ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Οι νέοι της Ευρώπης ενάντια στον πόλεμο

Χαιρετισμό απηύθυνε χτες στη συνάντηση, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης

Οι θέσεις των νέων ανθρώπων ενάντια στον πόλεμο, στην κατοχή και τη λεηλασία του Ιράκ, αλλά και ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που αφαιρούν από τη νέα γενιά μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη χτεσινή, πρώτη μέρα, της 2ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών Νεολαιών που φιλοξενεί η ΚΝΕ στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετέχουν η γενική γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας Ρόθιο Βαλ, ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσέχικης Ομοσπονδίας Ζντένεκ Στέπεκ, ο πρόεδρος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία Αλαν Σόμπεργκ, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας Τίνα Σάντες και εκπρόσωποι της ΕΔΟΝ (Κύπρου), της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Σουηδίας και της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TCP). Δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Αλβανίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν τους δόθηκε η βίζα για είσοδο σε χώρα της Σένγκεν, ενώ για διάφορους λόγους δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Νεολαίας ΚΕΚΡ και της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (οι δυο τελευταίες Οργανώσεις απέστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα).

Οι χτεσινές εργασίες της συνάντησης περιλάμβαναν συζήτηση για τον πόλεμο, το ρόλο της ΕΕ και το αντιπολεμικό κίνημα, την οποία άνοιξε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Ο Γραμματέας της ΚΝΕ μίλησε για την περίοδο που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συζήτηση για το μοίρασμα της λείας και ιδιαίτερα για το ρόλο της ΕΕ σ' αυτή τη διαδικασία, που θέλει να πάρει μέρος στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, πάνω στο αίμα των αμάχων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι οι Κομμουνιστικές Νεολαίες πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτού του κινήματος, στον αντίποδα της προσπάθειας που κάνουν η σοσιαλδημοκρατία και οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, να χειραγωγήσουν τη νεολαία για τους δικούς τους λόγους.

Οι λαοί, τόνισε παραπέρα, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη διεύρυνση της ΕΕ, έχουν μόνο να χάσουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Κάλεσε, λοιπόν τους αντιπροσώπους των Οργανώσεων να συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις, αλλά και σ' αυτές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας και την ανάγκη να μονιμοποιήσουν και να σταθεροποιήσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αυτές τις συναντήσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις, γιατί η επίθεση του ιμπεριαλισμού στα δικαιώματα της νέας γενιάς μεγαλώνει και η νεολαία πρέπει να δώσει την απάντησή της.

Σ' αυτούς τους άξονες κινήθηκε και η πρωινή συζήτηση, στην οποία εισηγήθηκε ο Οζγκούρ Τζενκ, εκπρόσωπος της Νεολαίας του TCP και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων οργανώσεων. Το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των νεολαιών επισκεύτηκαν τη Νομική σχολή και συζήτησαν με μέλη της Πανσπουδαστικής για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση και για τις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές στη χώρα μας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της συνεδρίασής τους που περιλάμβανε συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας στην ΕΕ. Την εισήγηση έκανε εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Νίκος Σφαντός, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης και ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με μεταφορά εμπειρίας από τις διάφορες χώρες, ιδιαίτερα για τα προβλήματα που προκύπτουν στην εκπαίδευση από τη διαδικασία της Μπολόνια και την απόφαση της Λισαβόνας. Αργά το βράδυ αναμενόταν να γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των νεολαιών με μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, οι νέοι κομμουνιστές από την Ευρώπη, θα συναντηθούν στις 9 το πρωί με τον πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας, στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στις 3 μ.μ. θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις σε εκδήλωση της ΚΝΕ, στη Νομική σχολή, με θέμα: «το αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη και η Νεολαία». Το απόγευμα πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αποπροσανατολιστικό εκλογικό παιχνίδι

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών επανέφερε αιφνιδιαστικά ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας με αυτό το πυροτέχνημα αφ' ενός να βγει από την «αντιπολιτευτική» ανυπαρξία και από την άλλη να συσπειρώσει την κομματική βάση με το όραμα της εξουσίας.

Η Ρηγίλλης έχει αντιληφθεί ότι η αμερικανόδουλη στάση της στο θέμα του πολέμου του Ιράκ την έχει φέρει σε αντίθεση με το αντιπολεμικό φρόνημα του ελληνικού λαού, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο και στις εκλογές, σε πείσμα των «ικανοποιητικών» γκάλοπ. Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί, μέσω της «καταγγελίας», να αποτρέψει έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, ίσως και τον Ιούνη.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Αμφισσα, ο Κ. Καραμανλής αφού επανέλαβε την «πάγια» εκτίμησή του ότι «η πολιτική ζωή έχει μπει ουσιαστικά σε μία προεκλογική περίοδο, απροσδιόριστης διάρκειας», αναρωτήθηκε με νόημα: «Τι άραγε φοβάται ο πρωθυπουργός όταν απρόκλητα ανοίγει συζήτηση για εκλογές; Τι φοβάται άραγε και τι σχεδιάζει όταν, εκτός τόπου, δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας του; Πόσο αξιόπιστος είναι όταν δύο φορές είπε τα ίδια και δύο φορές έκανε το αντίθετο; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει σε υπουργούς και δελφίνους;». Κατά τ' άλλα κατήγγειλε φραστικά και γενικόλογα «τα οργανωμένα συμφέροντα και τους ενσωματωμένους της διαπλοκής», αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να δηλώσει ότι «προτάσσουμε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, την ανάγκη συστράτευσης όλων των κοινωνικών δυνάμεων, την ανάγκη συνένωσης των προσπαθειών όλων των Ελλήνων» (σ.σ. εννοείται μαζί και οι διαπλεκόμενοι...).

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη γονατιστή του στάση απέναντι στις ΗΠΑ, εξιλεώνοντας τους δολοφόνους για τη σφαγή του ιρακινού λαού: «Ελπίζουμε ότι... οι συγκρούσεις στο Ιράκ παίρνουν οριστικό τέλος»(!), αποφεύγοντας να αναφέρει τη λέξη πόλεμος, πόσω μάλλον αν είναι άδικος και «παράνομος». Στη συνέχεια έβαλε τη μάσκα του φιλάνθρωπου, ευχόμενος «να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές», γιατί «οι συγκλονιστικές εικόνες, από τους αμάχους και τα μικρά παιδιά, προκαλούν την ευαισθησία και την αντίδραση όλων»! Περισσότερο ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ΝΔ «να έχει η Ευρώπη ενιαία φωνή και να μη γίνει θύμα του πολέμου».

ΔΗΚΚΙ
Διάλογο με τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς

«Πανεθνικό κάλεσμα αγώνα», έστειλε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτριος Τσοβόλας για τη συγκρότηση «προοδευτικής λαϊκής συμπαράταξης, με τη συμμετοχή απλών πολιτών, αλλά και μελών - στελεχών και οπαδών όλων των ελληνικών κομμάτων».

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Τσοβόλας από το βήμα εκδήλωσης του κόμματός του, αφού άσκησε δριμύτατη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «ισχυρού, προοδευτικού, πολιτικού πόλου» που θα αλλάξει, όπως είπε, «το πολιτικό τοπίο και θα αγωνιστεί εναντίον του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού». Ο ίδιος ανέφερε ότι «απ' αυτή κιόλας τη στιγμή το ΔΗΚΚΙ ξεκινάει ένα συστηματικό διάλογο με όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συσπείρωση από τα κάτω, η οποία θα ενεργοποιήσει εξελίξεις».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να πει πως παίρνει «αυτή την πρωτοβουλία γιατί οι μέχρι τώρα προσπάθειες με τ' άλλα κόμματα της Αριστεράς και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, αν και υπήρξαν θετικά βήματα, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα γιατί δεν κάθισαν όλες οι δυνάμεις στο ίδιο τραπέζι»... Σάμπως δηλαδή η απλή συνεύρεση κάποιων δυνάμεων που βάζουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική, συμμαχώντας με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση κλπ, θα έφτανε για να τις κάνει να αλλάξουν πολιτικές θέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ