόμβες, οι πύραυλοι «Τόμαχοκ», η τρομακτική δύναμη πυρός των «Αμπραμς», η εντολή «σκοτώστε ό,τι κινείται», ο βομβαρδισμός των κατοικημένων περιοχών, έχουν προκαλέσει μια ασύλληπτη «ανθρωπιστική καταστροφή», όπως κομψά λέγεται το κατασφάξιμο. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο και ολοφάνερο: Ενας λαός εξαθλιωμένος, γονατισμένος, ταπεινωμένος, υποτάσσεται πιο εύκολα.

Οι ελάχιστες εικόνες που καταφέρνουν να βγουν έξω από το Ιράκ - αρχίζει να «αποδίδει» ο βομβαρδισμός των δημοσιογράφων -προϊδεάζουν ότι πρόκειται για μια άγρια και μαζική σφαγή: Χιλιάδες πτώματα αμάχων και αγωνιστών σαπίζουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, τα νοσοκομεία λειτουργούν ως προθάλαμοι του Αδη για τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, το μαρτύριο της δίψας γίνεται όλο και περισσότερο αβάσταχτο, τα τρόφιμα εξαντλούνται, ρεύμα δεν υπάρχει... Και, βέβαια, δεν υπάρχει κανένα «κενό εξουσίας» στη Βαγδάτη. Υπάρχει η εξουσία της συμμορίας των αρχιδολοφόνων, που ενεργώντας βάσει σχεδίου θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε σωρό ερειπίων και τον ιρακινό λαό να προσκυνήσει τους εισβολείς για να σωθεί από την πείνα και τον αφανισμό. Οι Αμερικανοί κατακτητές ξεπερνούν κάθε όριο βαρβαρότητας. Τα τάγματα των ναζί μπροστά τους αποδεικνύονται «μαθητευόμενοι» δολοφόνοι.

Εξοργιστικά προκλητική είναι η απύθμενα υποκριτική στάση των φιλειρηνιστών της ΕΕ ή του αχυράνθρωπου Κόφι Ανάν, που το μόνο που βρίσκουν να ψελλίσουν είναι να επιβληθεί «ο νόμος και η τάξη»! Ο μαρτυρικός λαός του Ιράκ δεν έχει ανάγκη από δάκρυα ή ψεύτικη «συμπόνια». Η αλληλεγγύη μας περνάει μέσα από ασταμάτητους αγώνες για να σταματήσει το ματοκύλισμά του, για τη λευτεριά του.


ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Ηδη ο "απελευθερωτικός" στρατός της Αμερικής αρχίζει να μοιάζει με στρατό κατοχής. Είδα εκατοντάδες Ιρακινούς πολίτες να κάνουν ουρές για να διασχίσουν χθες τη γέφυρα της Ντούρα. Αμερικανοί στρατιώτες ανάγκαζαν τον κάθε άνδρα να σηκώσει το πουκάμισο και να κατεβάσει το παντελόνι του -μπροστά σε πολίτες και πολλές γυναίκες - προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ήταν βομβιστής σε αποστολή αυτοκτονίας. Μετά τις πρωινές ανταλλαγές πυρών, στην περιοχή Ανταμίγια, ένας Αμερικανός πεζοναύτης καθισμένος επάνω στην πύλη ενός προεδρικού παλατιού τραυμάτισε τρεις αμάχους, ανάμεσά τους ένα μικρό κοριτσάκι, σε ένα αυτοκίνητο που δεν σταμάτησε για έλεγχο. Επειτα πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ιρακινό που πλησίασε για να δει από πού ακούγονταν οι πυροβολισμοί. Μέσα σε λίγα λεπτά ο ίδιος πεζοναύτης σκότωσε τον οδηγό ενός άλλου αυτοκινήτου και τραυμάτισε τους δύο επιβάτες, ανάμεσά τους μια νεαρή γυναίκα. Στο προάστιο Ντούρα τα πτώματα των Ιρακινών αμάχων, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν από τους Αμερικανούς σε μάχη με ιρακινές δυνάμεις στις αρχές της εβδομάδας, σαπίζουν ακόμα μέσα στα καμένα αυτοκίνητά τους. Και χθες ήταν μόλις η δεύτερη ημέρα της "απελευθέρωσης" της Βαγδάτης» (Ρόμπερτ Φισκ - Βαγδάτη - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΒΗΜΑ).

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΤΩΜΑΤΑ: «Σε μια περίπτωση αισθάνθηκα χθες ντροπή που δεν μπορούσα να αντιδράσω περισσότερο από ό,τι με την πένα μου. Φτωχοί Ιρακινοί μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους νεκρούς συμπατριώτες τους οι οποίοι είχαν σκοτωθεί προχθές σε μάχες. Οι Αμερικανοί στρατιώτες στα τσεκ πόιντς τους σταματούσαν, τους ζητούσαν να τους δείξουν τα χαρτιά του νοσοκομείου και αν δεν τα είχαν επέμεναν να πάνε στα νοσοκομεία και να τα φέρουν. Τα φέρετρα ήταν σανιδένια και οι Ιρακινοί που τα συνόδευαν δεν έκλαιγαν. Ηταν καταβεβλημένοι, άνθρωποι γεμάτοι με πόνο, οι οποίοι με αξιοπρέπεια δεν ήθελαν να δείξουν ότι λυγίζουν. Οσο προχωρούσε η νύχτα, οι Ιρακινοί ανακάλυπταν όλο και περισσότερα πτώματα, σε σημεία της πόλης που είχαν βομβαρδιστεί τις προηγούμενες ημέρες. Οπου και να γυρίσεις θα βρεις συντρίμμια από τις μάχες που έγιναν» (Γιάννης Διακογιάννης - Βαγδάτη - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Συμβόλαια-μαμούθ σε εταιρείες των ΗΠΑ. Στην ουρά και η Ευρώπη - ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΟΥΡΔΩΝ - ΤΟΥΡΚΩΝ - ΗΠΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΟΥΡΔΙΚΟ «ΣΟΚ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΕΛΕΜΠΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ...ΛΕΡΩΝΟΝΤΑΙ!

ΕΣΤΙΑ: ΑΘΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ - Η κάλυψις του πολέμου από τα ελληνικά ΜΜΕ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ 14 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΕΣΤ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - Ενας μήνας εξετάσεις για 210.000 μαθητές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - Ολο το πρόγραμμα.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 19.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.095 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΑΨΑΝ ΤΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΙΣΟΒΙΑ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ALTEC.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο επόμενος στόχος... «Το πιο σημαντικό ζήτημα όμως είναι ποια χώρα θα είναι ο επόμενος στόχος. Μέχρι τώρα ο επόμενος στόχος αμφισβητούνταν. Εκτός από την περίπτωση που η νίκη των ΗΠΑ αμαυρωθεί από την αντίσταση των Ιρακινών ή από συγκρούσεις φατριών, η κυβέρνηση Μπους δείχνει έτοιμη να προωθήσει το πρόγραμμα των νεοσυντηρητικών με στόχο την αναμόρφωση, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, της πολιτικής κουλτούρας τη μουσουλμανικής Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ανοικοδόμηση του Ιράκ θα αποτελέσει και "αλλαγή καθεστώτος", άλλοτε αυθόρμητη άλλοτε όχι, στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Συρία, την Αίγυπτο ή τη Λιβύη» (Ουίλιαμ Πφαφ -«Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το δόγμα «σοκ και δέος»: «Ο πόλεμος στο Ιράκ ίσως θεωρηθεί η πρώτη νίκη του Δόγματος Ράμσφελντ, μιας νέας θεωρίας σύμφωνα με την οποία γρηγορότερες και πιο ευκίνητες δυνάμεις διεξάγουν πιο σύντομους πολέμους απ' ό,τι στο παρελθόν. Με τα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν τον έλεγχο της Βαγδάτης, αυτή η νέα μορφή μάχης φαίνεται να αντικαθιστά το Δόγμα Πάουελ της ολοκληρωτικής υπεροχής, το οποίο είχε καθοδηγήσει τους Αμερικανούς αρμόδιους για το σχεδιασμό μάχης εδώ και μία δεκαετία. Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ δαπανούν τα κονδύλια στον αμυντικό τομέα και τον τρόπο με τον οποίο μάχονται τα στρατεύματά της. Η βάση του Δόγματος Ράμσφελντ είναι ότι η ταχύτητα με την οποία επιτίθενται οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πιο σημαντικός παράγοντας από το μέγεθος» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Το πρόσωπο της τρομοκρατίας: «Εκτός από το Ιράκ, υπάρχουν κράτη όπως το Ιράν, η Συρία, το Σουδάν και η Λιβύη, τα οποία χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν την τρομοκρατία και αναζητούν να προμηθευτούν όπλα μαζικής καταστροφής. Η τρομοκρατία δε θα εξαφανιστεί, εφόσον δεν αλλάξουμε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής» (Τζ. Γούλσεϊ -πρώην διευθυντής της CIA - LE MONDE - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ